Б’ють нижче пояса

10.07.2014
Б’ють нижче пояса

Фрагмент 100-рублевої банкноти зі «скандальним» Аполлоном.

Поки більшість росіян, завдяки своєму турботливому телебаченню, найбільше в житті переймаються «фашистською хунтою» в Україні, їхнє власне життя часто схоже на сумний анекдот. Замість дбати про мешканців депресивної глибинки, які спиваються від безробіття й безпросвіття, прокладати дороги чи ремонтувати напівзруйновані провінційні лікарні, столична влада вирішує інші нагальні питання. Скажімо, на початку року депутати Держдуми несподівано пішли війною на такий бич російського суспільства, як… мереживні труси. І добилися їх заборони не лише в Росії, а й на всій території Митного союзу, до якого входять іще Білорусь та Казахстан. Відповідні зміни до законодавства набули чинності з 1 липня.

Мету парламентарії переслідували благородну — покращення здоров’я нації. Адже 90% спідньої білизни, яка продається на російському ринку, виготовлено із синтетичних матеріалів, що й справді не завжди відповідають вимогам хімічної та біологічної безпеки. От тільки те, що шиють із натуральної бавовни, зазвичай більше нагадує бабусині панталони. Оскільки абсолютній більшості російських жінок елітні шовкові комплекти недоступні, про правило впевненості в собі («неважливо, який на тобі одяг, — головне, чи красива в тебе білизна») доведеться забути. Або повернутися в таку ностальгійну для любительок панталонів радянську дійсність — із торгівлею «з-під поли», фарцовщиками тощо.

До речі, «антимереживні» нововведення стосуються й мешканок Криму, який окупаційна влада вважає територією Росії.

Не виключено, що лише за допомогою спекулянтів росіянки та їхні соратниці по Митному союзу невдовзі зможуть придбати і взуття на підборах, кеди та балетки — їх також пропонують заборонити невгамовні депутати фракції «Справедлива Росія», яким належала ініціатива щодо «вигнання» синтетичної білизни.

Мабуть, передбачаючи, яку реакцію викличуть їхні пропозиції в народі, законодавці позарилися навіть на «святе»: з 1 липня у Російській Федерації набув чинності ще й закон про заборону матюків. Щоправда, лише в кіно, театрі, у пресі. Але в інтернеті одразу з’явилися сотні анекдотів у стилі «після заборони матюків збірну Росії вболівальники зустрічали в аеропорту гробовою тишею», «будівельній індустрії РФ загрожує банкрутство», «як же тепер називати Путіна?!» тощо. Навіть вірного путінця Микиту Міхалкова обурила заборона «одного з найбільших витончених винаходів російського народу», яким він вважає мат.

Але турбота законодавців про народ Росії-матушки не припиняється ні на мить. У черговому її пориві депутат Держдуми від ЛДПР Роман Худяков розгледів іще одну загрозу російській цнотливості. І де! На 100-рублевій банкноті!

Ні, забороняти громадянам розплачуватися сотенними купюрами однопартієць Володимира Жириновського не пропонує, але змінити дизайн цього «неподобства» відповідні органи вже закликав. Бо розгледів, що на даху Большого театру, який зображений на банкноті, стоїть — страшно сказати — голий Аполлон! І своїми непристойно оголеними «інтимними частинами фігури» розбещує незатьмарені уми маленьких росіян, нахабно порушуючи норми Закону «Про захист дітей від шкідливої інформації».

До речі, як нагадує депутат, під час реконструкції будівлі Большого статевий орган грецького бога прикрили фіговим листком, тож «розпусна» купюра ще й не відповідає реальному стану речей.

Втім, щоб не розмінюватися на дрібниці, Худяков пропонує не домалювати Аполлонові труси (звісно, немереживні) абощо, а взагалі прибрати будівлю театру зі 100 рублів. Замінивши її «зображенням Севастополя як міста-героя, а також міста стратегічного значення».

У Центробанку РФ такій перспективі не зраділи, адже перевипуск банкнот потребує великих витрат із бюджету, й без того вже підточеного анексією «стратегічного» міста разом із Кримом. Але це ще не означає, що ініціативу не буде втілено. Адже, аргументуючи свою вимогу, Худяков «б’є по найболючішому» — небезпеці підпасти під згубний вплив Заходу! У відповідь на зауваження журналіста сайта Lenta.ru, що неерегований статевий орган порнографією не вважається, парламентарій заявив: «Ну знаєте, якщо наші діти почнуть обговорювати, в якому він стані… Ми завжди з вами виступали й будемо виступати за те, щоб Європа не нав’язувала нам свої цінності. Там такі поняття, як «мама» і «тато», давно скасовано… Все йде від дрібниць. Сьогодні діти обговорюють геніталії на «сторубльовці». Завтра почнуть ще щось обговорювати. Цьому краще покласти край одразу».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>