18-й номер — не останній

05.06.2014
18-й номер — не останній

Латвієць Ернест Гулбіс на «Ролан Гарросі» демонструє потужну гру. (з офіційного сайта турніру.)

Коли в минулому сезоні на переважній більшості турнірів «Великого шолома» з неймовірною легкістю здобували перемоги найсильніші тенісисти планети, велика кількість уболівальників почала втрачати інтерес до цих турнірів, які, по суті, проходили без спортивної інтриги.

Утім новий рік почався з доволі гучної сенсації, коли в чоловічому фіналі першого в сезоні «Гранд слему» переміг тенісист, який не вважався основним претендентом на трофей. Власне, швейцарець Станіслас Ваврінка, здолавши першу ракетку планети Рафаеля Надаля, переписав історію, адже став першим за останні 20 років переможцем «Аустреліен оупен», який перед його стартом не входив до чільної когорти фаворитів.

І хоча не виключено, що на «Ролан Гарросі» чемпіонська ініціатива знову перейде до лідера рейтингу АТР, «короля» ґрунту Надаля, який, у разі своєї перемоги, здобуде в Парижі свій дев’ятий чемпіонський кубок, у будь-якому разі після церемонії нагородження світові ЗМІ активно обговорюватимуть нові тенісні обличчя, які саме на паризьких кортах змогли вийти з тіні своїх більш титулованих колег по ремеслу.

Одним із відкриттів щорічного «Ролан Гарроса» став латвієць Ернест Гулбіс —18-й номер посіву. Без сумніву, володар такого доволі високого рейтингового місця сміливо міг розраховувати на подолання трьох перших раундів турніру. Утім побачити представника другого десятка тенісистів АТР у півфіналі «Гранд слему» навряд чи хтось сподівався. Зрештою, на шляху до «топ-4» «РГ» Гулбіс у 1/8 фіналу розібрався з іменитим Роджером Федерером (4-й номер посіву), а у чвертьфіналі легко здолав загартованого «шоломними» боями чеха Томаша Бердиха (6) — 6:3, 6:2, 6:4.

«Це був мій кращий матч на турнірі. У мене виходило практично все. Я набрав відмінну фізичну форму, тож інколи мені здавалося, що можу грати без зупинки», — оцінив свої дії Ернест, котрому в наступному раунді протистоятиме другий тенісист планети Новак Джокович. Свій чвертьфінал серб завершив у трьох сетах, утім канадець Мілош Раонич добряче попсував нерви Ноло (7:5, 7:6 (7:5), 6:4), для якого Відкритий чемпіонат Франції залишається єдиним непідкореним турніром із серії «Гранд слем».

Як не дивно, але й у жіночому півфіналі «РГ»-2014 зіграє володарка 18-го номеру посіву. Щоправда, на відміну від Гулбіса, Євгені Бушар, з якою українські шанувальники тенісу доволі близько могли познайомитися під час позаминулорічного київського поєдинку Кубка Федерації Україна — Канада, дещо більше пощастило з турнірною сіткою. На шляху до 1/2 фіналу вона уникла зустрічі з визнаними лідерами жіночого тенісу. По суті, ні німкеня Ангеліка Кербер (8), з якою Євгені зустрічалася в четвертому раунді, ні, тим паче, її опонентка по чвертьфіналу — іспанка Карла Суарес Наварро (14) — 7:6 (7:4), 2:6, 7:5, наразі не мають такого визнання як, скажімо, Марія Шарапова. Саме з Російською сиреною, яка у своєму чвертьфіналі переграла Гарбіну Мугурузу з Іспанії (1:6, 7:5, 6:1), Бушар посперечається за місце в фіналі.

Відзначимо, що поміж суперниць, котрі залишилися в розіграші, Шарапова, посіяна на турнірі під сьомим номером, має найбільший чемпіонський потенціал. Вище за неї в рейтингу стоїть лише румунка Сімона Халеп (4), утім у неї абсолютно відсутній досвід виграшу «шоломів». Водночас Марії вдалося здобути перемогу на кожному з чотирьох «Гранд слемів», останню з яких вона відсвяткувала позаминулого року в Парижі.