Аргентинський Ангел

03.07.2014
Аргентинський Ангел

Після ідеального пасу Мессі Анхель Ді Марія забиває переможний м’яч у ворота швейцарців. (з сайта ФІФА.)

Попри те, що практично кожен поєдинок 1/8 фіналу Кубка світу проходив у напруженій і безкомпромісній боротьбі, переможцями всіх без винятку двобоїв стали умовно «сіяні» команди, тобто ті, котрі виграли свої «пульки» під час групового турніру. Напрочуд захопливими вийшли два останні протистояння, де зустрічалися аргентинці зi швейцарцями та бельгійці з американцями. Обидві дуелі пройшли майже за однаковим сценарієм: фаворит матчу мав деяку перевагу, однак через майстерну гру воротаря суперника довести справу до перемоги зміг лише наприкінці додаткового часу.

«Ніхто в нашій команді не хотів доводити справу до пенальті, — сказав після гри лідер аргентинської збірної Ліонель Мессі, стараннями якого власне «альбіселесте» й вирвали у «сироварів» перепустку до чвертьфіналу. За кілька хвилин до настання часу «Ч» Лео в центрі поля обікрав захисника «Ювентуса» Стефана Ліхтштайнера і, здійснивши затяжний слаломний рейд, немов на блюдці, викотив під удар м’яч Анхелю Ді Марії. Вінгер мадридського «Реалу» спіймав на протиході голкіпера «Вольфсбурга» Дієго Бенальйо, який до того не раз рятував швейцарців від вірного гола.

Очевидно, її величність фортуна після довгих роздумів вирішила-таки стати на бiк Аргентини. Інакше, думається, під час заключного штурму, коли підопічні Отмара Хітцфельда у повному складі кинулися рятувати матч, форвард «червоно-білих» Блерім Джемайлі не влучив би з кількох метрів у стійку воріт Серхіо Ромеро.

Хай там що, а навіть і після програшу 65-рiчний німецький очільник «сироварів» заявив, що задоволений виступом своєї команди на «мундіалі». «Для мене було великою честю працювати у Швейцарії. І я пишаюся тим, що можу сказати «до побачення» Швейцарії, коли моє серце переповнюють емоції», — заявив Хітцфельд, який після чемпіонату світу планує завершити тренерську кар’єру й зайнятися роботою на телебаченні.

Водночас інший німецький фахівець Юрген Клінсманн, який iз 2011 року очолює збірну США, залишає бразильський «мундіаль» не в найкращому душевному стані.

«Важко програвати після 120 хвилин боротьби, в якій ти залишив усі свої сили.

Але я пишаюся своїми підопічними. Власне, ними пишається вся країна», — зазначив Клінсі, якого покликали до Північної Америки задля популяризації на континенті футболу.

І хоча за рейтингами європейському соккеру ще далеко до улюбленої гри «янкі» — американського футболу, утім, думається, в своєму останньому матчі на ЧС «зірково-смугасті» подарували своїм співвітчизникам саме те, за що люблять будь-який вид спорту. За словами Клінсманна, протистояння з бельгійцями стало справжнім трилером. Зрештою, зрощені на голлівудських кіноепопеях американці, думається, люблять такі сюжети. І, що важливо, їхня збірна на бразильському «мундіалі» зіграла одну з головних, а не роль другого плану.

Ну а героєм бельгійської збірної став Ромелу Лукаку. Вийшовши на заміну на початку першого екстра-тайму, через кілька хвилин він допоміг Кевіну де Брюйне розпечатати, здавалося, непробивні володіння Тіма Говарда, а згодом і сам забив, як виявилося, переможний м’яч.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Завершальні матчі 1/8 фіналу. Бельгія — США — 2:1 (у дод. час, де Брюйне, 93; Лукаку, 105 — Грін, 107; Салвадор, 51227 глядачів), Аргентина — Швейцарія — 1:0 (у дод. час; Ді Марія, 118; Сан-Пауло, 63255 глядачів.

Чвертьфінали: Франція — Німеччина (4 липня, Ріо-де-Жанейро), Бразилія — Колумбія (4 липня, Форталеза), Аргентина — Бельгія (5 липня, Бразиліа), Голландія — Коста-Ріка (5 липня, Салвадор).