Кiнець «тiкi-таки»

20.06.2014
Кiнець «тiкi-таки»

Чемпіони, на вихід! (з сайта ФІФА.)

Перед стартом нинішнього «мундіалю» переможці попереднього чемпіонату світу заявляли, що до Бразилії їдуть у чудовому настрої та хорошій формі й готові до захисту свого титулу. Проте підтвердити свої слова справами іспанцям не вдалося. «Наш виступ можна сміливо називати ганьбою. Ніхто не очікував, що подібне може статися», — так капітан «Червоної фурії» Ікер Касільяс прокоментував другу поспіль поразку своєї команди, після якої чемпіони світу-2010 втратили будь-які шанси на вихід із групи.

Власне, зазнавши розгрому від голландців (1:5), підопічні Вісенте Дель Боске не набагато краще провели й поєдинок другого туру — проти чилійців. Наслiдками беззубої гри в атаці й безпомічних дій в обороні стала поразка — 0:2. Що казати, якщо в двох поєдинках іспанські футболісти не забили з гри жодного м’яча, пропустивши при цьому аж сім разів!

«Ми зробили все, що могли, але виграти нам не вдалося. Ми старалися, хотіли знову стати чемпіонами світу, але не вийшло», — ледь не плачучи, бiдкався 33-річний Касільяс, який і в другому матчі на ЧС не відзначився високою надійністю. Утім насамперед основні претензії варто пред’являти гравцям півзахисної ланки, котрій не вдалося забезпечити тотальний контроль м’яча, завдяки чому іспанцям вдалося виграти два поспіль континентальні форуми та «мундіаль». Власне, «Фурiя роха» була першою командою у свiтi, яка виграла три великi турнiри поспiль. Але нiщо не вiчне, i у футболi буде новий король.

Чому в iспанцiв не вийшло продемонструвати «тікі-таку» в Бразилії (так називається манера гри, коли завдяки короткому пасу та постійному руху на футбольному полі команді вдається зберігати постійний контроль над м’ячем), як це вони робили на ЧЄ-2008 та 2012 i ЧС-2010? Вісенте Дель Боске визнав, що його підопічним не вистачило активності. По суті, намагаючись не відступати від переможного стилю, очільник збірної Іспанії привіз до Бразилії «вичавлений лимон», проти якого діяли молоді агресивні колективи.

Скажімо, мозковий центр «Червоної фурії» Андреас Іньєста, який був найкращим гравцем команди на «мундіалі» в ПАР, у поєдинках нинішнього ЧС практично непомітний. Далеким від своїх найкращих кондицій є і його партнер-однодумець по центру поля — Хаві. Після провального поєдинку з голландцями вiн узагалі не вийшов на поле в матчі проти чилійців. Що вдієш, але проти матінки-природи не підеш. Поважний вік ідеологів іспанських атак (Хаві 34 роки, Іньєсті — 30) дається взнаки.

Щоправда, говорити про винятковість провалу іспанців на «мундіалі» не варто, адже, після досягнення піку своїх результатів на будь-яку команду-тріумфатора обов’язкового чекає спад.

Скажімо, збірна Франції, ставши чемпіоном у 1998 році, не змогла подолати груповий бар’єр фінальної частини наступного планетарного форуму. Така ж історія трапилася i з чемпіонами світу 2006 року — італійцями, яким не вдалося вийти з групи на ЧС-2010. Хай там як, а, на думку Ікера Касільяса, це покоління іспанських футболістів не заслуговувало на такий сумний кінець.

«Наш виліт iз чемпіонату світу справедливий, але нам немає за що вибачатися. Усі гравці старалися, вони продемонстрували характер», — підсумував достроковий схід своїх підопічних iз дистанції Дель Боске. Водночас в iберiйських фанiв — дещо iнша думка. Адже футбольна збiрна зiпсувала країнi сходження на престол нового короля. Фелiпе VI вступив на посаду через пiвдоби пiсля програшу iспанцiв чилiйцям...

Водночас віце-чемпіони ЧС-2010 — голландці — в своєму другому матчі в Бразилії знову продемонстрували відкритий та результативний футбол. І хоча не без проблем, але «летючі голландці» здолали збірну Австралії (3:2) й на пару з чилійцями достроково вийшла до «плей-оф» «мундіалю». Лiдерами суперечки бомбардирiв ЧС стали Ар’єн Робен та Робiн ван Персi — тепер у них в активi по три м’ячi. Саме замiсть ван Персi на 87-й хвилинi на поле вийшов динамiвець Джермейн Ленс.

