ХРОНІКА

08.07.2014

Баскетбол

На молодіжному чемпіонаті Європи серед жінок (U-20), який триває в італійському Удіне, збірна України на першому етапі посіла третє місце в групі С. Підопічні Марини Ткаченко почали з перемоги над шведками — 59:51, а надалі поступилися сербкам — 54:78 та словачкам — 61:72. Збірна Швеції теж здобула одну перемогу — над Сербією, але пропустила наших дівчат далі за підсумком очної зустрічі. На другому етапі в групі F «синьо-жовті» стартують із нулем перемог, тоді як у Сербії їх — дві, а в команд Голландії, Словаччини, Польщі та Італії — по одній.

Цікаво, що найрезультативнішою у складі збірної України є темношкіра киянка Міріам Уро-Ніле 1994 р.н., підопічна Марини Ткаченко у ТІМ-СКУФі — в її активі в середньому 18,3 очка за матч.

* * *

Новим тренером БК «Київ» замість Віталія Чернія став словенець Деян Прокич, який у минулому сезоні працював із молодіжним складом «вовків».

Хокей

Донецький «Донбас» підписав договір на виступ у наступному сезоні в українській хокейній лізі. Таким чином, чемпіонат України-2014/15 збере аж десять колективів: «Донбас», київські «Компаньйон-Нафтогаз», «Сокіл» та «Дженералз», білоцерківський «Білий барс», «Альтаїр» із Дружківки, «Кременчук», «Леви» (Львів/Київ), «Динамо» (Харків) і «Сталь» (Дніпродзержинськ).

Легка атлетика

Українські стрибуни у висоту Богдан Бондаренко та Андрій Проценко на етапі «Діамантової ліги» в Лозанні посіли перше та друге місця відповідно, взявши 2,40 метра. Наші атлети виявилися єдиними, кому у Швейцарії підкорилася ця висота.

Ольга Саладуха стала четвертою в секторі для потрійного стрибка (14,33 м).

Бокс

Екс-чемпіон світу в суперважкій вазі Руслан Чагаєв завоював вакантний титул «регулярного» чемпіона світу за версією WBA, перемігши 41-річного американця Фреса Окендо. Бій відбувався на «Ахмат-арені» в Грозному. Суперництво в низькому темпі тривало всі 12 раундів і було мало видовищним. 35-річний узбек виграв за рішенням суддів — два по 115:113, один 114:114.

Нагадаємо, у 2009 році Чагаєва нокаутував Володимир Кличко, і саме українець досі утримує пояс «суперчемпіона» WBA.

* * *

Український чемпіон світу WBO в напівлегкій вазі Василь Ломаченко (2-1, 1 КО) готовий узяти участь в «турнірі чемпіонів», який хоче влаштувати промоутерська компанія Top Rank. На контракті з компанією перебувають також інші володарі титулів у цій категорії: Ноніто Донейр («суперчемпіон» WBA), Ніколас Уолтерс («звичайний» чемпіон WBA) і Євген Градович (IBF).

«Було цікаво почути про цю ідею від Top Rank, — цитує Ломаченка сайт Boxingscene. — На мою думку, в професійному боксі має бути один єдиний чемпіонський пояс... Зараз я по факту чемпіон світу, проте сам себе таким не вважаю. Я побив боксера (Гері Расселла), який ніколи не бився з топовими бійцями. Вважати себе найкращим можна лише, ставши абсолютним чемпіоном світу».

Веслування

Олімпійська чемпіонка Пекіна-2008 Інна Осипенко-Радомська поки залишається виступати за збірну України, хоча днями з’явилася інформація про її перехід під прапор Азербайджану.

«Поки що я нікуди не переходжу, але ми вже півроку не отримуємо фінансування на підготовку [до Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро]. У мене вже просто немає коштів. Пропозицій від інших країн багато надходило. Але поки я залишаюся тут, і, сподіваюся, щось зміниться в кращий бік», — цитує титуловану байдарочницю газета «Сєгодня».

«Я не виключаю, що в Ріо виступатиму за іншу країну. Тільки не Росію. Як би там не було, я — патріот України. Я не можу піти під прапори країни, яка проти нас. Хоча у мене багато родичів там живе», — каже Осипенко-Радомська.