Поразка Ганді

20.05.2014
Поразка Ганді

Наренда Моді вітає прихильників. (з сайта time.com.)

В Індії нарешті завершилося підбиття підсумків масштабного загального голосування, що тривало з 7 квітня по 12 травня. Перемогу святкують прихильники опозиційної правонаціоналістичної Народної партії, яка отримала більшість у парламенті, здобувши 277 із 543 мандатів. Отже, Союз правонаціоналістичних партій на чолі з Народною партією отримав необхідну більшість для формування уряду без коаліційної допомоги регіональних партій. І вперше за 30 останніх років зможе сформувати в Індії однопартійну більшість у парламенті. Лідер «народників», 63-річний Наренда Моді, стане новим прем’єр-міністром.

Індійська преса називає цю перемогу історичною. «Надходять добрі часи», — прокоментував свою перемогу в «Твіттері» Моді, який останні 13 років очолює штат Гуджарат.

Народну партію Індії називають ідеологами так званого «індуїстського націоналізму». Її лідеру, який дотепер керувався гаслом «Індія лише для індусів», закидають активну роль у спалаху міжрелігійного насильства, коли у 2002 році в штаті Гуджарат загинули більше тисячі людей, переважно мусульман. Однак під час цієї кампанії Наренда Моді робив наголос не на національній ідеї, а на економічному розвитку та інвестиціях.

І причетність політика до мусульманських погромів видалася індусам менш важливою, ніж його економічна програма. Під час виборчої кампанії Моді обіцяв створити уряд фахівців у часи триваючої фінансової кризи. На думку експертів, саме завдяки обіцянкам створити більше робочих місць та забезпечити зростання ВВП Моді переміг родину Ганді, що керувала Індією останніми роками. Уперше в своїй історії партія Індійський національний конгрес, яку традиційно очолювали Ганді-Неру, отримав лише 47 місць у парламенті. Досі ця політична сила ніколи не проводила в парламент менше 115 депутатів. Поразка Рауля Ганді, сина Раджива і Соні Ганді, ставить під сумнів майбутнє славетної політичної династії з часу здобуття Індією незалежності 1947 року, ця партія керувала державою загалом 49 років. Опоненти звинувачують Індійський національний конгрес у корумпованості й кажуть, що люди проголосували за зміни.

Від Наренди Моді країна з населенням в 1,2 мільярда очікує швидких економічних результатів. Щоб виконати передвиборчі обіцянки, він має знайти інвестиції для енергетики, побудови доріг та залізниць. А також подолати інфляцію на рівні 10 відсотків. В очікуванні перемоги Моді закордонні інвестори за останні півроку вже вклали в індійські цінні папери більше 16 мільярдів доларів. Після перемоги націоналістів на біржі в Делі було зафіксовано зростання, а індійська рупія зміцнилася відносно долара. Досі бізнес негативно реагував на повільний темп реформ чинного уряду та корупційні скандали.

Цього разу явка на виборах в Індії, яка вважається найбільшою демократією світу, сягнула безпрецедентних 66%. Виборчкомам довелося обробити більш ніж півмільярда бюлетенів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>