Троянди не приносьте...

08.07.2014
Троянди не приносьте...

Едуард Шеварднадзе.

Чутки про його тяжку хворобу з’являлися не раз, але цього разу, на жаль, виявилися правдою. Учора вранці на 87-му році життя відійшов у кращий світ аксакал радянської і грузинської політики та дипломатії Едуард Шеварднадзе. Останні роки він провів у колишній президентській резиденції у Крцаніському районі Тбілісі, яку передала екс-главі держави грузинська влада. У 2010 році місцева преса повідомила, що відставленому президентові діагностували рак простати, але його особистий лікар цю інформацію спростувала.

Від святкування, як виявилося, останнього у своєму житті дня народження Шеварднадзе відмовився. Його 86-річчя припадало на 25 січня — на той час в охопленому революцією Києві протистояння януковичівської влади й Майдану вже перейшло в гостру фазу, і з’явилися перші жертви. Едуард Амвросійович заявив, що не може влаштовувати гучні святкування в той час, коли в Україні гинуть люди, і скасував застілля. Вітали його тільки найдорожчі люди — двоє дітей, п’ятеро онуків та троє правнуків. Дружина політика, Нанулі, померла десять років тому після тривалої хвороби, Шеварднадзе назвав день її смерті «найважчим у своєму житті».

Майбутній політик і державний діяч народився в селі Маматі Ланчхутського району Грузії у багатодітній сім’ї вчителя російської мови та літератури. З відзнакою закінчивши Тбіліський медичний технікум, талановитий хлопець міг без іспитів вступити в інститут. Зрештою він таки закінчив Кутаїський педагогічний, але за спеціальністю так ніколи й не працював, оскільки від початку обрав політичну кар’єру: очолив райком комсомолу, вступив у партійну школу при ЦК Компартії Грузинської РСР, дослужився до першого секретаря Тбіліського міськкому, потім — міністра внутрішніх справ республіки...

У 1972-му 44-річного Шеварднадзе призначили першим секретарем ЦК КПГ, тобто фактичним очільником Грузії. Тоді ж він близько зійшовся з першим секретарем райкому наближеного до Кавказу Ставропольського краю Михайлом Горбачовим. Після приходу до влади 1985 року Горбачов викликав старого друга до Москви, і невдовзі Шеварднадзе був призначений міністром закордонних справ СРСР.

«Це призначення стало для багатьох несподіванкою, але і колеги-дипломати, й іноземні партнери дуже цінували Едуарда Амвросійовича, — пригадує Михайло Горбачов, якого смерть колишнього соратника вельми засмутила. — Він відіграв велику роль в об’єднанні Німеччини, нормалізації відносин із Китаєм, діалозі зі США і, як підсумок, — призупиненні гонки ядерних озброєнь».

За словами Горбачова, із Шеварднадзе «було легко говорити прямо, він не капризний такий був... Хоча й заводився трохи по-грузинськи. Але й відходив легко. І оце його вміння, талант підтримувати спілкування — і з людьми вченими, і з простим народом — це просто дивовижно було».

Після розпаду СРСР і повалення режиму Звіада Гамсахурдії політичні сили, які стояли за цим переворотом, запросили Шеварднадзе очолити незалежну Грузію (за іншими чутками, екс-лідер республіки від початку був причетний до вигнання Гамсахурдії). Так у 1992 році він став президентом, а потім двічі впевнено вигравав президентські вибори — у 1995-му і 2000-му роках. Хоча економічна ситуація в країні була непроста. Довгий час грузини були змушені грітися, розводячи на вулицях багаття, бо ні опалення, ні електроенергії в будинках не було. На главу держави було скоєно два замахи: в серпні 1995 року його поранило вибухом бомби, а в лютому 1998-го президентський кортеж у центрі Тбілісі обстріляли з гранатомета й автоматів. Життя Шеварднадзе врятував броньований «Мерседес», хоча двоє його охоронців загинули.

У листопаді 2003 року в Грузії відбулися парламентські вибори, на яких, згідно з офіційними даними Центрвиборчкому, перемогу здобув пропрезидентський блок «За нову Грузію». Хоча соціологічні опитування свідчили про значну перевагу опозиції. Так у країні почалася Революція троянд, яка завершилася приходом до влади Михаїла Саакашвілі та його молодої команди реформаторів. Шеварднадзе, до слова, не чекав, поки його змете народний гнів, і добровільно подав у відставку.

Через три роки після того екс-глава держави видав мемуари «Думки про минуле й майбутнє», в яких розповів про політичне життя СРСР 1980—90-х років, ситуацію на Кавказі, свої зустрічі з такими легендарними політиками, як Рональд Рейган, Маргарет Тетчер тощо.

Якось, стомившись відповідати на запитання про здоров’я після чергової звістки про свою невиліковну хворобу, політик продекламував щось на кшталт: «Проживу ще довго, буду й надалі титаном. А як помру — то знайте: троянди не приносьте».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>