«Підсолоджувач» із легіонерів

05.06.2014
«Підсолоджувач» із легіонерів

Через травму спини Франк Рібері (ліворуч) може пропустити бразильський «мундіаль». (УНІАН.)

Думається, драма з «прольотом української збірної над Парижем», яка, в підсумку, не пробилася на чемпіонат світу в Бразилії, залишила глибокий слід у душах вітчизняних шанувальників футболу. Без сумніву, до «мундіаля», який стартує 12 червня, вони поставляться по-різному. Одні, напевно, як Андрій Ярмоленко, просто вболіватимуть за красивий футболі. Інші, не виключено, підтримуватимуть суперників збірної Франції, яка, нагадаємо, залишила за бортом «мундіалю» підопічних Михайла Фоменка. Водночас, ймовірно, буде в Україні й потужна вболівальницька армія, яка активно стежитиме за виступами збірних, де гратимуть легіонери з української прем’єр-ліги.

Цікаво, що найбільш «українською» вийшла заявка збірної Хорватії, куди потрапило двоє динамівців — Домагой Віда й Огнен Вукоєвич — та капітан «Шахтаря» Даріо Срна. Загалом, київське «Динамо», в порівнянні з іншими командами української ПЛ, делегувало на бразильський «мундіаль» найбільше футболістів — четверо. До остаточної заявки своїх національних команд, яка налічує 23 гравці, також потрапили голландець Джермейн Ленс та португалець Мігель Велозу.

Найкращу команду України в Бразилії репрезентуватимуть лише двоє. Окрім Срни, на планетарний форум планує їхати новачок донецького клубу Бернард, котрий доволі несподівано отримав запрошення в табір збірної-господарки. Щоправда, на одному з останніх тренувань він травмував гомілкостоп і не факт, що зможе відновитися до старту турніру.

Водночас на хорошому рахунку в керманича «пентакампеонів» Луїса-Феліппе Сколарі перебувають двоє колишніх «шахтарів» — Вілліан та Фернандіньйо. Обоє, нагадаємо, нині виступають у найсильніших командах англійської прем’єр-ліги — «Челсі» та «Манчестер Сіті», відповідно.

Варто зазначити, що шанс зіграти на ЧС-2014 також має й форвард «Волині» Міхаель Бабатунде, якого, за свідченнями нігерійських ЗМІ, головний тренер національної збірної Стівен Кеші включив до остаточного «старт-листа» на «мундіаль». А от форвард «Динамо» Браун Ідейє, який регулярно викликався наставником на відбіркові поєдинки нігерійської збірної, залишиться «поза грою». «Ідейє — хороший футболіст, але потрібно забивати голи», — так тренер пояснив відсутність Брауна у заявці збірної Нігерії на ЧС.

Відзначимо, що без «мундіаля» можуть залишитися i кілька зіркових футболістів, на яких, власне, тримаються їхні збірні.

Так, «двигун» французької команди Франк Рібері через загострення хронічної травми спини займається підготовкою до «мундіалю» за особливою програмою. У разі, якщо в найближчі дні проблеми зі здоров’ям не дозволять хавбеку «Баварії» стати в стрій, його місце в заявці займе хтось із резервістів.

Під питанням залишається участь у «мундіалі» й лідера португальської збірної Кріштіано Роналдо. Проблеми з м’язами стегна непокоять Красунчика упродовж останніх кількох місяців, через що в «Реалі» він працював у ощадливому режимі. Не виключено, що за схожим графіком «К7» функціонуватиме в Бразилії. Аби по максимуму залагодити проблеми зі здоров’ям, Роналдо може пропустити матчі групового раунду, де, як вважають португальські експерти, їхня збірна зможе вдало зіграти й без своєї головної зірки.

У непросту ситуацію потрапив і захисник «Ліверпуля» та Кот д’Івуару Коло Туре, котрий після нетривалої поїздки на батьківщину підхопив малярію. Проте, як кажуть лікарі африканської команди, до старту ЧС її ключовий футболіст зможе відновити свої кондиції.