Київ із головою

27.05.2014
Київ із головою

Випробування Києвом для Кличка може бути серйознішим, ніж випробування рингом. (з мережі «Фейсбук».)

Разом із виборами Президента країни столиця та деякі інші міста обирали мерів. За даними екзит-полу «ШустерLive», який оголосили відразу після закриття виборчих дільниць, iз величезним відривом у Києві переміг Віталій Кличко (57,4%). За ним іде лідер партії «Нове життя» Олеся Оробець (10,3%), а третє місце посів кандидат від «Батьківщини» Володимир Бондаренко (8, 2%). У Київській міській територіальній комісії «УМ» повідомили, що, за останніми даними, лідером перегонів також є Віталій Кличко — 57,33 %, а от другу позицію, за їхнiми даними, займає Володимир Бондаренко — 7, 85, потім Олександр Омельченко — 7, 76, і лиш четвертою йде Олеся Оробець — 7, 54. «Проте всі ці дані можуть змінюватися», — повідомили у КМВК.
«Ми отримали вже результати із шести районів міста Києва — Голосіївський, Дарницький, Оболонський, Печерський, Святошинський, Солом’янський. З інших районів поки немає інформації, тому що є певні складнощі», — прокоментував о 14.00 «УМ» голова Київської міської виборчої комісії Михайло Терещенко. За його словами, офіційні результати мають бути вже сьогодні надвечір, хоча тенденція збережеться.

Сенсацій не сталося

Лідерство Віталія Кличка було прогнозованим. Проте мало хто очікував, що боксер отримає мерське крісло з таким значним відривом. Ще напередодні виборів соціологи йому прогнозували близько 40%, а дехто і менше. Політологи і експерти по-різному коментують такий успіх і довіру серед киян. Але однозначно погоджуються: «Без тандему з Петром Порошенком такого високо рейтингу Кличко б не отримав».

Цікаво, що мерське крісло підкорилося Віталію Володимировичу з третьої спроби, хоча, вперше за всю історію обрання очільників столиці, він у першому турі набрав більше половини голосів. «Перше, що стало успіхом такого результату Віталія — те, що для нього не було реальної конкуренції. Друге, люди, які голосували за Порошенка, автоматично віддавали свій голос Кличку», — коментує «УМ» політолог Костянтин Матвієнко. Однак, на думку політолога, Кличку важко буде стати для киян господарником, якого б хотіли бачити в столиці. «Кличко — це нестабільність, некомпенентність і безвідповідальність, але виборці таким чином визначились, тому найближчий часом побачимо, який результат матиме його робота», — каже він

Директор Інституту української політики Кость Бондаренко вибір киян називає «емоційним»: «У ситуації з Кличком — це голосування за бренд, а не за конкретну людину. Люди думали не раціонально, а емоційно».

У свою чергу, директор Інституту міста Олександр Сергієнко, навпаки, вважає, що Віталій Кличко — це особа, яка зможе підняти місто: «У нас вже були мери-господарники в кепках і з космічними шоломами, і ми бачимо результат. Мер не повинен бути господарником, він має бути менеджером, а господарчими проблемами повинна займатися його команда, яку Кличко, я переконаний, збере», — говорить у коментарі «УМ» експерт.

Без аргументів і конкурентів

Інші конкуренти з різних причин значно поступилися лідеру гонки. Леся Оробець, за словами політолога Вадима Карасьова — нове обличчя для столиці, яке для киян поки що не несе нічого відомого, але результат, який вона показала на виборах, можна вважати високим. У розмові з «УМ» Кость Бондаренко зазначив, що рейтинги Оробець були нестабільними і суттєво їх підняти вдалося після конфлікту щодо її зняття з перегонів із Віталієм Кличком: «За кілька днів до цього інциденту я дивився соціологію, у якій пані Леся не отримувала і 5 відсотків, а як бачимо, на фінішній прямій вона має 10 (за даними екзит-полів) і майже 8 (за результатами КТВК). Я не виключаю, що це була політична технологія, щоб підняти собі рейтинг, але якщо і так, то вона вдалася».

З конкурентами чи ні, але для більшості киян Віталій Володимирович — новий мер столиці. Проте основне зараз питання, чи є у очільника «УДАРу» програма і команда, яка допоможе йому реалізувати все обіцяне, а це — немало: і метро на Троєщину, і боротьба з МАФами, і повернути статус «найзеленішої» столиці, і боротьба з корупцією. І ще одне, на чому акцентує увагу новий мер — потрібно об’єднати посади мера столиці і голови КМДА. Бо керувати містом у стилі «тягни-штовхай» — невдячна справа.

А ТИМ ЧАСОМ...

Паралельно з Києвом міського голову обирали в Миколаєві, Одесі, Чернівцях, Херсоні, Черкасах та Сумах. За даними екзит-полу «ШустерLive», на виборах мера Миколаєва лідирує Юрій Гранатуров, у Сумах — Олександр Лисенко, в Одесі — Едуард Гурвіц, у Чернівцях — Олексій Каспрук, у Херсоні — Володимир Миколаєнко. Це представники «УДАРу» або «Батьківщини».