Слово — не діло

27.06.2014
Слово — не діло

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск слухає виступи депутатів Сейму під час обговорення питання про відставку уряду. (з сайта news.yahoo.com.)

Дискусії навколо «касетного скандалу», який збурив не лише Польщу, а й політичні кола Євросоюзу та США, позавчора перемістився до Сейму. Депутати польського парламенту заслухали пояснення прем’єр-міністра Дональда Туска та міністра закордонних справ Радослава Сікорського — одного з фігурантів відвертих розмов, записи яких оприлюднив часопис «Впрост». У записах, нагадаємо, польські високопосадовці під час приватних зустрічей у ресторані негативно висловлювалися про опозиційну партію «Право і справедливість», укладали не зовсім чесні домовленості щодо посад, розподілу владних повноважень тощо. Чи не найбільше «вляпався» Сікорський, який у приватній розмові вилаяв польську владу за дружбу з головним зовнішньополітичним партнером Польщі — США, яка, мовляв, «не варта й виїденого яйця» і загрожує сварками з Росією.

Обговорення в Сеймі, депутатам якого належало визначити, чи відправити уряд у відставку, почалися з виступу прем’єр-міністра. Дональд Туск попросив у польського суспільства вибачення за скандал і за те, що провідні представники польської політичної та бізнесової еліти «вдалися до відразливої поведінки та невідповідних слів». І звернувся до парламенту з проханням підтвердити вотум довіри уряду.

І Сейм до нього прислухався: 237 депутатів висловилися за те, щоб кабінет Туска працював і надалі. «Проти» було подано 203 голоси. «Я пишаюся тим, що польський Сейм не піддався спробі дестабілізації, яку намагалися здійснити ті, хто нелегально підслуховував урядовців», — заявила після голосування голова парламенту Ева Копач.

Утім ліва опозиція вже заявила, що знову ініціюватиме розгляд питання про відставку уряду та окремих міністрів. Оприлюднені напередодні засідання Сейму результати опитування громадської думки свідчать, що 51% поляків хоче проведення дострокових парламентських виборів.

Станеться це чи ні, а принаймні для Радослава Сікорського результат «касетного скандалу» невтішний: на думку оглядачів, він втратив шанс здобути посаду верховного представника Євросоюзу із зовнішньої політики, на яку вважався одним із найбільш реальних претендентів. Це сумно і для України, адже Сікорський є одним із найбільших друзів Києва в ЄС і вже напевно відстоював би там наші інтереси. До слова, серед версій щодо того, хто був зацікавлений у появі такого «касетного скандалу» саме зараз, дедалі частіше лунає абревіатура ФСБ.

Водночас прем’єр Туск після позитивного для уряду голосування в парламенті заявив, що Сікорський все ще може змінити Кетрін Ештон на посаді глави дипломатії ЄС. Такий висновок він зробив після спілкування з лідерами держав Євросоюзу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>