Вирощую гарбузи давно. За багато років «приручив» чимало сортів. Завжди прагнув підібрати такий сорт, щоб у ньому поєднувалися кращі якості цiєї чудової «сімейки», — лежкість, привабливий вигляд, високі смакові якості, і звичайно ж, цiлющi властивості. І от, нарешті, моя мрія збулася — мені вдалося придбати гарбуз, що повністю відповідає таким вимогам. Назва цього малопоширеного гарбуза — бенінказа (benincasa hispida). Ще його називають зимова диня, білий гарбуз, восковий гарбуз. Родом ця екзотична рослина з острова Ява, але добре росте в Японії, Китаї й на нашій рідній матінці-землі — в Україні. У цьому я переконався, вирощуючи її багато років на різних ґрунтах — від чорнозему до суглинку.
Бенінказа — сланка однолітня рослина, яка стелиться і росте дуже швидко. Агротехніка практично не вiдрiзняється від вирощування звичайних гарбузів. Але в бенінкази є одна велика перевага: для неї не треба шукати окремий куточок вдалині від інших сортів гарбузів, бо вона не перезапилюється.
Насіння висіваю безпосередньо у ґрунт, коли він прогріється до 10—12 градусів за Цельсієм. Маленькі, білого кольору насінини мають дуже гарну схожість, тому в лунку кладу по 2-3 на глибину 3-4 см.
Варто зауважити, що бенінказа — холодостійка рослина, витримує заморозки до 4 градусів. Торік я зробив експеримент — посіяв насіння під зиму. І яким же були мій подив i захоплення, коли побачив перші сходи! Урожай перевершив усі мої очікування. Я посіяв не дуже багато і на фото ви бачите врожай саме з тих рослин, що були посаджені під зиму. На одному кущі зав’язується безліч плодів, які зберігаються у звичайних умовах до трьох років, не втрачаючи своїх смакових і цілющих властивостей.
До моменту дозрівання гарбуз вкривається товстим восковим нальотом, завдяки якому дуже довго зберігається. До речі, з цього нальоту у Китаї виготовляють свічки. Шкірка мяка, м’якоть дуже соковита, ніжна, білого кольору. А сік не має характерного для гарбуза чи кабачка запаху — він нагадує сік огірка. М’якоть же має високий вміст пектину, вітамінів i мiкроелементів.
Бенінказа має безліч цілющих властивостей, яких не має жоден сорт гарбузiв. Незаперечний факт: у тiбетській медицині, що славиться на весь свiт найвищим вiдсотком вилiковування хворих, бенiнказу вирощують для лiкувальних потреб. Ось далеко не повний перелiк хвороб, при яких використовують для лiкування м’якоть i сiк бенiнкази: гастрит, гостра виразкова хвороба шлунка, атеросклероз, артрит, хвороби печінки й нирок, підшлункової залози, набряки, ожирiння та передчасне старіння, серцево-судинні недуги. Сiк виводить з органiзму холестерин i радiонуклiди, що у наш час дуже актуально.
Ця рослина — справжня «аптека». Вона не тільки лікує, а й застосовується з метою профілактики хвороб. Протипоказань щодо її вживання немає. Тому насолоджуватися її смачним соком або кашею може i старий, і малий, не побоюючись за своє здоров’я, а, навпаки, зміцнюючи його.
Із цього дивовижного гарбуза можна готувати безліч чудових страв. Це справжній клондайк для господарок: плоди смажать, тушкують, консервують, готують iз нього супи, рагу, різні приправи, маринують, роблять десерти, запiканки, каші, пиріжки, соуси, салати, солодощі, пiцу.
Порізані на шматочки й зацукровані зрілі плоди використовують як цукерки — це екологічно чистий продукт для малят. У Китаї бенінказу сушать і беруть у далеку дорогу як додаток до основного раціону, щоб не полишали сили. Насіння підсмажують і використовують як заспокійливий і тонізуючий засіб, а з молодих листків і пагонів готують салати.
Зважаючи на те, що зберігають цей гарбуз роками, страви з нього можна готувати і в люту холоднечу, і навесні, коли плоди інших сортів гарбузів уже давно зіпсувалися.
Усім бажаючим, хто не забуде вкласти конверт зі зворотною адресою, безкоштовно вишлю насіння на розведення. Впевнений, що, посадивши цю рослину у себе на ділянці, ви не розчаруєтеся. Бенінказа стане вашим улюбленим сортом гарбузів на довгі роки. Листи надсилайте за адресою: Кріпаку Олександру Івановичу, вул. Моргуна, 30, село Мишурин Ріг, Верхньодніпровський р-н, Дніпропетровська обл, 51610.
Олександр КРІПАК,
учений агроном
Дніпропетровська область