Героїчний четвер

23.05.2014
Героїчний четвер

Терористам не вдається вирватися з оточення завдяки мужності українських військових. (з сайта bigmir.net.)

Відучора на Донбасі сили антитерору розпочали фінальний етап антитерористичної операції. Про його початок ще в середу ввечері повідомив Голова Верховної Ради, в.о. Президента Олександр Турчинов, який особисто проінспектував позиції вітчизняних силовиків під Слов’янськом та провів нараду з керівництвом АТО. Завдання: повністю очистити регіон від терористів та «повернути мир та спокій у Донецьку та Луганську областi», виявилося не з легких. Загалом у ніч на четвер терористи намагалися прорвати оточення у чотирьох містах Донбасу, але всі атаки були відбиті. Станом на вчора, коли цей номер «УМ» готувався до друку, на Донбасі загинуло дев’ятеро наших військових — один поблизу Рубіжного (Луганщина) і ще восьмеро під Волновахою (Донеччина). До цього найтрагічнішою датою для українського війська було 9 січня 2005 року, коли в іракському місті Ес-Сувейра загинуло восьмеро наших миротворців. Нагадаємо, що десять днів тому — 13 травня — під Краматорськом потрапили у засідку й загинули семеро наших десантників. Вічна пам’ять...

Від Краснодона до Рубіжного

Раніше сили АТО не проводили активних бойових дій на Луганщині, протистояння точилося переважно на Донеччині — під Слов’янськом та Краматорськом. Але фінальна стадія АТО передбачає максимальну «зачистку» бойовиків в обох областях, щоб по максимуму звільнити низку районів і провести там вибори.

Утім терористи за підтримки російських диверсантів не стали чекати фінального етапу АТО й нанесли низку ударів першими. Позавчора близько 22.00 вони здійснили кiлька спроб прорватися через державний кордон України. Спочатку бойовики намагалися прорватися з російського боку на трьох вантажівках «КамАЗ» поблизу Краснодону. На вимогу зупинитися не реагували, а коли прикордонники відкрили вогонь на ураження, автівки втекли назад у Росію. Це була вже четверта спроба прорватися в Україну за останній час.

Уже за годину три десятки бойовиків з автоматами та кулеметами і під прикриттям снайперів та гранатомета штурмували відділ «Станичнo-Луганське». «Зелені кашкети» відбили три атаки, знищили дві снайперські точки та дорожній каток, яким терористи пробили ворота застави, й змусили їх відступити близько першої ночі. П’ятеро прикордонників поранені, один — контужений.

Учора ж вранці колона наших військових вступила в бій у районі пішохідного мосту поблизу залізничного вокзалу у місті Рубіжне. Міст через річку Сіверський Донець терористи підірвали, хоча й зазнали втрати під час бою. Один з лідерів сепаратистів Олексій Чмиленко заявив, що активність українських військових він пов’язує зі спробами взяти під контроль якомога більше території Луганщини напередодні виборів, при цьому замовчує втрати бойовиків. Водночас, як повідомили «УМ» у Міноборони, під Рубіжним загинув один наш військовий та двох поранено «внаслідок обстрілу терористами колони військової техніки.

«У цьому випадку терористи вдалися до звичної для них тактики: один із мостів на шляху військових було заблоковано цивільними провокаторами, з-за спин яких терористи відкрили вогонь», — інформує військове відомство.

Перелякані першими бойовими зіткненнями терористи вчора «ввели» у своїй самопроголошеній ЛНР воєнний стан та оголосили «мобілізацію», а їхній лідер Валерій Болотов закликав президента РФ Володимира Путіна ввести «миротворчі війська» на Луганщину.

Волноваху не здали

Найкривавіший бій учора відбувся під Волновахою о шостій ранку, що за сто кілометрів від зони активних дій терористів — Слов’янська та Краматорська. За даними координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, загинуло восьмеро українських силовиків, поранено вісімнадцять. Він учергове критикує дії керівництва АТО.

За даними очевидців, бойовики приїхали на раніше захоплених броньованих інкасаторських авто «Приватбанку». Місцева міліція нападу не перешкоджала... Прокуратура Південного регіону з нагляду за дотриманням законів у воєнній сфері відкрила кримінальне провадження за фактами теракту та службової недбалості.

У Міноборони повідомляють, що терористи «підступно, із засідки, відкрили масований вогонь зі стрілецького озброєння, ручних протитанкових гранатометів та мінометів по блокпосту». Кілька бійців загинули одразу під час прямого потрапляння заряду у бойову машину.

Секретар РНБО Андрій Парубій додає, що нашим бійцям вдалося зірвати плани терористів iз захоплення Волновахи. Тим більше що відбити атаки на блокпост вдалося за вогневої підтримки з вертольотів.

ДО РЕЧІ

Терористів, які діють на Донбасі, готують на території Російської Федерації, поблизу Ростова-на-Дону на спеціальній військовій базі, заявляє секретар РНБО Андрій Парубій. За його словами, на цій базі перебуває до тисячі чоловік, підготовку проводять російські офіцери. Відтак офіційний Київ закликає терміново скликати засідання Ради безпеки ООН iз приводу ситуації в Україні. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, Україна надасть докази того, що саме з російського боку здійснюються спроби ескалації конфлікту, кровопролиття та зриву президентських виборів.

Вітчизняне МЗС учора висловило рішучий протест у зв’язку з черговими спробами незаконного перетину державного кордону України з території Росії та закликало ООН, ОБСЄ та все міжнародне співтовариство засудити агресивну політику РФ проти України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>