Словом чи вогнем?

27.06.2014
Сьогодні о десятій ранку спливає часовий проміжок, відведений на так званий план «А» (який передбачав режим припинення вогню та реалізацію мирного плану Президента Петра Порошенка). Що далі? Розвиток подій передбачає лише два варіанти. Перший: сили антитерору знову відкривають вогонь і переходять у наступ, згідно з президентським планом «Б» (який передбачає повну ліквідацію бойовиків). Другий: режим припинення вогню буде продовжено, як це раніше пропонували російська сторона й окремі представники терористичних ДНР і ЛНР. От тільки лідери сепаратистів, очевидно, не контролюють бойовиків Донбасу, які у переважній більшості вогонь не припиняли — за тиждень так званого перемир’я сили антитерору знову зазнали втрат.

У РНБО, Міноборони і СБУ «УМ» не змогли пояснити, що станеться сьогодні після десятої ранку. Чи потрібен силам антитерору окремий наказ Верховного головнокомандувача щодо реалізації плану «Б», чи, навпаки, і без окремого наказу сили АТО можуть автоматично відкрити вогонь, одразу після завершення режиму його припинення — ці запитання автора до силових структур залишилися без відповіді.

Ситуацiю дещо прояснив особисто Президент, відповідаючи на запитання депутатів ПАРЄ у Страсбурзі. За словами глави держави, сьогодні він ухвалить «дуже важливе рішення, якщо терористи не приймуть умов його мирного плану».

Петро Порошенко нагадує, що Україна зазнає втрат уже після оголошення припинення вогню: за цей час убито 18 українських військових, iще 27 бійців отримали поранення. До того ж у заручниках на Донбасі перебуває 174 людини, а з часу початку АТО загинуло майже півтори сотні бійців антитерору, поранено триста чоловік.

«У проблемних регіонах ситуація вкрай складна. Незаконні збройні формування встановили диктатуру насилля. Викрадення, залякування, катування стали супутниками звичного життя!» — обурюється глава держави. Крім того, за словами Президента, «під вогнем сепаратистів» ремонтні бригади намагаються відновити системи життєзабезпечення Слов’янська (за даними громадських активістів, в окупованому місті залишається 40-45% населення), Краматорська та інших міст, де люди понад десять діб перебувають без води та електрики.

І дійсно, за даними РНБО, лише впродовж попередньої доби позиції української армії на півночі Донеччини обстрілювали сім разів. У районі села Дібровка навіть підбили БТР десантників пострілами з двох російських танків!

Особливо щільний вогонь бойовики вели вчора вранці по аеродрому Краматорська, що одразу спричинило чутки про його штурм за допомогою установок «Град». Але в прес-центрі АТО заявили, що бойовики не наважилися на штурм аеродрому, а під час обстрілу позиції системи залпового вогню вони не застосовували. Українські військові змусили терористів відступити.

ПРЯМА МОВА

Дмитро Тимчук, координатор групи «Інформаційний спротив»:

— Лідери так званих Луганської й Донецької «народних республік» — це зграя пройдисвітів, яка використовує розгул ініційованого Росією бандитизму в регіоні з метою зобразити якусь подобу «незалежного державного утворення». Тому переговори з ними позбавлені сенсу, оскільки йдеться лише про два з десятків розрізнених терористичних угруповань. Ми не маємо справу з якимось єдиним терористичним рухом, об’єднаним спільною ідеєю, з єдиним центром прийняття рішень і управління, ми маємо справу з набором терористичних угруповань, кожне з яких переслідує свої корисливі цілі. Шукати можливість мирного діалогу з цими групами марно — ми ж не пропонуємо, наприклад, серійним убивцям і маніякам сідати за стіл переговорів і шукати консенсус. Із ними може бути одна розмова у вигляді ультиматуму: здача в руки правосуддя або знищення!

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Російські прикордонні застави майже перетворилися на загороджувальні загони, як у роки Другої світової війни. Тоді, за наказом Сталіна, всіх відступаючих «косили» кулеметним вогнем бійці НКВС. Нині ж російські прикордонники впускають в Україну бойовиків або просто не помічають, але знищують їх, якщо вони намагаються втекти назад у Росію.

«25 червня подібний випадок стався неподалік села Провалля Свердловського району Луганської області, — розповідає речник інформцентру РНБО Андрій Лисенко. — У безпосередній близькості до лінії кордону на нейтральній території російські прикордонники розстріляли автомобіль «Газель». В авто були громадяни Росії, які брали участь у бойових діях в Україні на боці терористів».

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>