«Давай, я навчу тебе поганому»

20.05.2014
«Давай, я навчу тебе поганому»

Святослав Вакарчук на День вуличної музики на Пейзажній алеї влаштував вечір імені The Beatles. (з сайта notatky.com.ua.)

У суботу вперше разом із вісьмома країнами Європи в 11 містах України відсвяткували День вуличної музики. У Києві, Львові, Івано-Франківську, Харкові, Одесі, Дніпропетровську, Переяславі-Хмельницькому, Ужгороді, Хмельницькому, Тернополі та Чернівцях на вулиці вийшли всі, хто любить музику і готовий подивитися по-новому на те, що відбувається. Варто відзначити, що День вуличної музики — це міжнародне свято, ініціатором якого у 2007 році виступив легендарний литовський музикант Андрюс Мамонтовас. Щороку в третю суботу травня сотні виконавців найрізноманітніших музичних стилів збираються разом у центрі свого міста, щоб безкоштовно заграти й заспівати людям власні твори.

«День вуличної музики завжди нагадує нам про литовську боротьбу за незалежність і «Співочу революцію», яка пройшла у нас наприкінці 80-х», — каже ініціатор фестивалю Андрюс Мамонтовас. Посол Литви в Україні Пятрас Вайтекунас особисто висловив подяку українцям, що приєдналися до музичної ініціативи: «Щоб співати, танцювати і взагалі жити нормальним життям, вам потрібно постаратися. Ось будуть вибори (25 травня). Вам і потрібно сказати своє слово, яке дасть відповідь на запитання, хто ви такі. Те, що сталося з Україною — велика біда. Це може привести до чого завгодно. Ця біда принесла енергію, яка може перетворитися на енергію стрибка. І я дуже бажаю, щоб Україна стрибнула, стрибнула туди, куди вона не змогла за ці 23 роки. Стрибнула вперед, в європейську цивілізацію».

До хвилі музики, яка упродовж суботи об’єднала всю Європу, приєдналися як маловідомі колективи, так і зірки. Так, у Києві на Пейзажній алеї на Великій Житомирській грали представники «свіжої крові» — групи «Буги Вуги Джем Слем», «Глагер», «Прелеста», Strikha-project, Cloud Jam. Пізніше на свято завітав соліст гурту «Мандри» Фома з гітарою, литовський колектив «Біплан», що працює у жанрі легкого року та інді-фольку, Ірена Карпа та Святослав Вакарчук і Денис Дудко з гурту «Океан Ельзи».

У такому амплуа Вакарчук ще не з’являвся перед публікою. Не секрет, що квитки на концерт «Океану Ельзи» на сьогодні — одні з найдорожчих серед українських виконавців. Та й графік Славка не дозволяє співакові без вагомих на те причин прогулюватися містом. Але не цієї суботи. Першим ділом Святослав звернувся до глядачів із проханням не просити виконувати пісні «Океанів» і оголосив про початок вечора імені The Beatles, який завершився під акомпанемент рясного дощу. Вакарчук на своєму гаджеті підглядав тексти композицій відомої ліверпульської четвірки і радив усім присутнім приєднатися до співу. Проте дехто мав важливіше завдання. Оскільки сцена Дня вуличної музики у Києві була невелика і не всі могли бачити артистів, пару відчайдух примудрилися вилізти на дах старого сусіднього будинку і вже звідти без перешкод дивитися, слухати і підспівувати своїм улюбленцям, а також думати, як би то не впасти і не змокнути до останньої нитки.

Як зізналася «УМ» Зінаїда Міщенко, відвідувачка Дня вуличної музики, такі дійства потрібно проводити просто неба якомога частіше. «Музика об’єднує людей, створює простір для спілкування та творчості. А дощ змив із нас всі маски, офісну серйозність і напруженість. До кінця вечора не знайомі між собою люди під впливом вуличної музики ділилися їжею, парасольками, гарячим чаєм. Музика просто неба — це саме те, що Україні зараз найбільш потрібно. Адже тільки їй під силу нас об’єднати і показати, що ніяка гроза нас не злякає».

ТИ НЕ ОДИН

Творці свята музики

День вуличної музики втілює ГО «Логістичний штаб» своїми силами та за допомогою небайдужих ентузіастів. «Логістичний штаб» — це громадська організація, що заснована на волонтерських засадах у ніч iз 30 листопада на 1 грудня 2013 року, в самий пік революційних подій, як ініціативна група з допомоги Майдану, що покликана організувати раціональну взаємодію людей під час та після кризової ситуації.