Розуміння з попередженням

03.07.2014

Міжнародна спільнота «з розумінням» поставилася до рішення Президента України Петра Порошенка припинити одностороннє перемир’я й відновити антитерористичну операцію у східних областях. Звісно, окрім Росії, чий президент Володимир Путін вимагав продовжити «мир», якого його сепаратистські протеже на Донбасі й не збиралися дотримуватися.

Як заявив учора, виступаючи перед Європарламентом, голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу (після 16 липня його має замінити на цій посаді Жан-Клод Юнкер), «рішення стає зрозумілим з урахуванням особливих обставин, в яких перебуває Україна, і права влади країни захищати територіальну цілісність і суверенітет».

У тому, хто саме винен у дестабілізації ситуації на Донбасі, в Європі давно не сумніваються. За словами Баррозу, «Росія повинна скористатися своїм впливом» на сепаратистів.

Раніше про те, що Президент України «мав повне право відмовитися від перемир’я, якого не дотримувалася протилежна сторона», вустами речниці Держдепартаменту США Мері Гарф заявив і Вашингтон.

Тим часом глава Української держави Петро Порошенко закликав Євросоюз «більш рішуче» діяти у питанні врегулювання ситуації на сході України, оскільки рішення Європейської ради щодо мирного плану так і не виконане. Про це Президент заявив під час зустрічі з міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, який також «із розумінням поставився» до рішення відновити АТО. До речі, Порошенко висловив готовність у будь-яку мить відновити перемир’я — щойно бойовики з протилежного боку також перестануть стріляти і відпустять усіх заручників, а їхній «дах» (в особі сусідньої держави) піде на реальні, а не «бутафорські» переговори.

Попри заяви про розуміння й підтримку України, Євросоюз знову відклав рішення про запровадження третьої хвилі санкцій щодо Росії. Як повідомляє «Інтерфакс» із посиланням на зовнішньополітичну службу ЄС, « для оцінки вкрай складної ситуації потрібен додатковий час». Мовляв, «становище ускладнилося з відновленням активних бойових дій в зоні конфлікту».

Раніше міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив жаль з приводу того, що Порошенко припинив «перемир’я». За словами глави зовнішньополітичного відомства ФРН, під час чотиристоронніх переговорів між президентами України, Росії, Франції та канцлером Німеччини Ангелою Меркель сторони були «за крок» до домовленостей, які б забезпечили «більш ніж просто передишку» у врегулюванні кризи на сході України. Але не склалося.

Учора в Берліні мали відбутися консультації міністрів закордонних справ Франції, Німеччини, Росії та України на ту саму тему — мир чи війна.

В інтересах Москви, попри всі розмови про «Новоросію» та величну імперію, — мир. Адже якщо ЄС, попри небажання, таки запровадить додаткові економічні санкції, це вже «без жартів» боляче вдарить по РФ. Сполучені Штати до такого кроку готові вже давно, але прагнуть синхронності з Євросоюзом. Як зазначається у звіті Міжнародного валютного фонду про стан російської економіки, третя хвиля санкцій завдасть їй нищівного удару. Якщо, звісно, ця хвиля взагалі буде.

ОФІЦІЙНО

Парламентська асамблея ОБСЄ рішуче засудила анексію Криму Російською Федерацією. Як повідомляє Радіо «Свобода», в резолюції, ухваленій на 23-й сесії ПА ОБСЄ у Баку, міститься заклик до держав-членів ОБСЄ «відмовлятися від визнання насильницької анексії Криму Російською Федерацією» та висловлюється «жаль з приводу збройного втручання, здійснюваного контрольованими Росією силами в Україні, а також порушень прав людини, які вони продовжують породжувати». У документі висловлено «тверду підтримку суверенітету, політичної незалежності, єдності й територіальної цілісності України, як це визначено Конституцією країни».

Окрім того, ОБСЄ вимагає від Росії «відмовитися від провокаційних військових польотів над Північно-Балтійським регіоном, невідкладно відвести свої війська від кордонів з балтійськими державами та зупинити свою підривну діяльність серед етнічного російського населення Латвії, Литви та Естонії».

Російська делегація наполягала на виключенні проекту цієї резолюції з порядку денного сесії Парламентської асамблеї ОБСЄ.

 

СУСІДИ

У Волгоградській області Росії, як і раніше — в Ростовській, учора було оголошено режим надзвичайної ситуації. Причина — збільшення потоку біженців із неспокійних регіонів України. Режим НС передбачає облаштування місць проживання біженців, організацію мобільних служб допомоги та координацію роботи обласних відомств для забезпечення мігрантів всім необхідним. «Люди приїжджають із зони бойових дій, усі вони потребують підтримки, і наше завдання — надати їм умови для тимчасового перебування у Волгоградському регіоні», — каже губернатор Волгоградської області Андрій Бочаров.

Прикордонники з російського боку також звітують про чи не вдвічі більшу кількість громадян, що їдуть з України в Росію, ніж зазвичай. Однак визнають: визначити, хто з них є біженцем, а хто просто їде на літо до родичів (у тому числі й перечекати період бойових дій на батьківщині), неможливо.

В українській Держприкордонслужбі взагалі запевняють, що якогось аномального потоку біженців на кордоні не помітно — пункти пропуску навантажені фактично так само, як і раніше.

За даними місцевої влади, у Волгоградській області на даний час перебуває близько 5 тисяч громадян України. По допомогу до обласних органів соціального захисту звернулося близько 900 українців, а в центрах тимчасового перебування біженців станом на вчора перебувало 548 осіб. У місті Волзькому обладнали для біженців наметове містечко на 1300 місць, але відкриють його лише в разі збільшення потоку втікачів з України. Поки що такої потреби немає.

На Ростовщині, де режим надзвичайної ситуації, що діяв з початку червня, цього тижня поширили на всю область, у таборах тимчасового розміщення перебуває близько 20 тисяч громадян України. При цьому голова федеральної міграційної служби Росії Костянтин Ромодановський заявив, що загалом в області вже півмільйона українців.

Тим часом в Організації Об’єднаних Націй кількість переселенців з України називають «некритичною». Про це повідомив верховний комісар ООН у справах біженців Антоніо Гуттереш під час зустрічі з віце-прем’єром України Олександром Сичем у Женеві.