Полон або ліквідація

05.06.2014
Полон або ліквідація

Бійці антитерору вщент розгромили терористів під Красним Лиманом і розвивають наступ. (з сайта aktuality.sk.)

В останні дні на східному фронті відбувся переломний момент: позавчора керівництво Антитерористичної операції доповіло в.о. Президента, Голові ВР Олександру Турчинову, що північ Донецької області повністю очищено від терористів, знищено опорні пункти та військові табори бойовиків у цьому регіоні, захоплено їхній головний укріпрайон у населеному пункті Семенівка, встановлено контроль над містом Красний Лиман. Відтак пан Турчинов учора не втримався і поїхав у зону бойових дій на сході. Востаннє у статусі Верховного головнокомандувача (у понеділок матимемо вже законно обраного Президента). Так само востаннє він доручив Раді нацбезпеки й оборони вивчити можливість введення воєнного стану в Донецькій і Луганській областях.

У штабі АТО зазначають, що місцеве населення у переважній більшості вже підтримує дії силовиків, а не бойовиків, які багатьох дістали мародерством та вбивствами. Але сили антитерору знищують терористів лише після їхньої відмови здатися. «Бойовики не знають жалю та совісті, нападають на учасників АТО підступно, із засідок розстрілюють колони, вбиваючи наших військових, — зазначає керівник прес-центру АТО Владислав Селезньов. — Сили антитерору чітко засвідчують свою позицію, висувають ультиматум бойовикам здатись у полон, лише у випадку відмови блокують i в разі спротиву знищують їх!».

Зауважимо, що окремі експерти відзначають, що останнім часом таки підвищився рівень взаємодії між підрозділами силових структур, задіяних в АТО, що одразу дало результати. За офіційними даними зі штабу АТО, позавчора в районі Красного Лиману та Слов’янська знищено понад три сотні бойовиків, ще близько 500 поранено. Неофіційні джерела вказують більші втрати: п’ятсот убитих терористів і близько 1,5 тис. поранених. Українські військовослужбовці також зазнали втрат: у запеклих боях отримали смертельні поранення двоє бійців, iще 45 — поранено.

Перед цим Красний Лиман з усіх боків узяли у блокаду і висунули ультиматум терористам: скласти зброю. Бойовики ультиматум відхилили. У цей же час у районі Семенівки під Слов’янськом було розбито потужну базу бойовиків. За даними штабу АТО, «знищено найчисельніші підрозділи бойовиків, що в найближчій перспективі відкриває можливість звільнення від терористів центрального Донбасу». В операції проти бойовиків та диверсантів iз Росії були задіяні численні армійські підрозділи, важка техніка, авіація, артилерія.

За результатами цієї потужної «зачистки» від терористів деморалізований керівник диверсантів Ігор Гіркін («Стрілок») придумав чергову дезінформацію: виставив у соцмережах фото палаючих БТРів і БМП... зроблені кілька років тому під час різних воєнних кампаній на Кавказі. При цьому бойовик видавав ці фото як «доказ» бойового тріумфу ДНР. Утім зрозуміло, що «Стрілку» і його команді головорізів лишилося недовго «бавитися в солдатики».

Два вертольоти сил АТО дійсно отримали дрібні ушкодження у ході бою — їх обстріляли зі станкового кулемета. За словами пана Селезньова, жоден iз членів екіпажу не постраждав, а ремонт гвинтокрилів уже завершується, після чого вони знову піднімуться в небо.

Учора бойовики знову втрачали свої позиції і знову тікали від сил АТО. «Якщо раніше вони масово використовували для своїх баз дитячі садки, лікарні і поліклініки, то нині під натиском наших бійців масово втікають із зони проведення антитерористичної операції, — каже Владислав Селезньов. — Наразі кілька їхніх баз, у тому числі й лікарня Слов’янська, де вони планували провести кілька місяців, звільнені силами антитерору від терористів».

А ТИМ ЧАСОМ...

Управління Луганського загону (яке тримало оборону від терористів дві доби) та відділ прикордонної служби «Станично-Луганське» передислоковано в безпечніші місця, повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби. Після десяти годин бою було передислоковано з Луганська і полк патрульно-постової служби Нацгвардії. Речник Нацгвардії Вікторія Кушнір пояснює, що полк не здав свою частину, просто від неї лишилося згарище. Адже у ході тривалого бою повністю знищено у вогні автомобільний парк та приміщення штабу, пошкоджено казарму правоохоронців. Обстріл злочинці вели з важкого озброєння: автоматів, кулеметів, мінометів та гранатометів, працювали снайпери. Правоохоронці бій вели до останнього патрона, наголошують у Нацгвардії, трьох бійців поранено. Серед терористів — близько двадцяти поранених та шестеро вбитих.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>