НОВИНИ ПЛЮС

27.06.2014

Президента Румунії відправляють у відставку

Парламент Румунії ухвалив декларацію з вимогою відставки президента Траяна Басеску — «за» проголосували 344 депутати. Але, згідно з румунським законодавством, навіть за такої кількості голосів ухвала не є обов’язковою до виконання. Раніше президента закликали піти з посади добровільно, однак він відмовився. Планові президентські вибори в Румунії мають відбутися 2 листопада, і Басеску, який уже відбув два терміни на цій посаді, участі в них брати не може.

Президента скомпрометував корупційний скандал, у центрі якого опинився його брат. Мірча Басеску потрапив за ґрати після того, як вимагав хабар в обмін на звільнення з в’язниці кримінального авторитета за допомогою свого брата-президента. Минулого тижня син авторитета оприлюднив відеозапис розмови з хабарником Мірчею. Траян Басеску запевняє, що не має до кримінальних домовленостей брата жодного стосунку.

США готові до нових санкцій проти Росії

Влада США вже підготували додаткові санкції щодо Росії, які можуть бути швидко введені в дію. Про це заявила позавчора на брифінгу представник Держдепартаменту США Марі Харф, повідомляє «РІА Новості». При цьому Харф зазначила, що Вашингтон веде переговори з Європою, щоб запустити третю хвилю санкцій проти Росії паралельно. Раніше президент США Барак Обама і прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон заявили про готовність застосувати подальші санкції проти Росії, якщо вона не вживе рішучих заходів для врегулювання кризи в Україні.

З Нового року в’їзд у Росію — за закордонним паспортом

Починаючи з 1 січня 2015 р. громадяни СНД зможуть потрапити в Росію лише за закордонним паспортом. Це правило не торкнеться тільки громадян держав Митного союзу (Казахстану та Білорусі), повідомляє МЗС РФ. Як пояснили в цьому відомстві, нововведення запроваджено з метою встановити єдиний порядок перетину російського кордону та підвищити контроль за міграційними процесами.

Болгарія захищає «Південний потік»

Уряд Болгарії передав Єврокомісії офіційну заяву про те, що при створенні компанії «Південний потік Болгарія» 2010 року закони ЄС не порушувалися. Нагадаємо, раніше Європарламент призупинив будівництво газопроводу «Південний потік» із Росії в обхід України. Єврокомісія спрямувала до Софії запит про припинення робіт у зв’язку з можливим порушенням норм європейського законодавства, і прем’єр-міністр Болгарії Пламен Орешарскі розпорядився його виконати.

Корсиканські сепаратисти склали зброю

Провідна підпільна націоналістична група Корсики, Національний фронт звільнення, оголосила, що складає зброю. Сепаратисти Корсики боролися за звільнення острова від Франції протягом останніх 40 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>