Семеро вбивць Небесної сотні

22.05.2014
Семеро вбивць Небесної сотні

Перший вiце-прем’єр-мiнiстр України Вiталiй Ярема вiдповiдає на болючi запитання родичiв героїв Небесної сотнi. (УНІАН.)

Міліція встановила вбивць 46 героїв Небесної сотні, які загинули під час протистояння з режимом Януковича. Як повідомляє із посиланням на власні джерела ТСН, про це йшлося на закритій нараді позавчора, на якій міліція та прокуратура звітували про результати розслідувань перед родичами загиблих євромайданівців. Нагадаємо, що минулої суботи понад 70 родин загиблих героїв пікетували Кабмін, вимагаючи зустрічі з урядовцями та звіту правоохоронців про результати розслідування.

Віце-прем’єр-міністр Віталій Ярема також запевняє, що до кінця тижня родини загиблих отримають обіцяну ще три місяці тому матеріальну допомогу від держави.

Він також вибачився перед батьками за те, що до цього часу правоохоронці не повідомляли їм про перебіг слідства, і пообіцяв такі зустрічі тепер проводити регулярно. Наступну зустріч заплановано через місяць. Утім родичі наголосили керівнику силового блоку в уряді, що їх не цікавлять пільги чи гроші, головне — дізнатися, хто замовив і вбив їхніх батьків та дітей під час Революції гідності.

Отже, за даними правоохоронців, сімох підозрюваних у вбивствах уже затримано, а решта перебуває у розшуку (скільки саме, у МВС не повідомляють. — Ред.). Ідеться переважно про колишніх «беркутівців», більшість з яких нині переховується в Криму та на Донбасі.

Водночас під час засідання тимчасової слідчої комісії ВР iз питань розслідування обставин масових розстрілів і побиттів на Майдані заступник начальника столичної міліції Сергій Бойко заявив, що за наказом скандально відомого командира київського полку «Беркут» полковника Сергія Кусюка, ще наприкінці лютого було знищено всю документацію про діяльність спецпідрозділу під час Євромайдану. Зокрема, особисті картки співробітників «Беркута» і акти прийому-видачі зброї.

Пан Бойко також повідомив, що 21 лютого Кусюк розпорядився видати 130 автоматів Калашникова бійцям кримської роти «Беркута» та 106 АК — бійцям дніпропетровської роти, а також одну снайперську гвинтівку й одну помпову рушницю «Форт». При цьому кримські бійці дотепер не повернули 24 автомати, снайперську гвинтівку й помпову рушницю. «На контакт вони не йдуть, на телефонні дзвінки й офіційні запити не відповідають», — додає Сергій Бойко.

Під час засідання ТСК представники Департаменту карного розшуку МВС розповіли, що на сьогодні жоден зі співробітників розформованого підрозділу «Беркут» не перебуває в розшуку по лінії Інтерполу. З колишніх «правопохоронців» у міжнародному розшуку перебувають лише екс-глава МВС Віталій Захарченко та його заступник з громадської безпеки Віктор Ратушняк.

ДО РЕЧІ

Під час Євромайдану було вбито 17 силовиків, тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості отримали 1 тис.127 працівників міліції. Такі дані наводить ТСК ВР iз питань розслідування обставин масових розстрілів і побиттів на Майдані. Голова парламентської комісії Геннадій Москаль просить Генпрокуратуру розслідувати, хто стріляв у працівників МВС та солдатів строкової служби під час Революції гідності.

«Із загальної кількості постраждалих 196 осіб отримали вогнепальні поранення, із них убито сiм військовослужбовців внутрішніх військ і 10 працівників органів внутрішніх справ. Усі вогнепальні поранення та вбивства працівників МВС були здійснені в Києві в період із 18 по 21 лютого цього року. При цьому працівники міліції та військовослужбовці ВВ на момент отримання вогнепальних поранень були без табельної зброї», — зазначає пан Москаль.

ТСК також встановила, що політичні партії ВО «Батьківщина», «УДАР» та ВО «Свобода» не мали на Євромайдані озброєних формувань. Комісія вважає, що використання зброї могло бути здійснено: агентурою МВС та СБУ, яка вдавала з себе активістів Євромайдану (їм могли надати вилучену з незаконного обігу зброю, яка зберігалася на складах); штатними працівниками оперативних служб МВС та СБУ, які вдавали з себе активістів Євромайдану й ховали обличчя під масками; особами, які мали власні поняття соціальної справедливості й діяли на власний розсуд.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>