Торгівля проти прав людини

08.07.2014

Канцлер ФРН Ангела Меркель разом із впливовими німецькими підприємцями позавчора приїхала з триденним візитом до Китаю. Це вже сьомий приїзд очільниці німецького уряду до КНР, починаючи з 2005 року. Цього разу головною темою переговорів стануть питання торговельних відносин двох країн, тому німецька сторона називає його «візитом економічної важливості».

У перший день у місті Ченду на південному заході Китаю Меркель поспілкувалася з місцевими чиновниками, відвідала ринок та автозавод, що належить концерну «Фольксваген» спільно з китайськими партнерами. У цьому регіоні активно діють 150 німецьких компаній.

Загалом для Німеччини, яка є економікою номер один у Європі, ринок Китаю, економіка якого розвивається найстрімкіше у світі, має стратегічно важливе значення.

З усіх країн Азії КНР є найбільшим імпортером німецьких товарів — на 67 мільярдів євро впродовж минулого року. А ФРН, у свою чергу, торік імпортувала найбільше китайських товарів з усіх європейських держав — на 73 мільярди євро.

Учора Ангела Меркель зустрічалася з китайським лідером Сі Цзиньпіном. Як зазначають німецькі оглядачі, фрау канцлер планувала порушити в розмові й тему прав людини в Китаї, але «з величезною обережністю». Хоча приводів для цього більш ніж достатньо. Днями в Берліні має відкритися найбільша виставка китайського дисидента Ай Вейвея, але сам художник не зміг приїхати на неї через заборону китайської влади залишати межі країни.

А ТИМ ЧАСОМ...

Починаючи з 2015 року, ніхто в Німеччині не повинен заробляти менше, ніж 8,50 євро за годину. Минулої п’ятниці німецький Бундестаг ухвалив законопроект про запровадження мінімальної оплати праці. «За» проголосували фракції «широкої коаліції» — ХДС, ХСС та СДПН, а також опозиційні «зелені». Ліві утрималися. «Проти» висловилися лише п’ятеро депутатів. Таким чином, Німеччина стала 21-ю країною серед 28 членів Євросоюзу, яка законодавчо врегулювала мінімальну межу оплати праці. Новий закон є обов’язковим для всіх галузей. Водночас тарифні угоди, в яких вказано нижчі суми, можуть залишатися чинними під час «перехідного періоду» до кінця 2016 року. Повне запровадження нових норм щодо мінімальної оплати праці у Німеччині передбачається з 2017 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>