Курс на Росію?

28.05.2014
Курс на Росію?

На кожному мітингу прихильники заквітчують Нахендру Моді святковими гірляндами. (з сайта thedailystar.net.)

Найбільша демократія світу отримала нову владу. Позавчора у президентському палаці в центрі Делі відбулася церемонія приведення до присяги уряду Індії на чолі з 63-річним Нарендрою Моді, який 30 років вів свою Бхаратія джаната парті (Народну партію Індії) до перемоги на виборах. Вікторія БДП на цьогорічних парламентських перегонах виявилася блискучою: партія здобула більше половини парламентських мандатів (272 із 543) і самостійно сформувала уряд, який прийде на зміну кабінету міністрів Манмохана Сінгха. Разом із Моді присягу прийняли 24 міністри та 10 державних міністрів із незалежним статусом (без міністерства). Серед них — сім жінок. Таким чином, чисельність нового кабінету міністрів скоротилася майже удвічі в порівнянні з попереднім, який налічував 33 міністри та 45 державних міністрів.

Перед церемонією Моді відвідав мавзолей Махатми Ганді у Делі, а відразу ж після церемонії взявся за роботу — провів двосторонні переговори з низкою лідерів Південно-Центральної Азії, які прибули на його інавгурацію.

Перша зустріч, із прем’єр-міністром Пакистану Навазом Шарифом, була і знаковою, й історичною. Вперше з 1947 року глава уряду Пакистану прибув на інавгурацію свого колеги з Індії. Останні 60 років між двома сусідніми країнами, які ворогують упродовж усього періоду свого незалежного існування, відбулося три війни.

Переговори Моді й Шарифа — це не лише сигнал про бажання нормалізації відносин, а й вияв нової міжнародної політики свіжоспеченого індійського прем’єра, який прагне дещо послабити союз зі Сполученими Штатами, а натомість активізувати і зміцнити регіональні політичні та економічні союзи в Центральній Азії. Спостерігачі зазначили, що Моді відповів більшості світових лідерів, які привітали його з перемогою на виборах, але утримався від відповіді держсекретарю США Джону Керрі. Індія явно відмовляється від своєї попередньої ролі форпосту США в Азії та має намір переорієнтуватися на Росію.

Учора вранці Моді мав зустріч із президентом Афганістану Хамідом Карзаєм, яка також засвідчила орієнтацію на таку політику. Делі вже вкладає мільярди доларів в озброєння Афганістану та підготовку його силових структур. Провівши перші зустрічі з лідерами двох великих мусульманських країн, Моді ніби бажав продемонструвати, що він не є прихильником мусульманських погромів у його рідному штаті Гуджарат 2002 року (у причетності до яких його раніше звинувачували), а прагне діалогу.

Також учора новий глава уряду Індії провів двосторонні зустрічі з президентом Шрі-Ланки, прем’єр-міністром Непалу та лідерами Мальдивів, Бутану, Маврикію і Бангладеш.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>