«Замкнути» кордон, припинити вогонь...

18.06.2014

Новообраний Президент Петро Порошенко не втрачає надії на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Відтак, засідання РНБО, яке відбулося позавчора ввечері, поки що не стало ухвалювати рішення про введення воєнного стану в Донецькій та Луганській областях. Незважаючи на жертви, терористам дали ще час: приблизно сім-десять днів.

«Ми спочатку зробимо все можливе, щоб запропонувати озброєній стороні, яка застосовує зброю проти українських громадян, проти держави Україна, щоб вони склали зброю і залишили державу Україна. Наша мета — не війна, наша мета — мир», — пояснив згодом секретар РНБО Андрій Парубій.

Особисто глава держави запропонував припинити вогонь усім сторонам на обмежений термін, але не зараз. А лише після того, як українські військові повернуть повний контроль на російсько-українському кордоні. За словами Президента Порошенка, Збройні сили контролюють уже понад 250 кілометрів державного кордону, але цього замало. Остаточно відновити контроль на кордоні влада сподівається вже до кінця поточного тижня. Лише після цього сили антитерору припинять вогонь, а влада почне впроваджувати мирний план Порошенка. Серед іншого: внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади та дострокові місцеві вибори на Донбасі, щоб нові місцеві ради розпочали свою діяльність із новими повноваженнями.

Андрій Парубій додає, що ЗСУ спільно з прикордонниками продовжують «замикати» кордон: iз півдня війська з боями під Амвросіївкою (Донеччина) дійшли до селища Бірюкове (Луганщина), а з півночі — уздовж кордону від Городища до Новокиївки.

«Були поставлені блокпости, які контролюють Збройнi сили та прикордонники на всіх ключових артеріях, за якими перекидали підрозділи російських спецслужб і російської техніки на територію України, — розповідає пан Парубій про реалізацію завдання Президента. — Наше завдання це кільце замкнути, щоб захистити український кордон і не допустити прориву з Росії підрозділів спецназу і бойових машин».

Крім цього, РНБО доручила уряду в максимально стислі терміни провести односторонню демаркацію українсько-російського державного кордону й «забезпечити його належне інженерно-технічне облаштування відповідно до сьогоднішніх загроз національній безпеці». Отже поява бетонного паркану із колючим дротом вздовж кордону з РФ цілком реальна. Влада розглядає і можливість призупинення заходження кораблів i суден Росiї до портiв на Азовському морi, а також призупинення роботи пунктiв пропуску залiзничного й повiтряного сполучення з РФ.

За словами першого віце-прем’єра Віталія Яреми, на засіданні РНБО Президент Петро Порошенко категорично заборонив будь-яку співпрацю з Росією у сфері військово-промислового комплексу.

Глава держави відповідним указом також призначив нардепа Ірину Геращенко уповноваженим Президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій та Луганській областях на громадських засадах. Утім бойовики з ДНР уже заявили, що підуть на контакт з пані Геращенко тільки при посередниках. Третьою стороною вони воліють бачити РФ та поки що не названі міжнародні організації.

Натомість мирний план Порошенка вітають у Партії регіонів. За словами одіозного «регіонала» Михайла Чечетова, Президент Порошенко на засіданні РНБО показав себе миротворцем, тим більше, що фракція ПР вважає недоречним «введення воєнного стану на Донбасі, доки не вичерпаний потенціал мирного врегулювання».