Халіфат надовго?

02.07.2014

Джихадистське угруповання «Ісламська держава Іраку та Леванту» (ІДІЛ), яке на цей час контролює значну частину території Іраку та Сирії, оголосило про створення там «ісламського халіфату». Як повідомляє «Франс пресс», очолює цю сунітську структуру Абу-Бакр аль-Багдаді, якого його послідовники оголосили халіфом і нащадком пророка. Територію так званого халіфату (держави, заснованої на засадах суворого ісламу) представник аль-Багдаді окреслив від міста Алеппо на півночі Сирії до провінції Діяла на сході Іраку.

Міжнародна спільнота різко відреагувала на цю заяву радикальної сунітської організації. Вашингтон закликав шиїтську владу Іраку створити уряд, що включав би меншини, зокрема сунітів та курдів. Йорданський аналітик Марван Шехадех вважає, що проголошення халіфату призведе до ще більшого кровопролиття, повідомляє «Євроньюз».

Іракська армія посилила заходи безпеки навколо Багдада та в самій столиці, яку ісламісти вже давно погрожують захопити. Поки що військовим та добровольцям-шиїтам вдається не підпустити сунітських бойовиків до Багдада, але атаки чекають у будь-який момент. Тим часом урядові сили ведуть бої з ісламістами за місто Тікріт — малу батьківщину Саддама Хуссейна, за якого в Іраку правили суніти.

Конфлікт в Іраку розростається і вже загрожує безпеці Сполучених Штатів та їхніх союзників. Рейтинг популярності Барака Обами у США зараз досить низький, але коли йдеться про Ірак, то більшість американців підтримують рішення свого президента не відправляти туди військовий контингент.

У Вашингтоні переконані, що ситуація в арабській країні є безнадійною. Втім і покинути регіон напризволяще Сполучені Штати не можуть. Встановивши контроль над переважною частиною Іраку й Сирії, ІДІЛ у перспективі може стати загрозою і для Йорданії, Лівану чи навіть Ізраїлю. Якщо ісламісти використають громадянську війну для того, щоб підтримувати табори підготовки терористів, то Вашингтон не зможе стояти осторонь, адже йдеться і про безпеку США.

Тим часом лідер іракського автономного регіону Курдистан Масуд Барзані заявив, що протягом кількох місяців має намір провести референдум щодо незалежності автономії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>