Скільки судді не підказуй, все одно — «на мило»!

17.06.2014
Скільки судді не підказуй, все одно — «на мило»!

Скандальний суддя Юїті Нісімура малює спреєм рубіж перед хорватською стінкою.

Двома новинками ЧС-2014, які не могли не відзначити телеглядачі, стало застосування системи «Гол контроль» для фіксації взяття воріт та спеціального спрею, що зникає, — для організації штрафних ударів.

Система «Гол контроль» уже встигла засвідчити свою ефективність. Позавчора в матчі Франція — Гондурас звичайні телекамери не змогли показати, що на 48-й хвилині м’яч повністю перетнув лінію воріт центральноамериканців. Натомість «Гол контроль» забезпечив електронну проекцію зображення шкіряної кулі й довів факт автоголу воротаря Гондурасу Ноеля Вальядареса.

Історичне рішення про застосування цієї недешевої системи, яку фінансує ФІФА, було остаточно ухвалене в жовтні 2013 року. Переможцем конкурсу стала фірма GoalControl GmbH із німецького містечка Вюрселен. В основі її технологічного рішення — сім телекамер, спрямованих на ворота під різними кутами. Вони передають сигнал на спеціальний пульт управління, де, як у тенісі, формується двовимірна картинка «м’яч — лінія». Інформація про факт голу (або його відсутність) передається на спеціальний електронний годинник на руці в головного арбітра. Відтак якщо на зап’ястку рефері висвічується слово GOAL — він має вказати на центр поля.

Уболівальникам припала до вподоби така новація, що зводить нанівець людський фактор у трактуванні правил та обстави гри. Щоправда, незадоволення суддями в перші дні турніру дуже високе.

«Матч із Бразилією був справжнім убивством, — заявив капітан збірної Хорватії Даріо Срна. — Цей арбітр [японець Юїті Нісімура] не заслуговує права працювати на матчах такого рівня». І справді, футбольна громада зійшлася на тому, що захисник «картатих» Деян Ловрен не порушував правила проти Фреда — той сам «малював» 11-метровий, який виявився для господарів переможним. «То давайте одразу віддамо кубок Бразилії!» — обурюється сам Ловрен.

Також несправедливим був пенальті у ворота голландців на користь Іспанії — помилка відомого італійського арбітра Ніколи Ріццолі. Узбек Равшан Ірматов безпідставно скасував чистий гол Швейцарії у ворота еквадорців, а наймолодший на «мундіалі» рефері Вілмар Ролдан із Колумбії примудрився аж двічі помилитися, скасовуючи взяття воріт команди Камеруну футболістами з Мексики. Щоразу каменем спотикання був так званий пасивний офсайд.

Також судді привертають до себе увагу застосуванням спрею, що зникає. Речовина на кшталт піни для гоління позначає рубіж, ближче якого не мають права підходити гравці у стінці, а також місце знаходження м’яча під час виконання штрафного удару. Адже не секрет, що і той, хто б’є, і ті, хто захищається, норовлять скоротити відстань: перший підкочує м’яч ближче до воріт, другі підступають до шкіряної кулі ближче за належні 9 метрів.

Досі фіксуючий спрей застосовували на змаганнях у Південній Америці та МЛС США. На газоні його видно близько хвилини — надалі речовина розчиняється в траві. Після позитивних відгуків фіксуючий спрей планують використовувати на наступних великих змаганнях — клубному чемпіонаті світу, Кубку світу U-20 тощо.