«Дивлюсь в ілюмінатор і яблучко гризу»

03.07.2014
«Дивлюсь в ілюмінатор і яблучко гризу»

Перед тим, як вирушити на відпочинок, добре продумайте, чим будете годувати дитину в дорозі.

Збираючись з малюком у відпустку, батькам варто заздалегідь продумати всі деталі мандрівки. Зважте — яким транспортом краще дістатися до місця відпочинку, в яких умовах проживатимете і яку їжу плануєте давати дитині в дорозі та на новому місці.

Міні-холодильник, морква і вода...

Лікарі звертають увагу, що одним із найважливіших пунктів підготовки до подорожі є харчування. Тож яку їжу краще взяти в дорогу? Якщо мандруватимете літаком, захопіть із собою фруктів — порізані на шматочки яблука і груші, сухофрукти — якщо це не заборонено правилами конкретного авіаперевізника. Із меню, яке пропонують на борту літака, вибирайте для дитини те, до чого вона найбільше звикла. Обов’язково давайте малюку пити, адже кондиціоноване повітря в салоні літака «забирає» з організму більше рідини. Негазована питна вода завжди є в літаку. Уточніть заздалегідь, яку кількість дитячих соків чи води ви можете взяти з собою в політ.

Якщо збираєтесь у тривалу мандрівку машиною, насамперед не забудьте про воду — влітку в салоні авто може бути душно. Дитяче харчування, яке швидко псується, краще покласти в сумку-холодильник. Якщо не маєте переносного холодильника, обміркуйте — які продукти можна захопити в дорогу. Педіатри кажуть, що краще мати під рукою ті ж овочі і фрукти (груші, яблука, огірки, моркву), печиво і сухофрукти.

Продукти, які не псуються, найкраще брати і в потяг. Воду краще взяти з собою — пити ту, що пропонують у вагоні з бачка, лікарі не рекомендують, тим паче дітям. На зупинках до потяга часто підносять домашню їжу. Будьте раціональними — таких страв краще уникати всім, особливо влітку, коли загроза харчових отруєнь зростає в кілька разів.

«Екзотика» в харчах — не для малечі

Якщо ви відпочиваєте за кордоном, то дегустувати нові, екзотичні страви краще без дітей. На відпочинку навіть «загартований» дорослий шлунок ризикує наразитися на розлад травлення, що вже казати про дитячий.

Не забувайте, що в спекотну погоду продукти псуються значно швидше, тож годувати дитину краще щойно приготованими стравами. Фрукти і овочі ретельно мийте перед вживанням, а екзотичні (знову ж таки) дитині краще не пропонувати.

Якщо плануєте зупинитися в конкретному готелі, краще заздалегідь уточнити меню. Зазвичай курортні готелі пропонують спеціальне дитяче меню — парові котлети, каші, легкі супчики тощо. Для зручності відпочивальників у багатьох готелях навіть передбачені спеціальні дитячі стільчики, блендери (аби подрібнювати їжу) і пристрої для підігріву пляшечок з молоком. Зрозуміло, що гостру, смажену і консервовану їжу малюку ліпше не давати.

Дитячі лікарі радять не забувати про режим харчування. На відпочинку він не менш важливий, ніж зазвичай, особливо для зовсім маленьких. Інтервал між прийомами їжі для дітлахів до трьох років має складати 3,5—4 години, старші діти можуть харчуватися з перервою 5 годин.

Стежте, аби дитина дотримувалася питного режиму: вживала достатньо води, соків, компоту. 80 мл рідини на 1 кг ваги — такою є приблизна норма рідини для дитини в день.

ДО РЕЧІ

Аптечка має бути недалечко

Вирушаючи на відпочинок, укомплектуйте дорожню аптечку. Лікарі радять обов’язково брати в дорогу протиалергійні ліки, які можуть знадобитися при нестандартній реакції на укуси місцевих комах чи на екзотичні рослини. Також слід мати на відпочинку спрей від опіків, креми від укусів комарів, ентеросгель, активоване вугілля та порошок марганцівки для приготування розчину на випадок отруєння. Також левоміцетин: його п’ють при вираженій інфекції — нудоті, блювоті, проносі. При ознаках застуди лікарі радять приймати противірусні препарати з інтерфероном або ремантадином.

 

КОМЕНТАР

Наталія Корнієнко, педіатр, Київ:

— Дитину, яка часто хворіє, — понад п’ять разів на рік — слід оздоровити на морі. Морський відпочинок рекомендуємо малюкам з аденоїдами, частими застудами, бронхітами, шкіряними проявами алергії. Однак із південним сонцем слід поводитися обережно. На пляжі дитині можна бути до 11-ї ранку і після 17-ї. Проте і в ці години, коли сонце менш активне, стежте, аби в дитини на голові була панамка, а відкриті ділянки шкіри змащуйте кремом від сонця з високим ступенем захисту. Це попередить опіки. Вдень малюк має або гуляти в тіні, або спати. Безпечна температура води в морі — щонайменше 22 градуси.