НОВИНИ ПЛЮС

14.05.2014

Металісти злякалися нестабільності

Американські метал-гурти Korn та Souifly скасували свій концерт у Києві 16 травня. Причиною такого рішення називається «непроста політична ситуація в Україні», повідомляє прес-служба організаторів виступу T.C.I.

«Гурти до останнього збиралися порадувати українських шанувальників своїм виступом, але, на жаль, у зв’язку з напруженою ситуацією в країні американське посольство рекомендує своїм громадянам поки утриматись від поїздок в Україну», — зазначено в повідомленні.

За словами представників Korn, музиканти шкодують про змушену відміну виступу, сподіваючись, що ситуація найближчим часом стабілізується і вони зможуть виступити в Києві.

Це не перший випадок, коли іноземні виконавці скасовують або переносять свої концерти в Україні, посилаючись на нестабільну ситуацію. У січні про таке рішення заявили канадський співак Гару, Depeche Mode та Aerosmith. Рок-музиканти з Metallica ще в грудні 2013-го заявили, що не хочуть їхати в «країну, де немає стабільності».

Лаври для соціальної поезії

15—20 травня в Києві відбудеться IX Міжнародний фестиваль поезії «Київські Лаври». На масштабній та авторитетній літературній події на пострадянському просторі у 27 проектах виступить більше ніж 100 поетів із країн близького та далекого зарубіжжя.

Тема цьогорічного фестивалю — «Соціальна поезія». У рамках фесту відбудеться музично-поетичний марафон «Каменярі», в якому візьмуть участь Сергій Жадан та група «Собаки в космосі», білоруський поет Андрій Хаданович заспіває Леонарда Коена, Сержа Генсбура та Яцека Качмарського у власних перекладах, виступлять iз віршами Юрій Винничук, Аркадій Штипель, Дмитро Лазуткін, Остап Сливинський та інші.

Прихильникам сучасної української поезії варто звернути увагу на такі проекти: «Ніжна сотня» — жіноча соціальна поезія, модератор Катерина Бабкіна, та «Соціально-поетична жерсть!» — за приз журналу «ШО» у безкомпромісній поетико-акустичній мелодекламації змагатимуться Максим Кабір, Артем Полежака, Євгенія Чуприна, Юрко Косьмина.

За підтримки Польського інституту в Києві відбудеться вечір відомого польського поета Тадеуша Домбровського, а посольство Федеративної Республіки Німеччина представить проект «Свої», «чужі» та література».

Вхід вільний на всі заходи фестивалю, які проходитимуть у Будинку вчителя, ресторації «Диван» і кнайпі «Купідон».

День вуличної музики по всій Україні

17 травня в Україні вперше відбудеться День вуличної музики. Це масштабний проект, який об’єднує не лише Київ, а й всю Україну. Свою участь уже підтвердили Львів, Івано-Франківськ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Ужгород, Переяслав-Хмельницький, Тернопіль та Чернівці.

У Європі так повелося, що щороку, у третю суботу травня, сотні виконавців найрізноманітніших музичних стилів збираються разом у центрі своїх міст, щоб подарувати жителям та гостям міста частинку своєї душі та настрою. Зазвичай до проекту приєднуються артисти цирку, актори театру, власники закладів формату street food, місцеві кулінари та кондитери, майстри handmade, художники тощо.

У Києві музика звучатиме звідусіль: від Хрещатика до Грушевського, від Михайлівської до Софіївської площі, від Пейзажної алеї та Андріївського узвозу до парку Шевченка — рок, класична музика, фольклорні виконавці тощо.