Апокаліпсис у мистецтві

20.06.2014
Апокаліпсис у мистецтві

Леви — символ бієнале у Венеції.

Фотопроект українських художників Віталія та Олени Васильєвих «Апокаліпсис у сучасному мистецтві» представляє Україну на XIV Міжнародній архітектурній бієнале у Венеції, тема якої Fundamentals («Основи»). Роботи українців відібрали для групової виставки «Час. Простір. Існування», де свої проекти виставляють понад 100 архітекторів і художників із 40 країн.

Васильєві спеціально для Італії створювали інсталяцію. На їхніх фотоколажах зображені головні музеї сучасного мистецтва у світі, які одночасно є і знаковими архітектурними об’єктами — галерея Тейт Модерн у Лондоні, Центр Помпіду в Парижі, Музей Соломона Гуггенхайма і Новий музей у Нью-Йорку. Ці будівлі представлені в апокаліптичних декораціях як символ занепаду сучасного арт-інституту.

Віталій та Олена Васильєві живуть і працюють на дві країни — в Україні та Німеччині, широко відомі в Європі і затребувані колекціонерами всього світу. Арт-фотографію Васильєвих публікували багато відомих світових видань.

На батьківщині художників важко назвати селебреті. Їхня незірковість ще раз підтверджує вибір проектів для бієнале. Як заявив куратор виставки голландський архітектор Рем Колхас, головна мета бієнале — дати простір самій архітектурі, а не гучним іменам і архітектурним бюро. «Архітектура, а не архітектори... Таку тему розвивають на цей раз у національних павільйонах: від національної ідентичності до універсальності. Бієнале стає простором для перформансу», — підкреслив Колхас.

Подібно Венеціанському кінофестивалю, бієнале у Венеції теж вручає нагороди — «Золотих» і «Срібних левів». На архітектурній виставці їх три. До речі, архітектори виділилися з Венеціанської бієнале мистецтва в 1975 році і проводять власну виставку раз на два роки, чергуючись з «материнською». Кількість країн — учасниць бієнале збільшується щороку. В 2014-му в ній будуть брати участь 65 країн. Десять країн приїхали на виставку до Венеції вперше — серед них Коста-Рика, Індонезія, Кенія, Марокко, Нова Зеландія, Туреччина.

Архітектурна бієнале працюватиме до 23 листопада.