Руслан Дмитренко: Чемпіони ніколи не падають духом

16.05.2014
Руслан Дмитренко: Чемпіони ніколи не падають духом

Історична перемога Руслана Дмитренка на Кубку світу-2014 зі спортивної ходьби. (з сайта IAAF.com.)

До останнього часу спортивну ходьбу в Україні навряд чи можна було віднести до «медалемістких» дисциплін, притому що загалом вітчизняна легка атлетика займає в світі високі позиції. Водночас подвійний тріумф українських ходоків на нещодавньому Кубку світу в Китаї, де вони здобули індивідуальне та командне «золото», змусило легкоатлетичну спільноту планети по-іншому подивитися на наших «швидкоходів». Можна сказати, що переписав історію наш співвітчизник Руслан Дмитренко, який, за словами експерта Міжнародної федерації легкої атлетики, показав на Кубку світу дивовижний та історичний результат. Власне, вигравши 20-кілометрову гонку в Тайцині, представник донецької школи вищої спортивної майстерності встановив рекорд України. На шляху до тріумфу Руслан випередив золотого медаліста лондонських Ігор-2012, китайця Чен Діна та чемпіона світу, росіянина Олександра Іванова.

«Підбігти у спортивній ходьбі — важко»

— Руслане, свою перемогу на Кубку світу, що відбувся в китайському місті Тайцин, ви назвали дивом. Невже зовсім не розраховували на успішний для себе фініш?

— Звісно ж, було бажання завоювати медаль, тим більше що минулого року на аналогічних змаганнях, котрі проходили в Саранську, я зупинився за крок від п’єдесталу. А до старту в Китаї я активно готувався: взимку встановив національний рекорд на 5 тисяч метрів, а 20 км пройшов з особистим рекордом. Тобто було розуміння, що з таким часом можна розраховувати на п’яте-шосте місце. Утім вийшло так, що я переміг.

— Одного з ваших головних конкурентів — росіянина Олександра Іванова — судді дискваліфікували за порушення техніки ходьби. Скажіть, спортсмени часто наважуються переходити на біг?

— Насправді, щоб підбігти — потрібно вміти це робити. Я колись намагався експериментувати — в підсумку, лише збивається ритм ходьби. Власне, якщо намагаєшся перейти на біг, порушується техніка. Загалом же, елементи бігу — фаза польоту чи зігнуте коліно — проявляються в момент, коли суперники не справляються з темпом лідера.

— Ваш вид спорту вважається суб’єктивним, адже через три попередження за порушення техніки ходьби судді часто-густо знімають з перегонів когось із фаворитів. Скажіть, які «запобіжники» існують від суддівського, так би мовити, свавілля?

— Загалом, суддівська бригада — інтернаціональна, відтак «зацікавленості» в конкретному спортсмені у них не може бути. Кожен із арбітрів працює сам по собі: побачив порушення — виніс попередження. Важливо, що від одного судді спортсмен не може отримати більше одного попередження.

— А взагалі, порушення якось документуються?

— Усе фіксується на спеціальних бланках, де вказуються час, характер порушення та прізвище судді, котрий його зафіксував. Зрештою, ведеться спеціальна статистика по кожному ходоку, де можна побачити, хто конкретно з суддів фіксував порушення.

— Скільки попереджень отримали ви в своєму переможному заході?

— Відверто, то до цього Кубка світу я взагалі не отримував попереджень, а цього разу їх було аж два. Напевно, все тому, що була доволі висока швидкість.

«Дощ зіграв нам на руку»

— Цікаво, у повсякденному житті ви теж швидко ходите?

— Ні, повсякчас я рухаюся спокійно, розміреним кроком. Ходжу та відпочиваю.

— Не секрет, що у великих китайських містах досить сильно забруднене повітря. Як цей фактор вплинув на ваші перегони?

— Нам відверто пощастило, що в день змагань була дощова погода. Тоді як напередодні старту в місті було спекотно й стояв смог. Такі погодні умови зіграли нам на руку, дозволивши продемонструвати високий результат. Цікаво, що особливостей азіатського клімату ми взагалі не відчули.

— Загалом, чи мають вплив кліматичні фактори на ваші результати?

— Приміром на чемпіонаті світу в Москві, де, здавалося, схожий з Україною клімат, йти було дуже складно, адже змагальний день вийшов дуже спекотним. Тоді я отримав сонячний удар і на фініші втратив свідомість. А тут, в Азії, кажуть, що важкий клімат, але завдяки дощовій погоді йшлося набагато легше, ніж у Москві.

— На випадок спекотної погоди маєте якісь рекомендації щодо вживання рідини?