У квартеті А питання учасників 1/8 фіналу буде вирішене в останній ігровий день групи. Після розгрому камерунців збірна Хорватії, за яку в цьому поєдинку грали «гірники» Срна та Едуардо, зберегла шанси на вихід до «плей-оф». Щоправда, для цього в останньому турі доведеться переграти мексиканців.

Натомість бразильці своє право на медалі ЧС захищатимуть у протистоянні з аутсайдером групи Камеруном, який не забив на турнірі ще жодного м’яча.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). 2-й тур.

Група А. Камерун — Хорватія — 0:4 (Олич, 11; Перішич, 48; Манджукич, 61, 73; вилучення: Сонг, 40 (К); Манаус, 39 982 глядачi).

Турнірне становище: Бразилія, Мексика — 4, Хорватія — 3, Камерун — 0.

Група В. Австралія — Голландія — 2:3 (Кехілл, 21; Єдинак, 54 (пен.) — Роббен, 20; ван Персі, 58; Депай, 68; Порту-Алегрі, 42 877 глядачів), Іспанія — Чилі — 0:2 (Варгас, 20; Арангіс, 43; Ріо-де-Жанейро, 74 101 глядач).

Турнірне становище: Голландія, Чилі — 6, Австралія, Іспанія — 0.

 

НАВКОЛО ЧЕМПІОНАТУ

Чилійський погром у Ріо

Перед початком матчу Чилі — Іспанія в Ріо-де-Жанейро близько сотні збуджених чилійських уболівальників знесли огорожу й увірвалися в прес-центр стадіону «Маракана». Приватній охороні стадіону довелося викликати поліцію, яка блокувала порушників і провела затримання. В ході безладу постраждала апаратура представників мас-медіа.

За наслідками інциденту федеральна поліція Бразилії оголосила про примусову депортацію з країни 85 чилійських фанів протягом найближчих трьох діб.

Росію можуть покарати за расистські банери

За банери расистського змісту, які демонстрували російські вболівальники під час матчу проти команди Південної Кореї (1:1), збірну Росії можуть оштрафувати. Як пише газета «Гардіан», ФІФА може зняти з російської команди очки або вже на цьому «мундіалі», або на Євро-2016. Відзначається також, що подібних санкцій може бути застосовано й щодо збірної Хорватії.

Щодо «політичних» транспарантів на трибунах стадіонів ЧС-2014, то на матчі Німеччина — Португалія камери зафіксували банер «Крим — це Україна» англійською мовою. Про жодні стягнення через це не йшлося.

Трансфери після ЧС

Форвард збірної Іспанії Дієго Коста після поразки від Чилі й позбавлення «Фурії рохи» шансів на чемпіонство заявив, що не шкодує про те, що змінив бразильське громадянство на іспанське.

«Чи не ображаюся я на тих [бразильців], хто свистить мені з трибун? Вони ж не знають, чому я так вчинив, а просто слухають інших. Я продовжу виступи за збірну Іспанії, постараюся здійснити свою мрію і домогтися того успіху, який мали мої партнери. Ми чомусь [на цьому чемпіонаті] не були голодні до перемог, не вистачало бажання боротися за м’яч, узагалі чогось не вистачало. А чилійці фізично були значно сильнішими», — сказав Коста.

Принагідно він попрощався з гравцями й уболівальниками «Атлетико»: «Мадридський клуб був мені домом, але тепер моє майбутнє в «Челсі».

Ще одна зірка «Фурії рохи» — Хаві — після ЧС вочевидь змінить «Барселону» на катарський «Аль-Арабі». На зміну йому каталонці сподіваються придбати півзахисника «Атлетико» Коке. За нього готові віддати 40 млн. євро, при тому що трансферна вартість Хаві — 60 млн.

* * *

Голландський нападник Джермейн Ленс хоче залишити київське «Динамо» через складну політичну ситуацію в Україні. Про це заявив відомий агент Фабіо Парізі. Серед клубів, куди може втекти Ленс, називають «Наполі» й «Евертон».