Додому чи на смерть

19.06.2014
Додому чи на смерть

Українські бійці припинять вогонь, щоб терористи могли скласти зброю. На тих, хто відкине цю пропозицію, — чекає ліквідація. (з сайта pravda.com.)

Президент Петро Порошенко впевнений у невідворотній та безумовній перемозі України в нав’язаній їй гібридній війні. Після чого в державі знову запанує мир. «Ми зустріли війну з голими, босими і не озброєними солдатами, — сказав глава держави учора, виступаючи перед військовими у Національному університеті оборони України ім. Івана Черняховського. — Незважаючи на це, за дуже короткий час професіоналізм військових і широка народна підтримка, в тому числі величезна кількість добровольців, а також фінансова допомога простих людей допомогли відновити боєздатність української армії. Ми переможемо! Ми переможемо за рахунок більшої організації, глибшого стратегічного бачення і, головне, — потужної підтримки нашого народу».

Напередодні президенти України та Росії Петро Порошенко та Володимир Путін телефоном обговорили можливе припинення вогню в зоні бойових дій. Розмову ініціювала українська сторона як зацікавлена у деескалації збройного конфлікту на Донбасі і реалізації мирного плану Порошенка. Утім його мирні прагнення навряд чи були почуті господарем Кремля. Адже РФ продовжує накопичувати військову техніку біля українського кордону (лише поблизу Калуги зафіксовано колону російських БТРiв та важкої гусеничної техніки, яка розтягнулася на 15 км) та перекидати озброєння і загони чеченців у Крим. На думку командира батальйону добровольців «Донбас» Семена Семенченка, такий хід Росії є психологічним тиском та залякуванням.

Проте Президент Порошенко заявляє, що днями після його наказу Україна в односторонньому порядку на короткий час припинить вогонь, щоб дати можливість збройним формуванням роззброїтися, а російським найманцям залишити країну. Станеться це після повного перекриття кордону. В.о. міністра оборони Михайло Коваль упевнений, що «в наших ворогів вистачить мужності і здорового глузду, і мирний план Президента буде втілений у життя».

Речник штабу АТО Владислав Селезньов додає, що сили антитерору тимчасово припинять вогонь лише коли бойовики нададуть гарантії дотримання умов перемир’я. Утім один iз лідерів терористичної ДНР Денис Пушилін, який нині переховується від українського карного розшуку в Москві, заявив, що пропозиція скласти зброю для бойовиків є безглуздою. Мовляв, тоді «вони нас візьмуть беззбройними». Самопроголошений «губернатор» Донеччини Павло Губарєв додає, що в них тепер є дві установки «Град» та багато танків. Щоправда, за даними РНБО, терористи перемістили до Донецька лише два російські танки Т-72.

Але в зоні проведення АТО вже є окремі приклади тимчасового перемир’я. Позаминулої ночі по всьому фронту Луганщини і Донеччини було припинено вогонь, щоб сторони могли забрати своїх убитих і поранених. Лише в цей час колона ЗСУ змогла вийти за тілами загиблих десантників зі збитого літака поблизу аеропорту Луганська.

До речі, в десантників, які тримають оборону на летовищі, закінчуються харчі, вода та боєприпаси. Наші війська вже перебувають на околицях Луганська і готові прийти на допомогу побратимам, тоді як, за неофіційними даними, бойовики покинули свій попередній форпост — захоплену будівлю УСБУ, попередньо замінувавши її.

У запеклих боях вівторка і середи терористам вдалося підбити український танк Т-64Б, але вони понесли чималі втрати. За словами секретаря РНБО Андрія Парубія, під час атак українських військових на позиції бойовиків під Луганськом, серед останніх багато вбитих і поранених. Під час цього бою, в районі селища Металіст, загинули і четверо добровольців iз батальйону «Айдар», сформованого з бійців Самооборони Майдану. Загалом, як повідомляє начальник військово-медичного департаменту Міноборони Віталій Андронатій, за час проведення АТО з українського боку загинуло вже 147 військових, поранені 267.

 

ДО РЕЧІ

Генпрокуратура розпочала кримінальне провадження стосовно посадовців Збройних сил та Оперативного штабу АТО, з вини яких 14 червня у Луганську загинули 49 військовослужбовців, знищено літак ІЛ-76, озброєння та військове майно. Посадовцям закидають, що «вони не вжили заходів щодо безпечної посадки літака в районі проведення АТО». Дані внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 425 КК (недбале ставлення до військової служби). Винним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>