Підступний удар у путінському стилі

14.05.2014
Підступний удар у путінському стилі

Олімпійські чемпіони Сочі-2014 — канадці — на «мундіалі» в Мінську далекі від ідеалу. (з сайта IIHF.com.)

Чемпіонат світу у вищому хокейному дивізіоні, який 9 травня стартував у Мінську, закриє змагальну програму збірних сезону 2013/2014 років. Однак цей турнір не претендує на звання «гвіздка програми», адже основною спортивною подією року, без сумніву, стала Олімпіада, заради якої, нагадаємо, на кілька тижнів було зупинено найсильніший чемпіонат планети — НХЛ.

Власне, до мінського «мундіалю» збірні-фаворитки поставилися з прохолодою, відрядивши до столиці Білорусі свої резервні склади. Загалом, зірок планетарного масштабу, які беруть участь у ЧС, можна перерахувати на пальцях однієї руки. Це ветеран чеської збірної Яромір Ягр та кращий снайпер регулярного сезону-2013/2014 НХЛ, росіянин Олександр Овечкін, чия команда — «Вашингтон» — не потрапила до «плей-оф».

До світової першості росіяни поставилися з підвищеною відповідальністю. Здається, що «триколірні» розглядають її як можливість реваншуватися за невдачу на сочинських Іграх, де вони залишилися без медалей. Щоправда, навіть у самій Російській Федерації вважають так не всі. Деякі вболівальники кажуть, що реванш за олімпійські невдачі можна буде взяти лише на наступних Іграх, а демонстрація на нинішньому «мундіалі» чемпіонських амбіцій — це щось на зразок «махання кулаками після бійки».

Хай там як, а на початку турніру російська збірна демонструє неймовірно потужний хокей, змітаючи на своєму шляху своїх суперників. Не важливо, чи це посередня Швейцарія, чи титуловані команди Фінляндії та США.

Варто відзначити, що після провалу на домашній Олімпіаді у відставку пішов наставник «триколірних» Зінетула Білялетдінов, якого замінив Олег Знарок. Під знамена збірної екс-наставник московського «Динамо» покликав багато молоді, для яких своєрідним вожаком став мегазірковий «енхаелівець» Овечкін. Цікаво, що на відміну від «Вашингтона», у національній команді Ові не тягне ковдру на себе, а доволі непогано справляється з роллю асистента. Утім, працюючи на партнерів, котрим він віддав три голеві передачі, Олександр не забуває й про свої першочергові обов’язки. Власне, із трьома закинутими шайбами та трьома «асистами» Овечкін очолює список бомбардирів ЧС-2014. Загалом, російська збірна в перших трьох матчах турніру продемонструвала найвищу результативність, закинувши суперникам 15 шайб.

Щоправда, підопічні Знарка вже встигли показати хокейній спільноті й темну сторону своєї сутності.

У матчі з фінами форвард російської збірної Вадим Шипачов завдав своєму візаві важкої травми. Отримавши потужний удар від суперника в корпус, Пекка Йормакка не зміг самостійно залишити майданчик. І, загалом, найближчі дні проведе в лазареті, відновлюючись від струсу мозку.

Щоправда, російська делегація називає покарання свого хокеїста надмірним і необґрунтованим. «Це шок. Три матчі дискваліфікації хокеїстові, який ішов у ненавмисний стик», — так коментують росіяни рішення поважних хокейних експертів.

Слід відзначити, що в Мінську російська збірна почувається як удома. Її матчі збирають повні трибуни «Мінськ-арени». Здається, що у росіян підтримка на турнірі більша, ніж у господарів-білорусів. Думається, не випадково, що саме збірна Росії залишається єдиною командою на ЧС, яка не втратила ще жодного очка.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Мінськ). Перші матчі 3-го туру. Група А. Словаччина — Франція — 3:5, Чехія — Канада — 3:4.

Турнірне становище: Канада — 7, Норвегія — 6 (2 матчі), Швеція — 5 (2), Франція — 5, Італія — 3 (2), Чехія — 3, Словаччина — 1, Данія — 0 (2).

Група В. Швейцарія — Білорусь — 3:4, Росія — США — 6:1.

Турнірне становище: Росія — 9, США, Білорусь — 6, Німеччина — 5 (2), Латвія — 3 (2), Казахстан — 1 (2), Фінляндія — 0 (2), Швейцарія — 0.