Втеча неможлива

04.07.2014

Сили антитерору продовжують звільняти від бойовиків населені пункти Донбасу та розвивати наступ. Позавчора до числа визволених неподалік Слов’янська додалися селище Райгородок та села Різниківка i Рай-Олександрівка. Коли цей номер «УМ» готувався до друку, українські військові готувалися звільняти Миколаївку. Ці маленькі, але важливі перемоги даються українському війську дорогою ціною. За даними РНБО, від початку антитерористичної операції в Україні загинули 200 вояків (п’ятеро з них на цьому тижні — вже після припинення перемир’я). Серед загиблих — 150 військових ЗСУ, 7 співробітників СБУ, 6 прикордонників, 13 бійців Нацгвардії та 24 міліціонери. Поранення отримали 619 військовиків. Міноборони додає, що в полоні терористів перебуває 29 українських військових. А за даними Донецької облдержадміністрації, за час АТО лише в цій області загинуло щонайменше 160 мирних жителів (серед них — чотири дитини).

Кількість загиблих місцевих сепаратистів та іноземних найманців невідома. З огляду на те, що, за даними штабу АТО, на Донбасі перебуває близько 15 тис. бойовиків, перемога не буде легкою. Утім, за словами речника АТО Олексія Дмитрашківського терористи повністю дезорієнтовані й зазнали значних втрат у живій силі та техніці. При цьому ватажки терористів приховують інформацію про власні втрати, щоб не деморалізувати своїх бойовиків.

Учора сили антитерору знищили автоколону терористів iз п’яти КамАЗів, які перевозили не менше 150—200 бойовиків. Останні ж усе частіше діють підло і підступно: одна з терористичних груп приїхала на блокпост сил АТО з білим прапором. Мовляв, хочемо здатися. Наблизившись, терористи відкрили вогонь і вбили одного з наших військових. Вогнем у відповідь усіх терористiв знищили на місці.

Утім, ще ганебніше діють терористи, обстрілюючи з мінометів та установок «Град» мирні житлові квартали або навіть російські прикордонні застави, намагаючись перекласти провину на українських військових. Так, позавчора бойовики обстріляли житлові квартали у станиці Луганській, убивши близько восьми мирних жителів. І одразу звинуватили в усьому авіацію сил АТО, хоча жодного літака в тій місцевості взагалі не було. Тим більше з відео обстрілу видно, що постріли зроблені з артилерійського озброєння. Ще двоє людей загинуло в Луганську, поблизу аеропорту, підірвавшись на мінах терористів.

Учора ж нашим бійцям вдалося захопити установку «Град», з якої було обстріляно станицю Луганську. Злочин проти мирного населення вже розслідує військова прокуратура. Тим більше що доказів вистачає: ідентифіковано деталі снарядів, випущених саме з цієї установки залпового вогню.

Подібні провокації терористи влаштовують і на кордоні. Учора вранці вони обстріляли з мінометів пункт пропуску «Довжанський», над яким прикордонники лише у вівторок відновили свій контроль і вибили звідти бойовиків. Поранено дев’ятьох «зелених кашкетів», але атаку вдалося відбити. Як повідомили «УМ» у Державній прикордонній службі, відступаючи, бойовики демонстративно здійснили кілька пострілів у бік російського пункту пропуску «Новошахтинськ», щоб дискредитувати українських військових.

Російська митниця одразу заявила про потрапляння невстановлених боєзарядiв з українського боку в будинок автовокзалу митного поста і один із терміналів. У свою чергу, речник РНБО Андрій Лисенко додає, що це не перша спроба терористів видати свої обстріли російської території за дії українських військових.

Але російську сторону це мало влаштувало: о восьмій ранку наші прикордонники зафіксували порушення повітряного простору України трьома російськими бойовими вертольотами. Свої демонстративні польоти з метою розвідки вони здійснили саме в районі «Довжанського».

Окрім того, РФ не лише закриває свої прикордонні пункти пропуску, а й продовжує розстрілювати бойовиків, які намагаються втекти з Донбасу на російський бік. За словами пана Лисенка, російські прикордонники знову знищили групу співвітчизників-найманців. Цього разу в районі пункту пропуску «Веселовознесенське» вони відкрили вогонь з усіх видів зброї по групі терористів кількістю близько трьохсот осіб! Усіх було ліквідовано. Відтак командування АТО пропонує бойовикам скласти зброю і здатися. Адже при спробі повернутися в Росію на них чекає смерть.

Водночас в Україні з’явилося чимало активістів, які моніторять соціальні мережі, фото з Донбасу тощо і вираховують бойовиків, які не лише випадково потрапили в кадр, а й виставили власні фото зі зброєю та триколорами на свої сторінки. МВС уже привітало цю ініціативу активістів і розраховує на їхню допомогу, щоб нікому не вдалося втекти або «залягти на дно».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>