Золоті яйця ДУСі

25.06.2014
Золоті яйця ДУСі

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Після Революції гідності нова влада має постійно відчувати громадський контроль, щоб не намагалася зберегти корупційні схеми попередників та не сприймала держбюджет лише як власну корупційну годівницю. Судити про дії новообраного Президента Петра Порошенка, як і його команди, ще зарано. Утім уже накопичилися питання до тимчасових керівників Банкової, які намагалися тишком-нишком «прихватизувати» державне майно, доки Україна обирала легітимного главу держави та боролася із зовнішньою агресією. Як кажуть північні сусіди: кому війна, а кому мати рідна. Нині вже Президент Порошенко призначив головю ДУС Сергія Березенка, так само на Банковій новий голова АП — Борис Ложкін. Новим керівникам відкрилися очі на окремі дії їхніх попередників.

Корупційна годівниця

Державне управління справами при адміністрації Президента ( в народі просто «ДУСя») ще з часів Леоніда Кучми вважали таким собі корупційним кублом. «Відкати» і «дерибани» стали тут справою буденною та вельми прибутковою, а корупційні схеми — досконалими вже у часи каденції Віктора Януковича. Лише скандальні закупки продуктів по лінії ДУС чого варті: ягнятина за 543 грн. за кіло або кілограм сиру вартістю у 351 грн. На відчуженні земельних ділянок та майна держпідприємств сім’я Януковича заробляла узагалі фантастичні суми!

Але Янукович і К° втекли від Майдану. До обрання нового Президента його обов’язки став виконувати новообраний Голова ВР Олександр Турчинов, а на Банковій отримали керівні кабінети переважно депутати від «Батьківщини», які не здали мандат депутата, але отримали посади з приставкою «в.о». у владі виконавчій.

Серед них і одіозний нардеп Сергій Пашинський, який став в.о. голови АП. Цьому посадовцю підпорядковувалося і ДУС, от тільки незрозуміло, чому за чотири місяці тимчасового правління в.о. Президента Олександра Турчинова і його команди у Держуправлінні справами змінилося чотири (!) виконуючих обов’язки керівника: Георгій Берадзе (призначений 26 лютого), Сергій Аверченко (21 березня), Олег Чернецький (25 квітня) і Геннадій Зубко (27 травня). Можливо, це питання не до пана Турчинова, який розривався між парламентом, АП та зоною АТО.

Щодо керівника Банкової, то пан Пашинський у перші дні на посаді заявив: Держуправління справами не повинно бути корупційною годівницею, не повинно бути тiєю тіньовою схемою, яка забезпечує корупцію у нашій державі!».

Навіщо ж різати курку?

Золоті слова. От тільки наскільки вони збігаються з діями самого Пашинського? Ще у березні КРУ провело ревізію фінансово-господарської діяльності ДУС часів Януковича. Результати вражали, але дехто побажав використати досвід попередників, а не поставити на ньому хрест.

Як повідомляє видання «Оглядач», постійні заміни керівництва ДУС протягом лютого-червня пояснюються просто: до обрання нового Президента тимчасові керівники хотіли встигнути провернути масштабну комбінацію з приватизацією власності ДУС! Джерело «Оглядача» повідомляє, що керував цим процесом саме пан Пашинський. Але кожний новий голова ДУС — від Берадзе до Зубка — отримавши завдання по «дерибану» від куратора, відмовлялися її виконувати. Занадто вже небезпечними були схеми, кримінал було видно неозброєним оком. А «сідати» згодом через апетити Пашинського ніхто не бажав.

За схемою, відчужувати і приватизувати майно планували нібито задля наповнення бюджету та відповідно до указів Президента і розпоряджень уряду. До списку «ласих шматків» потрапили такі потужні столичні об’єкти, як Палац «Україна», «Мистецький арсенал», «Український дім», Експоцентр «Україна», видавництво «Преса України», готелі «Україна» та «Дніпро», а також Житомирський лікеро-горілчаний завод. І це при тому, що більшість об’єктів є прибутковими! Хіба ж ріжуть курку, яка несе «золоті яйця»? Мало того, оскільки бажаючих придбати таких «курок» вистачало, організатори нібито навіть влаштували своєрідний аукціон за принципом, хто заплатить більше в їхні кишені. Але не вийшло.

Ініціатори кишенькового аукціону не встигли ще й через те, що трудові колективи окремих підприємств публічно виступили проти приватизації. Зокрема, різкими листами в усі інстанції забив на сполох колектив готелю «Дніпро». В одному з листів «дніпряни» просто вказали, що саме «за вказівкою в.о. голови АП Сергія Пашинського готелі «Дніпро» і «Україна» готують до продажу», а він особисто ще й «блокує спроби колективу завадити приватизації».

ДО РЕЧІ

Голова Люстраційного комітету Єгор Соболєв розповів в інтерв’ю «Оглядачу», як через спроби очистити судову систему в нього розгорівся конфлікт з тодішнім головою АП Сергієм Пашинським. Для пана Соболєва цей скандал перейшов у кримінальне провадження.

«У квітні ми не дали суддям iз команди Януковича провести збори і закріпити свою більшість у Конституційному Суді. Ми просто зайшли в будівлю, а вони одразу розбіглися. Ніхто не постраждав, — розповідає пан Єгор. — До мого подиву мені зателефонував пан Пашинський і запропонував зустрітися. Я прийшов і почув від нього: «Шукай адвоката. Ви ламаєте судову систему і дискредитуєте Україну». Я забув про це, але нещодавно отримав запрошення на допит електронною поштою у справі за фактами погроз суддям Верховного Суду та захоплення будівлі ВСУ...».

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>