Мир чи знищення?

24.06.2014
Мир чи знищення?

Президент Петро Порошенко наказав бійцям антитерору не стріляти до п’ятниці.

Українські сили антитерору минулої п’ятниці о 22.00 припинили вогонь у зоні АТО після відповідного наказу Президента Петра Порошенка. Відтак підрозділи ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби до 10-ї ранку наступної п’ятниці — 27 червня не будуть вести бойових дій, не переходитимуть у наступ, а лише відповідатимуть вогнем у разі нападу бойовиків. Наказ припинити вогонь глава держави віддав, перебуваючи у таборі Антитерористичного центру, дізнавшись про те, що на державному кордоні встановлено режим оборони. Про свій мирний план врегулювання ситуації на Донбасі Президент Порошенко згодом детально розповів мешканцям міста Святогірськ (що лише за кількадесят кілометрів від «гарячого» міста Слов’янськ).

 

Станом на сьогоднішній ранок до завершення режиму припинення вогню лишається три доби. Утім жоден iз бойовиків наразі не скористався шансом скласти зброю з надією на обіцяну амністію, так само як і жоден iз російських диверсантів та найманців не пішов додому. Терористи не звільнили жодного заручника без висування власних вимог тощо. Ніхто з бандитів також не звільнив жодної захопленої адмінбудівлі, так само не відновлено українське теле- і радіомовлення на Донбасі.

Навпаки, за словами Президента Порошенка, протягом вихідних бойовики порушували режим припинення вогню більше двадцяти разів. У спільній заяві вітчизняних МЗС і Міноборони дипломати і військові висловили обурення тим, що «у відповідь на ініціативи, здатні відновити мир, бойовики та терористи продовжили збройні атаки, зухвало порушуючи умови перемир’я». Відтак, на їхню думку, бандитські замахи терористів, націлені на ескалацію становища, вимагають негайного і рішучого міжнародного засудження.

За даними РНБО, керівництво бойовиків прагне перекласти на українську сторону відповідальність за зрив перемир’я, зокрема й шляхом організації диверсій. Мало цього, терористи готуються до перекидання з таборів у Росії нових бійців та озброєнь. Але в РНБО запевняють, що «всі диверсанти отримають жорстку та адекватну відповідь».

У штабі АТО додають, що терористи активізували збройні провокації у прикордонних районах: обстрілюють сили антитерору, щоб спровокувати вогонь у відповідь у бік російського кордону. Найбільший бій відбувся в ніч на суботу в пункті пропуску «Ізварине», коли кілька десятків наших «зелених кашкетів» навіть змушені були відступити на територію РФ, а російські прикордонники навіть відкрили вогонь по бойовиках. Нині ж, як запевняє помічник голови Держприкордонслужби Сергій Астахов, українські силовики встановили вогневий контроль над усіма проблемними ділянками кордону.

Якщо бойовики таки не пристануть на мирний план, їх буде знищено. Про неминучість цього плану «Б» чітко заявив сам Президент Порошенко, мовляв, «у нас достатньо сил і політичної волі, щоб завдати вирішального удару». А радник Президента Юрій Луценко, не повідомляючи деталі плану, доки «йде дипломатична робота», зазначає: «Для всіх очевидно, що план «А» — це простягнута з миром рука до переважаючої більшості мешканців Донецької та Луганської областей, які прагнуть спокійного життя, праці і повернення мирних радощів буття в межах єдиної України. План «Б» стосується бойовиків, які не дослухаються до голосу розуму і продовжать військові дії проти нашої держави. У такому випадку доведеться знищувати тих, хто зсередини знищує Українську державу».

Показово, що мирне населення Донбасу вже почало прозрівати, а відтак — боротися з бойовиками за «повернення мирних радощів буття». Так, у Луганську прості люди розповсюджують листівки, в яких закликають терористів і диверсантів залишити місто. А у захопленому і сильно зруйнованому диверсантами Слов’янську сформувалася Координаційна рада спротиву терористам. Місцеві ЗМІ повідомляють, що активісти вже приходили до російського диверсанта Ігоря Гіркіна («Стрілка») з вимогою звільнити місто. Але той відмовився і, навпаки, виступає за продовження бойових дій.

Активнішими виявилися мешканці села Шабельківка під Краматорськом: двісті селян прогнали бойовиків ДНР iз блокпоста поблизу їхнього села і розібрали його минулої суботи. Утім уже в неділю терористи повернулися з підкріпленням i розігнали стихійний мітинг, стріляючи в повітря. Російські найманці захопили в полон братів Олексія й Романа Хохотв, яких звинуватили в організації знесення блокпоста. Учора вони викрали ще одного селянина.

Водночас позавчора більше тисячі гірників шахти «Комсомолець Донбасу» пройшли маршем від підприємства до центру міста Кіровське. Шахтарі звернулися до всіх сторін збройного конфлікту на Донбасі з вимогою скласти зброю, припинити стрілянину, вбивства людей, захоплення підприємств, їх руйнування. А у звільненому Маріуполі відбувся пробіг Автомайдану з українською символікою.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>