«Гарматне м’ясо» шукайте деінде

20.05.2014
«Гарматне м’ясо» шукайте деінде

Бійці сил антитерору за травень отримають на 80 відсотків більшу зарплату. (з сайта lenta-ua.net.)

В останні кілька днів не відбулося кардинальних змін у розв’язанні проблеми криміналізації Донбасу. З одного боку терористи (Генпрокуратура офіційно визнала самопроголошені Донецьку і Луганську народні республіки терористичними організаціями) взяли практично під повний контроль Луганськ і Донецьк, а вся їхня активність спрямована на зрив президентських виборiв саме в цих регіонах. З іншого боку, сили антитерору під Слов’янськом та Краматорськом досягли відчутних успіхів: у їхніх опонентів банально не вистачає людей («гарматного м’яса»), хоча зброї вдосталь, а морги переповнені. Заклики керманичів диверсантів приєднуватися до них, мовляв, у свою армію візьмемо навіть жінок, не були почуті жителями шахтарського краю. Ті ж, хто відгукнувся, не палають бажанням накласти головою на передовій під Слов’янськом. Відтак російський диверсант «Стрілок» (Ігор Гіркін) змушений визнати, що зброя потрібна багатьом із таких «добровольців» лише для того, щоб грабувати.

Диверсанти у розпачі

Локальні напади на українських силовиків уже не приносять успіху терористам. Навіть нахабна атака на базу АТО під Ізюмом на Харківщині була відбита. При цьому Слов’янськ повністю оточений по периметру силами антитерору. Через що диверсантам так і не вдалося вивезти кілька сотень тіл своїх загиблих до РФ через кордон на Луганщині.

За даними групи «Інформаційний спротив», вивезти трупи було потрібно задля уникнення ідентифікації громадян і військовослужбовців Росії. Координатор групи Дмитро Тимчук зазначає, що зараз морги Слов’янська переповнені (лише в одному з останніх боїв на вихідні загинуло більше сотні бойовиків), а колона з трупами вже сформована і спробує знову прорватися з оточення найближчим часом. Щоб уникнути деморалізації, терористи розповсюджують чутки, що це тіла українських силовиків.

Утім бойовики спантеличені не лише втратами та перебоями з фінансуванням (СБУ перекриває канали їхнього фінансування з Криму та Росії та відловлює кур’єрів), а ще й тим фактом, що РФ вирішила відкласти плани прямого збройного вторгнення на територію України, а Головне розвідувальне управління ЗС РФ послабило контроль над ними. Якщо минулої п’ятниці російські війська підтягнулися до кордону в напрямку Луганщини і були готові до так званої «миротворчої операції», то вчора президент Росії Володимир Путін розпорядився повернути війська з «навчань» у Ростовській, Бєлгородській і Брянській областях РФ до місць постійної дислокації.

Не дивно, що напередодні диверсант Гіркін (Стрєлков) не лише закликав жінок записуватися до його бойових загонів, а й обурювався, що шахтарі не бажають битися за його «руський мир». Мовляв, не знайшлося й тисячі чоловіків, готових ризикувати життям у «гарячих точках» Донбасу. Заступник «Стрілка» — зрадник України «Абвер» (вінничанин Сергій Здрилюк) додав, що українці ще можуть «врятувати свої душі», приєднавшись до його «ополчення». Втративши зв’язок із реальністю, «Абвер» обіцяє «увійти до Києва» та «дійти до Львова».

Водночас у наших силовиків бойовий дух на висоті. Тим більше що держава почала реально піклуватися про своїх захисників. Учора в.о. Президента Олександр Турчинов підписав указ, згідно з яким учасники АТО на сході України можуть отримувати чергові військові звання до полковника або капітана 1-го рангу незалежно від займаної посади та строків вислуги. Крім цього, за словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, з травня бійцям антитерору нараховують уже на 80% більшу зарплату.

Загалом, за даними «Інформаційного опору», у ході антитерористичної операції загинули 25 наших військовослужбовців, близько 70 бійців поранені.

