Янукович-молодший та «виття шакалів»

14.05.2014

Головним здобутком вчорашнього парламентського дня можна вважати схвалення Верховною Радою низки законів, потрібних для другого етапу лібералізації візового режиму з ЄС. Пакет складається, зокрема, з закону про запобігання та протидії дискримінації в Україні.

За нього проголосували 272 депутати після того, як iз нього забрали кілька норм, довкола яких велися найбільші суперечки. Йдеться в тому числі й про термін «оголошений намір про дискримінацію», який у підсумку вилучили з закону.

Також депутати підтримали закон щодо державної антикорупційної політики — за нього віддали голоси 228 народних обранців. Законом запроваджується кримінальна відповідальність за порушення законодавства у держсекторі та корупцію у приватному секторі. Згідно із законом, пропозиція та обіцянка хабара стануть кримінальними злочинами, а за надання недостовірних даних у деклараціях передбачена адмінвідповідальність.Закон дасть змогу запровадити зовнішній контроль за достовірністю даних у деклараціях щодо майна, доходів та витрат.

ВРУ також достроково припинила депутатські повноваження кількох сумісників. Йдеться про першого віце-прем’єра Віталія Ярему, голову КМДА Володимира Бондаренка, голову Держказначейства Тетяну Слюз. Натомість парламентарiям не вдалося позбавити заповітних «корочок» «регіоналів» Сергія Брайка, а також Бориса Дейча, обраних у мажоритарних округах Криму. За цей пункт Рада не набрала потрібної кількості голосів.

Тим часом за кримських колег вступився нардеп Нестор Шуфрич, який закликав «з особливою увагою поставитись до відповідних питань, пов’язаних із діяльністю депутатів від АР Крим, яка є територією України». «Поки є депутати від Криму, ми можемо говорити про те, що вони впливають на ситуацію в Криму», — наполягав Шуфрич. До того ж, за його словами, невідомо, за яких обставин писалися заяви Брайка та Дейча, оголошені у вівторок спікером Турчиновим.

Та якщо з приводу кримських депутатів ще можуть бути коливання, нардеп Віктор Янукович — син екс-Президента — не залишив жодних сумнівів з приводу своїх намірів. Він оголосив про вихід iз Партії регіонів та з її фракції у парламенті. Офіційну заяву Януковича-молодшого з трибуни ВР також зачитав Турчинов, а от неофіційно Віктор Вікторович повідомив таке.

«ПР, колись рідна партія, якій я віддав більше десяти років, переживши з нею багато злетів і падінь, деградувала і стала слухняним інструментом у руках катів свого народу. Якщо багато моїх однопартійців пішли на компроміс із совістю заради збереження мандатів і якихось благ, то моя совість і моя честь не дозволяють мені затримуватися в рядах такої партії», — написав Янукович-син на сторінці у ФБ. Він додав, що у ПР iще залишилися люди, «які заслуговують на глибоку повагу, просто їхнiх голосів не чути за загальним виттям шакалів».

І поки цей нардеп тікав від виття шакалів, у парламенті сталися ще деякі пертурбації. Депутат Володимир Зубик вийшов із групи «Суверенна європейська Україна». Зміни відбулися і в складі «УДАРівців»: депутат Єгор Фірсов увійшов до неї, а депутата Юрія Савчука виключили з фракції.