Не на тих напали

13.05.2014

Несподівано гарячим видався для жителів Сарненського району на Рівненщині День Перемоги. Посеред білого дня з півсотні озброєних молодиків на вантажних автомобілях та джипах приїхали в село Олексіївка і повідомили місцевим мешканцям, що від сьогодні лише вони контролюватимуть тут видобуток бурштину. Селян такі заяви насторожили: для багатьох нелегальний бурштиновий промисел — чи не єдиний спосіб мати непогані гроші. А масштаби цього явища на Поліссі вражають — у листопаді минулого року під час апаратної наради в облдержадміністрації було озвучено інформацію, що лише в Сарненському районі за місяць обсяг нелегального продажу бурштину сягає 7 мільйонів євро. Місцеві кажуть, що до Майдану весь бурштиновий промисел був під «дахом» сім’ї Януковича, куди відходила левова частка прибутку, а контролювався він безпосередньо через начальників міліції. Нині ж настав час тимчасового «безвладдя».

Прибульці поводилися досить агресивно, спровокувавши конфлікт із місцевими «старателями». Останньою крапкою, що переповнила чашу терпіння, стала стрілянина, яку відкрили приїжджi по автомобілю одного з місцевих мешканців, поранивши чоловіка. За деякий час на місці події зібралася юрба близько двох тисяч селян, які пішли в наступ на зловмисників. Селяни підпалили чотири автомобілі, на яких приїхали озброєні чоловіки, ще десять машин розтрощили. Нападників поліщуки переслідували кілометрів із десять — до бази відпочинку «Затока» в селі Страшеве, власником якої є колишній керівник Рівненської ОДА Василь Берташ. «Вони на цій базі були вже пару тижнів, тероризуючи місцеве населення», — поділилися з «УМ» жителі району.

Селяни затримали і передали міліції, що під’їхала, 16 нападників, які виявилися жителями Київської, Житомирської та Хмельницької областей, більшість із них — члени бійцівських клубів. Також у зловмисників, за даними міліції, було вилучено 15 одиниць вогнепальної зброї. «Насправді там зброї було набагато більше — і УЗІшки, й СВДшки, і оптика там була найновіша. Кілька джипів були 2014 року — кожен до 300 тисяч доларів вартістю», — розповіли «УМ» свідки події. Цікаво, що в розтрощених автомобілях селяни знайшли візитки з триколором, що є символом боксерської організації, до якої належать зловмисники, російські прапори, наліпки «Правого сектору» та... візитки вінницького народного депутата від Партії регіонів Володимира Продивуса, відомого своєю підтримкою спортивних клубів бійцівського спрямування. Самого Продивуса теж бачили на місці інциденту, однак міліція, посилаючись на таємницю слідства, не підтверджує і не спростовує цю інформацію.

Володимир Продивус, за попередніми даними, сьогодні має давати свідчення в Рівненському обласному управлінні міліції. Депутат уже встиг прокоментувати ситуацію агенції «Укрінформ», розповівши, що він зацікавився Рівненщиною та бурштиновим промислом через те, що «років двадцять тому нечисті на руку місцеві царьки поклали око на цей суперприбутковий «бізнес» і відтоді безсовісно оббирають трударів. Терпець увірвався, і рівненчани звернулися до мене з проханням захистити їх, допомогти законодавчо підтвердити їх право на працю і заробіток». Місцеві жителі називають ці слова брехнею і скаржаться, що після інциденту до них уже приїжджали «хлопці Продивуса» і вимагали відшкодування вартості побитих машин.

Тим часом унаслідок інциденту троє людей потрапило до лікарні: в одного з них — наскрізне вогнепальне поранення, у двох інших — закриті черепно-мозкові травми та забої грудної клітки. Їхніх же кривдників, як повідомила «УМ» старший інспектор відділу зв’язків із громадськістю УМВС України в Рівненській області Ольга Очко, відпустили додому. «На даний час лише одна особа перебуває в ізоляторі тимчасового утримання — йому інкримінують замах на вбивство», — повідомила вона.

Також, за її словами, до попередніх статей, за якими відкрито кримінальне провадження («замах на умисне вбивство», «умисне знищення або пошкодження майна» та «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами») додалася іще одна — «масові заворушення». Хто відповідатиме за нею — поки що не відомо. Однак селяни віднині мають серйозні наміри захищати своє майно. Навіть зі зброєю в руках.