Чебан на Євро — без медалі,

15.07.2014
Чебан на Євро — без медалі,

Учасники змагань у Бранденбурзі.

Дві медалі здобули 32 українські спортсмени, які брали участь у чемпіонаті Європи з веслування на байдарках і каное в німецькому Бранденбурзі. «Срібло» на дистанції 5000 м завоював Едуард Шеметило. У вирішальному заїзді 23-річний уродженець Ковеля показав час 22.47,687, майже на хвилину відставши від переможця змагань, німця Себастьяна Бренделя. Зате волинянин випередив Павла Петрова з Росії, який задовольнився «бронзою».

Трохи раніше бронзову нагороду виборола наша каное-четвірка. Денис Коваленко, Ельнур Ахадов, Дмитро Янчук і Тарас Міщук у фінальному заїзді на 1000 м із часом 3.20,007 поступилися збірним Білорусі (3.17,912) та Угорщини (03.19,316).

А ось наша головна надія в Бранденбурзі, олімпійський чемпіон Лондона-2012 Юрій Чебан залишився без медалі. На своїй коронній спринтерській дистанції 200 м він фінішував тільки п’ятим.

Неофіційний медальний залік виграли веслярі Угорщини — 8 золотих нагород + 5 срібних. Другі — господарі-німці (6+3+2), треті — білоруси (4+2+2). Українці розділили 12-те місце зі спортсменами Британії та Словаччини.

Загалом у ЧЄ брали участь близько 850 каноїсти та байдарочники з 39 країн світу.

Нагадаємо, на озері Беетцзеє біля Бранденбурга не змагалася наша прима Інна Осипенко-Радомська — чемпіонка Олімпіади-2012, а загалом чотириразова медалістка Олімпійських ігор, чемпіонка світу 2010 року. Байдарочниця з Київщини пропустила не лише першість Європи, а й не поїде на чемпіонат світу в серпні. 31-річна ветеранка може змінити громадянство або взагалі закінчити кар’єру.

«Інна написала заяву на звільнення [з української команди]. Остаточне рішення про перехід в іншу збірну або про закінчення кар’єри ми приймемо восени. Вона припинила тренуватися», — сказав чоловік і тренер спортсменки Дмитро Радомський у коментарі газеті «Сєгодня».

Про зміну громадянства йдеться у зв’язку з браком коштів на підготовку претендентки на медаль Олімпіади-2016. Уже вісім навчально-тренувальних зборів Осипенко-Радомська провела за власний рахунок. Останні півроку вона з тренером не отримували цільового фінансування на підготовку до змагань. Інна та Дмитро мають лише президентську стипендію — кожен по сім тисяч гривень.

Інна твердо заявила, що в жодному разі не виступатиме під прапором Росії, але водночас Радомські не приховують, що варіант з Азербайджаном — розглядається. Очікувалося, що визначеність у цьому питанні буде минулого тижня, але тепер оголошено про «тайм-аут» до вересня.