— Конкретних цифр немає. Особисто я дотримуюся наступного правила: на кожному колі, довжина якого традиційно складає 2 км, на пункті живлення п’ю воду. Щодо кількості випитої рідини, то все залежить від бажання організму. Водночас доводиться багато обливатися, аби остудити жар.

— Знана українська атлетка, котра спеціалізується на марафоні, Тетяна Гамера-Шмирко розповідала, що перед стартом дотримується спеціальної дієти, коли за три дні до забігу їсть одні макарони. А ви маєте якийсь особливий раціон?

— Про спеціальні дієти марафонців мені відомо. Спочатку, впродовж трьох днів, вони вживають лише білки, потім, стільки ж днів, вони їдять одні вуглеводи. Але для 20-кiлометрової дистанції така дієта не підходить. Вона працює на значно довших дистанціях. Її ефект проявляється після 30-го кілометра.

Власне кажучи, я ніколи не морочився з дієтами. Дотримуюся лише того, що не їм смаженого, солоного, перченого.

«Не знаю, хто в Донецьку хоче до Росії»

— До речі, а ви 50 км не ходите?

— Цю дистанцію я ще жодного разу не долав. У мене непогано виходить на 20 км, тому переходити на 50 км я наразі не хочу. До того ж там дещо інші особливості роботи.

— Які?

— Скажімо, я люблю швидку ходьбу — на 5, 10 км. Інші, хто не справляється зі швидкістю, вибирають довшу дистанцію. Завдяки своїй витривалості вони можуть компенсувати повільніший характер ходьби.

— Як швидко ви зрозуміли, що спортивна ходьба — це ваше покликання?

— Займатися спортом я хотів iз дитинства, коли починав грати у футбол. Утім, поступивши до Броварського спортивного училища, я зосередився на бігу, спеціалізуючись на одному та трьох кілометрах.

Але хороших результатів не було. І один із тренерів, помітивши мою пластику та витривалість, запропонував мені переключитися на ходьбу. Відтоді я й зосередився на цьому виді спорту, в якому з’явився результат.

— Відомо, що ви тісно спілкуєтеся з вітчизняними легкоатлетками, олімпійськими призерками Наталею Тобіас та Ольгою Саладухою. Скажіть, спілкування з такими успішними спортсменками якось відбивається на вашій психіці?

— Звичайно. Ці люди мають психологію чемпіонів, відтак і ти прагнеш бути схожим на них. Під час зустрічей дівчата розповідають про свої успіхи, медалі. Усе це відкладається у підсвідомості й змінює світосприйняття. Хочеться як мінімум досягти їхнього рівня, бути з ними на одній хвилі.

— Як на побутовому рівні проявляється «характер чемпіонів»?

— Такі люди в будь-якій ситуації знаходять позитив. Якщо є проблема — вони шукають її вирішення. Ніколи не доводилося бачити їх похмурими, з опущеними від якихось невдач руками.

— Руслане, зараз ви представляєте Донецький регіон. Напевно, можете розповісти, чим живе столиця Донбасу. Чи й справді там усі хочуть до Росії?

— Політикою я особливо не цікавлюся та й останнім часом я буваю в Донецьку нечасто. Але з того, що бачу, коли сюди приїжджаю, можу сказати: реальність суттєво відрізняється від того, що показують і розповідають на телебаченні. Тут тихо і спокійно. Справді, біля адміністрації є барикади, але там ніхто не воював. Там парк, де гуляють діти з батьками. Звісно, трапляються в місті невеликі «заварушки», але їх раз-два і немає. Насправді ніхто з тих людей, з якими я тут спілкувався, не хоче до Росії.

— Цікаво, чи за «Шахтар» ви як уродженець Київщини уболіваєте?

— Часом друзі запрошують піти на «Донбас-Арену». І хоча я особливо футболом не захоплююся, приємно, коли «Шахтар» виграє єврокубкові матчі. Він же представляє Україну — і це для мене важливо.

ДОСЬЄ

Руслан Дмитренко

Майстер спорту міжнародного класу з легкої атлетики (спеціалізація — спортивна ходьба на 20 км).

Народився 22 березня 1986 р. на Київщині.

Представляє Донецьку ШВСМ.

Переможець Кубка світу-2014 в Тайцині (Китай) в особистому та командному заліках.

Дворазовий срібний призер Універсіади-2013 (Казань).

Учасник Олімпіади-2012 у Лондоні.

Чемпіон та рекордсмен України.

Зріст — 180 см, вага — 68 кг.

Тренер — Денис Тобіас.

Закінчив Національний університет фізичного виховання та спорту.