НОВИНИ ПЛЮС

15.07.2014

Вірменію терміново «включать» у Митний союз

Вірменія може увійти до складу Митного союзу вже до кінця поточного року. Про це заявив міністр із торгівлі Євразійської економічної комісії Андрій Слепнєв, повідомляє «Інтерфакс». «Дорожня карта» для вступу Вірменії до МС уже готова, але оскільки територіально вона не межує з жодною державою цього утворення, триває робота над опрацюванням варіантів контролю товарних потоків. Також для Вірменії пропонують встановити перехідний період, під час якого відбудеться врегулювання «приєднання до МС члена Світової організації торгівлі з іншими зобов’язаннями».

Нагадаємо, Вірменія була однією з чотирьох країн-учасниць програми Євросоюзу «Східне партнерство». Однак замість підписати угоду про асоціацію з ЄС, Єреван вибрав шлях євразійської інтеграції. Вірменська опозиція пов’язує зміни зовнішнього вектора країни з ультиматумом Росії щодо Нагірного Карабаху. До складу Митного союзу на даний момент входять Росія, Казахстан та Білорусь.

Британія показово не запросила Росію на відомий авіасалон

Влада Великої Британії не запросила російську делегацію на міжнародний авіасалон «Фарнборо» через події в Україні. Про це йдеться в заяві британського МЗС. Це не означає, що росіяни не зможуть приїхати на авіасалон узагалі, але значно ускладнює їм це завдання. Так, без спеціального запрошення делегація буде змушена оформляти британську візу у звичайному, а не прискореному порядку, що може зайняти значно більше часу. А отже, делегація РФ, швидше за все, просто не встигне повноцінно взяти участь в авіасалоні, який відкрився вчора і триватиме до 20 липня.

Окрім того, британська влада викреслила Росію зі списку країн, що мають право використовувати відкриту загальну експортну ліцензію. Згідно із заявою МЗС, це зроблено для того, щоб у будь-якому разі знизити рівень російської присутності на авіасалоні.

Сейм Польщі знову висловив довіру уряду

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск минулої п’ятниці вдруге за останні два тижні заручився вотумом довіри від парламенту. Відставку уряду Туска ініціювала опозиційна партія «Право і справедливість», представники якої вважають, що прем’єр і його команда повинні піти зі своїх посад після «касетного скандалу». Однак за збереження двопартійного коаліційного уряду Туска проголосувала більшість членів Сейму — 236 із 460 депутатів.

Італія підтримує будівництво «Південного потоку»

Італія як країна, що з 1 липня й до кінця 2014 року головує в Євросоюзі, підтримає проект будівництва газопроводу «Південний потік» в обхід України. «Ми вважаємо, що «Південний потік» треба будувати, тому що він сприятиме диверсифікації маршрутів поставок газу в Європу», — заявив журналістам у Брюсселі держсекретар з європейських справ уряду Італії Сандро Гоці.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>