ФУТБОЛЬНА МОЗАЇКА

08.07.2014

Чемпіонат України

У прем’єр-лізі України в сезоні-2014/15 гратимуть 14 команд — таке рішення було оголошене на засіданні виконкому Федерації футболу України. Однак донецький «Шахтар» не полишає спроб звузити коло учасників ФПЛ ще більше.

Гендиректор «гірників» Сергій Палкін вважає, що чемпіонат України має перейти на новий формат, і клуби-учасники прем’єр-ліги повинні проголосувати за один iз двох проектів турніру. Перший має на увазі стандартні два кола з 14 учасниками й 26 матчами. «26 поєдинків — це дуже мало, — цитує Палкіна газета «Сєгодня». — Можливий новий формат, який компенсує різницю з минулим чемпіонатом і не перевантажить графік». Палкін пропонує розбити клуби за рейтингом на три групи з кількістю команд 4-4-6. Відтак четвірки проведуть за весь сезон по 32 поєдинки, а шістка аутсайдерів — по 31.

«За нашими підрахунками, рейтинг телетрансляцій зросте на 20 відсотків, а відвідуваність — на 34 відсотки. Якщо ми не приймемо новий формат, це перший крок до похоронів чемпіонату України», — заявляє гендиректор чемпіонів.

Друга ліга

«Шахтар» зі Свердловська надіслав лист із відмовою від участі в чемпіонаті другої ліги ПФЛ через нестабільну ситуацію на сході України.

«Славутич» (Черкаси) та «Зоря» (Білозір’я) об’єднані в один клуб — «Славутич-Зоря» (Черкаси).

Відділ кадрів

Бразильський півзахисник Марлос перейшов із «Металіста» в «Шахтар». Трансферна вартість хавбека — 7,5 млн. євро, контракт із «гірниками» він уклав на п’ять років.

Водночас гендиректор «Шахтаря» Сергій Палкін заявив, що клуб не продаватиме бразильців Бернарда й Дугласа Кості, а «стоїть жорстко на тому, щоб зберегти повністю склад».

Бразилець Факундо Бертольйо повернувся з батьківщини до київського «Динамо».

Віце-капітан «Дніпра» Сергій Кравченко перейшов у «Волинь». Крім того, лучани підписали Олега Гуменюка, який донедавна виступав за «Таврію».

Колишній нападник «Карпат», естонець Сергій Заньов став гравцем англійського «Блекпула».

* * *

Леверкузенський «Байєр» у рамках підготовки до сезону в бундеслізі переміг у спарингу команду регіонал-ліги «Карл Цейсс» із Єни — 5:1. Один із п’яти м’ячів забив новобранець «фармацевтів», українець Владлен Юрченко. Молодий український півзахисник, що раніше належав «Шахтарю», підписав із німецьким клубом контракт на три роки.

* * *

Румунський нападник «Говерли» Резван Кочиш оголосив про рішення змінити команду через складну політичну ситуацію в Україні. Із тієї ж причини хоче залишити київське «Динамо» конголезець Дьємерсі Мбокані.

Спаринги

«Шахтар» — «Сьон» (Швейцарія) — 1:0 (Гладкий), «Шахтар» — «Лозанна» (Швейцарія) — 4:1 (Дентіньйо, Феррейра — 2, Гладкий), «Динамо» — «Нефтчі» (Азербайджан) — 2:2 (Рибалка, Ярмоленко), «Металіст» — «Геліос» — 0:0, «Шериф» (Молдова) — «Чорноморець» — 1:3 (Фомін, Балашов, Аржанов), «Чорноморець» — «Гірник» (КР) — 2:1, «Іллічівець» — «Оболонь-Бровар» — 3:2 (Тотовицький, Кулач, Таргамадзе), «Карпати» — «Динамо» (Зг, Хорватія) — 0:2, «Зоря» — «Дунауйварош» (Угорщина) — 1:0 (Будківський), «Металург» (Д) — «Сигма» (Чехія) — 0:2, «Металург» (З) — «Гайдук» (Хорватія) — 0:0.