І словом, і стимулом

18.06.2014
І словом, і стимулом

За Юлією Манагаровою «полюють» тепер не тільки на ігровому майданчику. (з сайта ФГУ.)

Не без везіння, допомоги зірок та посмішки фортуни українська жіноча збірна з гандболу пробилася на чемпіонат Європи. Хоча за два тури до завершення групового етапу наші шанси посісти в квартеті №1 другу, прохідну, сходинку виглядали доволі примарно, на відміну від австріячок, котрим для потрапляння на ЧЄ потрібно було в двох матчах набрати одне очко або ж не програти в очному протистоянні українкам більше п’яти м’ячів. У разі провалу українки вперше за роки незалежності не потрапили б на фінальну частину ЧЄ.

Утім спочатку завдячуючи допомозі збірної Данії, яка, не маючи турнірної мотивації, перегравала команду Австрії, а потім і власними стараннями наші дівчата зробили майже неможливе. Розгромивши в останньому матчі відбору своїх прямих конкуренток з рахунком 33:24 (у передостанньому турі наші збірниці впевнено здолали литовок — 36:25), підопічні Леоніда Ратнера потрапили до числа 16 учасників майбутнього єврофоруму, який в грудні цього року відбудеться в Угорщині та Хорватії.

Відзначимо, що в поєдинку першого кола українські гандболістки поступилися в гостях австріячкам — 28:34. Відтак у матчі-відповіді орієнтиром для «синьо-жовтих» стояла планка на позначці «+7». Вочевидь виграти з такою перевагою у середняка європейського гандболу — доволі складне завдання. А з огляду на те, що через війну на батьківщині свій домашній поєдинок проти Австрії українки проводили в словацькому місті Михайловце, досягнення необхідної різниці ще більше ускладнювалося. Однак команді Ратнера вийти на необхідний очковий рівень вдалося ще в першому таймі, завершивши його з рахунком — 17:10. Тоді як до фінального свистка різниця на користь наших співвітчизниць стала ще більш комфортною.

У складі «синьо-жовтих» найвищою результативністю відзначилася Ольга Ніколаєнко, яка представляє «Будапешт Банк». На рахунку 31-річної правої напівсередньої дев’ять голів. Другим бомбардиром української збірної в цьому матчі стала 25-річна Юлія Манагарова — права крайня з російського «Ростов-на-Дону». Загалом левова частка м’ячів, що залетіли у ворота австрійської команди, була на рахунку легіонерок, переважна більшість яких виступає в чемпіонаті Росії.

Не секрет, що останнім часом наш північний сусід демонструє неабияку активність в питанні натуралізації українських спортсменів, роздаючи їм, обіцяючи при цьому значно кращі матеріальні блага, російські паспорти.

Після серії влучних «придбань» кримських спортсменів наші «старші брати» поклали око на одну з лідерок української гандбольної збірної Юлію Манагарову. І, як відзначив Леонід Ратнер, майбутнє Юлії залежатиме від ставлення уряду до українського гандболу, зокрема й до його флагмана — жіночої збірної. Наразі ж, як випливає із заяв ФГУ, жіноча гандбольна команда переживає не найкращі часи.

У вітальному зверненні профільної федерації до команди Ратнера йдеться: «Незважаючи на всі негаразди, що супроводжували збірну останнім часом, Ви з гідністю пройшли увесь відбірний шлях, завоювавши право представляти нашу країну на чемпіонаті Європи 2014 року в Угорщині та Хорватії! Щиро бажаємо Вам iз такою ж гідністю та честю нести прапор України і в майбутньому, оскільки Ви є нащадками наших славетних гандбольних традицій!».

Звісно, чути теплі слова — приємно, однак, думається, одних лише патріотичних стимулів для гідних виступів на міжнародній арені недостатньо, надто тоді, коли твою збірну «підточують» іноземні скаути.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2014. Відбірковий етап. Група 1. 5-й тур. Литва — Україна — 25:36 (Саткаускайте (5) — Мана гарова (8)), Австрія — Данія — 29:33.

6-й тур. Україна — Австрія — 33:24 (Ніколаєнко (12) — Фрей (9)), Данія — Литва — 35:27.

Підсумкове становище: Данія — 12, Україна, Австрія — 6, Литва — 0.