Шістнадцятим будеш?

17.06.2014
Шістнадцятим будеш?

В українській прем’єр-лізі в сезоні 2014/15 гратимуть, як і досі, 16 команд. Але які саме — з’ясується впродовж двох наступних тижнів. Наразі намір змагатись попередньо підтвердили 15 колективів. Замість «Таврії» й «Арсеналу» маємо лише один донецький «Олімпік».

Рішення про «вишку» з 16 учасниками було ухвалено минулого четверга на зборах власників клубів ФПЛ. Доти в повітрі витали ідеї турніру і з 14, і з 12 команд, але переважила думка про те, що такій потужній футбольній країні, як наша, соромно мати куций національний чемпіонат.

За попередньою домовленістю, 24-й чемпіонат України стартує 26 липня. Але клуби-учасники повинні надати фінансові гарантії вже до 23 червня. Зокрема, визначитися з «портом приписки» має й ФК «Севастополь». Після того як ФІФА заборонила кримським командам виступати в першості Росії, севастопольці нібито висловили готовність повернутися в ЧУ. Наразі з керівництвом міста ведуться переговори про проведення в Криму матчів українського чемпіонату.

Не меншою, а то й більшою організаційною проблемою обіцяють стати домашні ігри команд Донецької й Луганської областей — тих, де качають свої права до зубів озброєні антиукраїнські терористи з самопроголошених «народних республік», де триває справжня війна з сотнями загиблих. За логікою, донбаських клубів у ЧУ має бути аж п’ять — «Шахтар», донецькі «Металург» та «Олімпік» (переможець першої ліги), маріупольський «Іллічівець» і луганська «Зоря». Але де їм притулитись?

Минулого тижня гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов провів зустріч із сепаратистами із ЛНР і назвав їх… «нормальними людьми, у яких є свої погляди на життя, які вони, власне, і відстоюють». При цьому бойовики не дозволяють команді Юрія Вернидуба грати на домашньому стадіоні «Авангард» — мовляв, не для того ЛНР проголошувала незалежність від Києва, щоб тут тривали всеукраїнські змагання.

«Зоря» не почне сезон на домашньому стадіоні... Ми вже підготували декілька варіантів, які зараз опрацьовуємо. Поки я вам сказати не можу, з яких міст і арен ми вибираємо», — розповів Рафаїлов.

Щодо головної команди Донбасу, то, як написала вчора газета Ріната Ахметова «Сєгодня», «Шахтар розглядає варіанти тимчасового функціонування поза Донецьком — жити в Києві, грати домашні матчі внутрішніх змагань у столиці, Одесі і, можливо, Харкові, а Лігу чемпіонів — на «Арені Львів».

А матч за Суперкубок між «Шахтарем» і «Динамо» вирішили провести у Львові. Це визначили загальні збори ПЛ.

Крім вимог щодо безпеки спортсменів і глядачів, ліга має вирішити проблему фінансових гарантій учасників чемпіонату, аби не повторилася минулорічна історія зі зняттям збанкрутілого «Арсеналу». Власне, у ФПЛ вирішили, що «вишку» нині може поповнити БУДЬ-ЯКА команда першої ліги — аби тільки в неї були надійні фінансові тили. Тож, шукаючи «16-го», до кінця червня прем’єр-ліга проведе переговори з різними клубами першого дивізіону, які можуть підвищитись у класі за сприяння тугих гаманців своїх спонсорів.

Утім, «багатирів» щось не видно. Хіба «Олександрія», яка, для додаткового зміцнення, оголосила про намір злитися в один ФК з «Украгрокомом» (Головківка).

ВІДДІЛ КАДРІВ

Луческу залишається в «Шахтарі»

«Шахтар» таки втримав на посаді головного тренера Мірчу Луческу, з яким виграв вісім чемпіонських титулів. Румунський фахівець уже був оголосив про своє рішення полишити Донецьк і очолити «Галатасарай», тим більше з огляду на ескалацію напруженості на Донбасі. Але президент «гірників» Рінат Ахметов таки переконав 68-річного Містера і словом, і матеріальними цінностями: запропонував Луческу дворічний контракт із зарплатою в 4,5 мільйона євро на рік.

«Схема на мазі» була така: із «Галатасарая» пішов у відставку Роберто Манчіні, і саме на його місце президент стамбульців Унал Айсал кликав Мірчу Луческу, який уже тренував «червоно-жовтих» у 2000—2002-х роках. Також у «Галатасараї» бажали бачити Луїса Адріано й Даріо Срну. Подейкували, що в «Шахті» Мірчу Луческу замінить екс-наставник «Базеля» Мурат Якін. Але швейцарець турецького походження обрав московський «Спартак», а в «Шахтарі» вирішили зберегти тренера Луческу до 2017 року (його чинний контракт розрахований до літа 2015-го). Срна ж безвідносно до тренерських ротацій заявив про відданість донецькому клубу.

 

Трансферні новини

Український нападник Олексій Антонов, який досі грав за «Чорноморець», підписав угоду на 2,5 року з казахстанським «Актобе».

* * *

23-річний захисник донецького «Металурга», уродженець Львівщини Василь Прийма відмовився від пропозицій працевлаштуватись у Росії, зокрема в краснодарській «Кубані», через військову агресію РФ проти України.

* * *

Як повідомляє «Дейлі мейл», півзахисник київського «Динамо» Андрій Ярмоленко може перейти в «Челсі». «Аристократи» нібито пропонують за нього 12 мільйонів фунтів.

* * *

«Барселона» повинна заплатити Франсеску Фабрегасу 5 млн. євро за його ж перехід у «Челсі». Саме стільки футболіст раніше заплатив зі своєї кишені, щоб повернутися з Англії в каталонський клуб. За умовами контракту, «Барса» має повернути ці кошти в разі, якщо гравець не приживеться на «Камп Ноу» й залишить команду.

* * *

Бразильський захисник Давід Луїс (екс-«Челсі») підписав із «Парі Сен-Жермен» контракт на п’ять років.