Де стрімкі «потоки»...

11.06.2014

Минулої неділі прем’єр-міністр Болгарії Пламен Орешарський розпорядився призупинити всі роботи в рамках проекту «Південний потік» — газопроводу в обхід України, яким Росія транспортуватиме «блакитне паливо» до країн Єврсоюзу через Болгарію, Сербію, Угорщину, Словенію та Італію.

За словами глави уряду, якого цитує болгарське «Дарік радіо», це рішення діятиме до завершення розгляду в Європейській комісії. Офіційний представник ЄК Антуан Коломбані повідомив, що орган виконавчої влади Євросоюзу попросив Болгарію призупинити будівництво газопроводу «на період з’ясування відносин iз Брюсселем у рамках попередження про порушення союзного законодавства в разі реалізації проекту». Раніше єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер заявляв, що будівництво «Південного потоку» не просунеться, доки Росія не змінить свого курсу щодо політичної кризи в Україні.

Насправді в офіційній Софії більш ніж достатньо лобістів прокладання такої потрібної Москві газової труби. Обурені прогинанням болгарської влади перед Москвою активісти днями провели під болгарським парламентом акцію протесту, розписавши паркан навпроти будівлі написами «Геть, слуги «Газпрому»!».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, у свою чергу, розкритикував позицію ЄС щодо будівництва «Південного потоку». Вимога визнати нову українську владу заради подальшої роботи над проектом його «здивувала». «Незрозуміло, чого від нас хочуть», — поскаржився Лавров. І висловив упевненість, що «деякі країни, не запідозрені у великих симпатіях до розвитку партнерства Росії з ЄС, мають намір порушити хід переговорів між РФ та Євросоюзом за рахунок просування ідеї «нової енергетичної стратегії». Але, мовляв, нічого в них не вийде — надто вже помітними є досягнення в енергетичному діалозі між Москвою та Брюсселем. Скажімо, будівництво газопроводу «Північний потік», який «суттєво зміцнив енергетичну безпеку ЄС».

Деякі західні ЗМІ повідомили, що за прикладом Болгарії планує вчинити й уряд Сербії. Принаймні віце-прем’єр Зоран Михайлович та міністр енергетики Александр Антич заявляли, що до узгодження всіх суперечливих питань щодо «труби» між Євросоюзом, Росією та Болгарією сербська влада ніяких кроків у цьому напрямі не робитиме. Проте прем’єр-міністр країни Александр Вучич в інтерв’ю агенції ІТАР-ТАКС запевнив, що жодних рішень із цього питання Белград не ухвалював.

А ТИМ ЧАСОМ...

Черговий раунд російсько-українських переговорів за участю Євросоюзу про ціни на газ, погашення заборгованості, закачування газу в підземні сховища та платоспроможність України, що відбулися в Брюсселі, завершився без досягнення остаточної домовленості.

Про це позавчора вночі заявив єврокомісар з енергетики Гюнтер Еттінгер після закінчення семигодинної зустрічі, повідомляє «Українська правда». «Наші українські та російські партнери повинні порадитися зі своїми урядами, і переговори можуть відновитися у вівторок о 9-й вечора або в середу о 9-й ранку», — зазначив Еттінгер.

За його словами, незважаючи на тривалі переговори про ціну газу, наявні контракти і ринкову ситуацію, у сторін «все ще збереглися відкриті питання і різні позиції». Водночас Росія, Україна та ЄС «домовилися не робити неправильних дій».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>