Пристрасть до мільйонів

10.07.2014
Пристрасть до мільйонів

Наталія Чегодарь.

Одеську область, як і більшість регіонів України, упродовж останніх років шокували масштабні зловживання прибічників Віктора Януковича. Державні гроші попросту крали, — і робили це державні службовці, які мали би стояти на сторожі народних грошей. Коротке ж «перезавантаження» після Революції гідності, як виявилося, було нетривалим: ті, хто був причетний до масштабної корупції «донецьких», нині повертаються до влади!

Стадіон у «конверті»

Понад три роки посаду заступника голови Одеської державної адміністрації займала Наталія Чегодарь. За цей час про її оборудки у місті над Чорним морем ходили легенди. Півроку тому Чегодарь була змушена залишити теплу посаду. За її діяльність активно взялися правоохоронці. І виявили чимало цікавого.

За даними перевірки, проведеної Держфінінспекцією, було встановлено завищення вартості виконаних робіт ПП «Водоінвестмагістраль» на круглу суму — в 2 мільйони гривень! Подібна «щедрість» обласного керівництва проявилася під час реконструкції водогонів та системи опалення, замовником якої була Одеська ОДА. На деякі роботи, як виявила перевірка, взагалі не було надано підтверджуючих документів, деякі ж роботи були враховані двічі. Деякі були оплачені, але не виконані.

У травні минулого року Департамент капітального будівництва Одеської ОДА провів тендер на капітальний ремонт стадіону ДЮСШ у місті Беляєвка — із населенням 12 тис. мешканців. Вартість робіт становила 11 мільйонів 245 тисяч гривень! У перерахунку це становить майже 1,5 млн. доларів — фантастична сума, як для подібних об’єктів.

Перемогу в тендері отримало ПП «Одесрембуд №3», яке запропонувало на 7219 гривень менше, ніж підприємство з дуже схожою назвою — ТОВ «Ремонтно-будівельна фірма «Рембуд». Як виявилося, до обох структур має відношення... особисто Наталії Чегодарь! Засновниками ж, зрозуміло, виступають підставні особи.

Завдання підрядника — ПП «Одесарембуд №3» — полягало у відновленні газону на стадіоні, ремонті трибун на тисячу чоловік, ремонті дворового туалету, придбанні м’ячів, сітки для воріт і меблів. Казначейство перерахувало всю суму — понад 11 млн. гривень — без жодної затримки. Але ремонтувати стадіон ніхто так і не взявся. За даними правоохоронців, підрядник одразу ж перерахував понад 6 млн. гривень до конвертаційного центру — так званої «податкової ями». Ним виявилося таке собі ТОВ «Інвестиційні ініціативи та модернізація», яке нині «випарувалося», і знайти його за вказаною у реєстрації адресою вже неможливо.

Правоохоронці також встановили: акти виконаних робіт було підписано на всю суму, але насправді половина із зазначених у них робіт виконано не було. Не закуплено і значну частину матеріальних цінностей.

Наприкінці квітня вже цього року фінансова інспекція в Одеській області почала позапланову перевірку діяльності департаменту капітального будівництва — аби з’ясувати деталі реалізації угоди на капітальний ремонт стадіону.

Передбачалося, що громадськість Одещини довідається багато цікавих нюансів про те, як екс-можновладці «пиляли» народні гроші. Але сталося несподіване: перечекавши, Чегодарь повернулася на колишню посаду! І тепер уже фінінспекція ніколи не напише про збиток державі внаслідок діяльності ПП «Одесарембуд №3». Хід думок тут зрозумілий: якщо Наталію Чегодарь звільнять удруге, то при подібній «люстрації» вона може знову повернутися!

Гроші на погану справу

Це ж саме ПП «Одесарембуд» у травні 2013 року разом зі своїм головним «конкурентом» — її ж власним ТОВ «Ремонтно-будівельна фірма «Рембуд» — взяли участь у черговому «тендері від Чегодарь»: на реконструкцію діючого стадіону у селі Зоря Саратського району Одеської області. Сума — понад 10 млн. гривень. За його підсумками Одеський Антимонопольний комітет відкрив провадження проти цих двох фірм пані Чегодарь у зв’язку зi змовою на торгах. Унаслідок чого були порушені права держави.

