Смузі — наші друзі

05.06.2014
Смузі — наші друзі

Смузі — смачний смак дитинства... (з сайта cntraveller.ru.)

Мода на цей напій прийшла до нас не так давно, хоча йому вже майже сто років. У 1930-х роках в Америці, разом із таким чудовим винаходом техніки, як блендер, з’явився і смузі. У перекладі з англійської smoothie означає «однорідний, м’який, ніжний». Таким цей напій і є на смак.

Смузі — це густий коктейль зі свіжих фруктів, овочів і соку, молока, вершків або морозива, з додаванням горіхів, насіння, пластівців. Психологи навіть дослідили, що, споживаючи смузі, людина ніби повертається в щасливе, безтурботне дитинство, знову бачить світ радісним і безхмарним. Тому цей напій оздоровлює не тільки тіло, а й душу. 

Смузі корисний, оскільки поєднує багато компонентів. «Це і свіжий сік, і ніжний фруктово-ягідний пектин, і клітковина, і всі потрібні мінерали, вітаміни та біологічно активні речовини, а також кальцій і білок, які містяться у молоці, — зауважує столичний лікар-дієтолог Оксана Скиталінська. — Завдяки перетиранню фруктів, ягід, горіхів та насіння відбувається розрив оболонок клітин і речовини легше засвоюються організмом, а наявність кількох складових підсилює дію компонентів, у чому й проявляється чудодійна сила складників смузі. Крім того, це ще й потужний антиоксидант».

Цей напій дуже легко зробити вдома. Потрібно мати лише блендер, фрукти або ягоди, рідину (молоко, вершки, сік) та, за бажанням, лід. Нині триває сезон полуниці, тож у вас швидко і легко вийде полунично-банановий смузі. Беремо 100 грамів полуниці і 100 грамів банана, а також молоко або вершки. Змішуємо все у блендері — і смузі готове. Можна додати горішки або пророщене насіння сої чи пшениці. Для чистого полуничного смузі достатньо 200 грамів ягід. Справжнє літнє смузі — освіжаюче, з льодом. Але його можна зробити, якщо блендер здатний дробити лід.

Чим смузі відрізняється від фрешу? За словами дієтолога, на відміну від фрешу, в смузі повнiстю зберігається клітковина, яку під час приготування соку апарат викидає у контейнер для відходів. Смузі також є більш збалансованим продуктом. Наприклад, на склянку апельсинового фрешу йде 600 грамів апельсинів, але чи зможе людина з’їсти відразу стільки апельсинів?

Деякі прихильники смузі вважають, що його можна їсти на сніданок, обід і вечерю. Нібито смузі-дієта допомагає скинути до 2 кілограмів за тиждень. Однак заміняти смузі всі три прийоми їжі дієтологи не радять. Лікарі нагадують: 20% денного раціону має складати тверда їжа, оскільки під час пережовування виділяється слина, яка необхідна для здоров’я ротової порожнини та нормального травлення. Крім того, тривале споживання смузі загрожує синдромом «лінивого кишечнику» — отримуючи лише рідку, перетерту їжу, наш організм швидко звикає до неї.

  Дієтологи не радять сидіти на смузі-дієті більш як тиждень. Найкраще замінювати цим освіжаючим коктейлем два прийоми їжі на день, наприклад, ягідно-фруктове смузі на сніданок, а на вечерю — овочеве. З ягід для приготування напою підходять чорниця, полуниця, суниця, малина, смородина, вишня. Для овочевого смузі — морква, шпинат, кріп, петрушка, гарбуз, листя салату тощо. Якщо хочете схуднути — молоко має бути знежиреним, а замість цукру додавайте мед. Замість молока можна використати йогурт, закваску або кефір. Якщо, навпаки, є потреба трохи додати у вазі, додавайте до молока морозиво, вершки, горішки, сухофрукти.