Без пенсій, газу і світла

Під час протистояння, пограбувань і мародерства страждають не лише промислові об’єкти, а й пересічні громадяни. При цьому не лише заможні, яких можуть спинити на вулиці й забрати авто, а й соціально незахищені верстви населення. Так, у Слов’янському районі через пошкодження знеструмлено 22 трансформаторні підстанції, в результаті чого понад дві тисячі абонентів залишилися без електропостачання. В результаті бойового зіткнення на в’їзді в Краматорськ було пошкоджено газопровід низького тиску, який живить найбільше селище міста — Ясногірку. Тож велика кількість городян залишилася без газопостачання. Бойовики у Краматорську також захопили будівлю лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів «Донбастрансгаз».

Через захоплення відділень пенсійного фонду, Нацбанку та інших відомств у Донецькій області уряд фактично не може проводити соціальні виплати, хоч і має гроші, заявляє міністр соцполітики Людмила Денисова. Тим більше що Держказначейство втратило можливість здійснювати платежі на Донеччині через рішення Нацбанку відключити систему електронних платежів унаслідок погроз сепаратистів. Учора ж бойовики заблокували адміністративну будівлю управління Донецької залізниці, розташовану в центральній частині Донецька.

Це не журналістика

У неділю під Краматорськом сили антитерору захопили кілька бойовиків, двоє з яких представилися російськими журналістами. Окрім телекамери, затримані мали ще й ПЗРК, з якого планувався обстріл військового аеродрому. Росія одразу почала закликати міжнародне співтовариство сприяти звільненню журналістів російського каналу LifeNews Олега Сидякіна та Марата Сайченка. Однак, на думку заступника секретаря РНБО Вікторії Сюмар, затримані надавали інформаційне сприяння тероризму і не можуть вважатися журналістами.

«Вони не просто отримують відео, ці «журналісти» супроводжують терористичні групи та знімають напади на українських військових, — зазначає пані Сюмар. — Де факто, вони є частиною терористичних груп. Їхнє відео, яке ближчим часом з’явиться в iнтернеті, — прямий доказ. Сприяння тероризму, змова з терористами, допомога тероризму — це не журналістика. «Взаємовигідна співпраця» з людьми, які вбивають та беруть заручників, — це злочин».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Люди, які загинули 2 травня в Одеському будинку профспілок, імовірніше за все, отруїлися парами хлороформу. Таку версію висунув начальник Головного слідчого управління МВС України Віталій Сакал. За його словами, ця речовина, яку використовують при проведенні хірургічних операцій, була в будинку кілька днів до пожежі. «Вдихання парів хлороформу — є відповідний висновок експертизи — призводить до зупинки дихання, що й сталося у нас. 32 людини загинули не від високої температури, а в результаті впливу невідомої речовини, зупинки серця і задухи», — заявив Сакал.

 

ДО РЕЧІ

На Луганщині сепаратисти контролюють лише південь області разом iз Луганськом. Незважаючи на запевнення прикордонників, що вони затримають «народного губернатора» Луганщини Валерія Болотова при спробі в’їзду на територію України з Росії, його таки «здали» бойовикам. Глава МВС Арсен Аваков лаконічно повідомляє, що це сталося через зраду. А Дмитро Тимчук додає, що ніякого нападу двох сотень бойовиків на заставу та двогодинного запеклого бою, про що повідомляли «зелені кашкети», не було. Принаймні жодних ознак такого протистояння не виявлено. Отже, Болотова віддали кільком терористам, які приїхали лише на одному джипі. Тоді як на місце вже летіли два бойові гелікоптери, щоб затриманого «губернатора» відправити до СІЗО в іншій області. Щоправда, в іншому місці і в інший час правоохоронцям вдалося затримати одного з поплічників Болотова — Олексія Рельке.

Відтак уже вчора самопроголошеного «командира армії південного сходу» Болотова проголосили головою терористичної ЛНР. Напередодні сімдесят терористів без бою захопили будівлю Главку обласної міліції Луганщини, відтак сам Главк перемістився до райцентру Старобільськ на півночі регіону. Нагадаємо, що поруч, у райцентрі Сватове, працює керівництво облдержадміністрації. Фактично в Луганську не лишилося жодної офіційної української влади.

 

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>