Урок від України

20.05.2014
Урок від України

Цього року Дням Європи в Україні найбільше раділи діти. (автора.)

Попри те, що саме цієї весни увага всієї Європи прикута до України, День Європи-2014 у Києві відзначили незвично скромно й «непомітно». На відміну від попередніх років, коли мешканців та гостей столиці запрошували в «європейське містечко» на центральні площі й вулиці, нинішнє святкування, що відбулося 17 вересня, «заховалося» у стінах «Мистецького арсеналу». Та і «європейського містечка» з традиційними презентаційними наметами різних країн ЄС цього разу не було.

Як зазначив міністр культури Євген Нищук, 12-й День Європи в Києві вирішили присвятити дітям. «Цього року відчувається більше позитиву. А все тому, що це містечко наповнене різноманітними майстер-класами, виставками, розрахованими переважно на дітей», — зауважив міністр, який разом із главою уряду Арсенієм Яценюком, міністром закордонних справ Швеції Карлом Більдтом, головою представництва Євросоюзу в Україні Яном Томбінським та іншими українськими й закордонними колегами завітав на відкриття свята.

Дітям справді було весело: у наметах для них проводили майстер-класи з гончарного мистецтва, приготування солодощів, вишивки, малювання, створення ляльок-мотанок тощо. На іншому стенді юні учасники свята намагалися зібрати з конструктора «Лего» національний прапор. А на вході тих гостей, які спромоглися знайти місце проведення Дня Європи (реклама була нечисленною й малопомітною, та й люди за звичкою шукали «європейське містечко» десь у центрі міста, а не за високими стінами), зустрічала виставка дитячого малюнка, присвячена Тарасові Шевченку.

Поки на подвір’ї з періодичними зупинками на зливу вирував концерт за участю дитячих колективів, у не за погодою холодних стінах Арсеналу відбувалася цілком «доросла» дискусія «Ідея Європи та нова Україна», організована представництвом Європейського Союзу в Україні.

Учасники — європейські та українські дипломати, громадські діячі, інтелектуали — обговорювали перспективу України через призму досвіду держав, які приєдналися до ЄС під час останньої великої хвилі розширення у 2004 році. Як зауважив посол Євросоюзу в Києві Ян Томбінський, цей досвід для нашої держави особливо цінний тим, що тоді у сім’ю європейських народів офіційно влилися країни «з протилежного боку залізної завіси» (Угорщина, Чехія, Польща, Латвія, Естонія, Литва, Словаччина, Словенія. А також Мальта і Кіпр). І на той час у ЄС вистачало критиків такого солідного розширення.

Проте досвід минулого десятиріччя показав — це було правильне рішення. За словами пана Томбінського, відтоді не лише держави-новачки, а і Євросоюз загалом продемонстрували значні успіхи — фінансові, економічні, соціальні.

«Це безперечний позитив, що сьогодні конкуренція відбувається не на рівні, скажімо, між Польщею та Німеччиною, а вже на рівні між ЄС та США — міжконтинентальному», — зазначив посол Євросоюзу.

Як нагадав заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський, іще у 1927 році тодішній міністр закордонних справ УНР в екзилі Олександр Шульгін зазначив, що «якщо буде колись створено Європейську Унію, то Україна неодмінно має бути її частиною». І його нинішні європейські колеги, схоже, з цим повністю згодні. Принаймні ті, що були присутні на дискусії.

За словами посла Бельгії в Україні Яни Зікмундової, великим уроком для Європи став наш Майдан. «Ми усвідомили, що за ті цінності, які для нас є природними й «само собою зрозумілими», хтось готовий боротися й умирати. І нині ваші солдати, що борються на Сході України (з сепаратистами) — це продовження Майдану», — зауважила пані амбасадор, запевнивши Україну в підтримці Бельгії та європейської спільноти.

На жаль, відповісти на запитання із залу, коли ж ЄС запровадить третю хвилю санкцій проти Росії й визнає її державою, що підтримає терористів, не кажучи вже про те, чому ні НАТО, ні навіть ООН досі не допомагають нам військовою потугою, панове посли й дипломати не змогли. Зі зрозумілих причин — це рішення належить ухвалювати не їм, а керівництву відповідних структур та організацій. І в кожної з них є солідні підстави цього не робити...

Але в тому, що навіть запроваджені санкції на Росію «вже діють, і то сильно», а третя хвиля «готова до запровадження», запевняли всі. Проте й від України чекають певних кроків. Передусім — у бік європейського мислення й ментальності.

І в цьому сенсі дуже багато залежить як від народу, який контролюватиме нову владу, так і від самої влади. І не лише української — наступної неділі, нагадаємо, відбудуться вибори в Європарламент. І в європейських керівних структурах також, можливо, грядуть великі зміни.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>