Одеські антимонопольники також відкрили провадження проти ТОВ «Софора Юг» і ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Квадрат» у зв’язку з іще однією змовою на торгах: при будівництві дитячого садочка за 19 млн. гривень у рідному для Наталії Чегодарь Овідіопольському районі.

Раніше ці два підприємства вже штрафували за «тендер», що його проводив Одеський національний політехнічний університет із ремонту спортивно-оздоровчого комплексу «Чайка» на загальну суму 11 млн. гривень у тому ж Овідіопольському районі.

Найцікавіше тут, що і «Софора», і «Квадрат» входять до групи компаній «Істок-2001», яка вже «кинула» на 5 млн. гривень українських військовослужбовців. «Істок» пов’язують із директором Одеської філії ДП «Укрдержбудекспертиза» в Одеській області В’ячеславом Шандриком, який під час афери з житлом військовослужбовців був керівником Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України, а нині володіє багатьма комерційними структурами. У тому числі й офіційно.

Розслідування за цими та іншими справами, яке провели правоохоронці за шість місяців відсутності Наталії Чегодарь на своєму робочому місці першого заступника голови Одеської ОДА, показали: випадки зловживань є, і збитки для держави вони спричинили величезні. Сьогодні ж, після повернення корумпованої чиновниці на своє робоче місце, робиться все, аби закрити справи із виявлених правопорушень та знищити документацію тих оборудок, які ще не дочекалися візиту силових структур.

В Одесі стверджують: тільки втручання та контроль центральних органів влади може припинити діяльність злочинного угруповання в Одеській області, до якого входять колишні та вже відновлені державні діячі. А також великі комерційні структури, які належать державним високопосадовцям та депутатам різних рівнів.

Багато хто на службі готовий боротися з корупцією та розкраданням бюджетних грошей. Але для цього треба створити бодай мінімальні умови. Реальна люстрація тих, хто контролював витрачання мільйонів за часів Януковича, — це одна з найважливіших умов. Адже Віктор Янукович крав мільярди доларів по всій країні не сам! Тепер за ці гроші, у тому числі вкрадені в Одещині за сприянням колишніх та вже нинішніх керівників області, фінансують терористів у Донецькій та Луганській областях.

  • «Не робіть для нас без нас»

    «Місто має бути комфортним для різних категорій населення. А дискримінація за ознакою інвалідності просто неприпустима, — заявила координатор акції, регіональний представник Національної асамблеї інвалідів Ірина Твердохліб. >>

  • Владна «ліцензія» на вбивство

    Місяць тому п’яний депутат Генічеської райради Андрій Бульбах збив 22-річну велосипедистку, заховав іще живу дівчину в лісопосадці та швидко зник iз місця злочину. Про цей жахливий випадок «Україна молода» писала у №116 за 4—5 вересня ц. р. >>

  • Таке гірке солодке життя

    На зупинках, у громадському транспорті тільки й розмов, що про дармовий цукор. Підсолодити життя полтавців перед виборами вирішила політична партія «Совість України», очолювана міським головою Полтави Олександром Мамаєм. В офіс партії запрошують пенсіонерів, котрі, як відомо, є найдисциплінованішими виборцями, та видають по вiсiм кілограмів цукру. >>

  • Душив Майдан? Збирай податки!

    Ще одним шоком для громадськості стало нещодавне призначення у Міністерство доходів і зборів, реформоване нині у Державну фіскальну службу. Посаду начальника головного оперативного управління тут зайняв Ігор Яговдик. Той самий екс-очільник Сумської області, який очолив область в останні місяці перед падінням режиму і був призначений заради «укріплення» влади «донецьких» перед останнім і вирішальним боєм з «бандерівцями». >>

  • Гiркi яблука уманського саду,

    Думка жінок на форумі forumok.kiev.ua  Коли їхати одеським автобаном, то на 206–му кілометрі, відразу за поворотом із траси, на зеленому пагорбі з’являється красива околиця історичної Умані з уславленою Софіївкою і не менш славетним навчальним закладом — Головним училищем садівництва, заснованим ще 1844 року, як стверджують фахівці, за класичними зразками науково–освітніх осередків Західної Європи. >>

  • «Роксолани» краю териконів

    Громадські організації — Донецький прес–клуб, Ліга ділових та професійних жінок — зібрали в «шахтарській столиці» представницький «круглий стіл», аби обговорити проблеми торгівлі людьми та шляхи боротьби с цим ганебним явищем. >>