Полювання за рекордом

13.05.2014
Полювання за рекордом

Харківська списометальниця Маргарита Дорожон — нова легкоатлетична надія України. (з сайта НОК.)

Після того, як Росія анексувала Крим, практично кожного тижня з’являється нова інформація про те, що кримські спортсмени, котрі в минулому представляли Україну, приймають громадянство країни-агресорки. Так, наприкінці минулого тижня про свою переорієнтацію заявила уродженка Ялти, списометальниця Віра Ребрик, яка в 2012 році під синьо-жовтим прапором стала чемпіонкою Європи. Тепер же вона планує виступати за легкоатлетичну збірну Росії. «Незручно буде представляти Україну, проживаючи в Криму, хоча змінюю я громадянство не за власною волею. У мене склалася безвихідна ситуація», — в інтерв’ю телеканалу «Еспресо.ТВ» заявила володарка національного рекорду, який становить 66 м 86 см. Як відзначає спортсменка, головною причиною, яка змусила її змінити громадянство, стала неготовність української сторони запропонувати їй на континенті належні побутові умови.

«Усе, що мені запропонували, — це кімнатка на олімпійській базі в Кончi-Заспі. Але справа в тому, що мої батьки — інваліди. І я не можу їх покинути й поїхати», — пояснила вже новоспечена росіянка Ребрик.

Хай там як, але Вірине місце довго в «синьо-жовтій» збірній порожнім не було. Минулими вихідними на етапі IAAF у Токіо голосно заявила про себе 26-річна харків’янка Маргарита Дорожон, яка, метнувши спис на відстань 59,15 м, стала переможцем цього представницького турніру. Утім головною родзинкою цих змагань стала дуель стрибунів у висоту, де за головний приз боролися чемпіон світу 2013 року українець Богдан Бондаренко та олімпійський чемпіон-2012 росіянин Іван Ухов.

Попри те, що за кілька днів до старту в Токіо, на першому етапі «Діамантової ліги» в Катарі, Ухов підкорив 2,41 м, переможцем японських баталій став наш співвітчизник, якому підкорилася «гросмейстерська» висота — 2,40. Натомість для росіянина цей рубіж виявився недосяжним — усі три підходи він «завалив».

Відзначимо, що після тріумфу Бондаренко зайнявся вже звичною для себе справою — штурмом неприступного рекорду Хав’єра Сотомайора. Утім 2,46 м Богданові знову не підкорилися.

На думку експертів, у цьому році український стрибун має більше шансів оновити світове досягнення, ніж у минулому. Адже, якщо торік свій екстраординарний сезон Бондаренко почав із результату 2,33 м, то нинішній — із 2,40 — обіцяє йому ще більші перспективи.

Додамо, що не обійшовся без українських призерів і стартовий етап «Діамантової ліги», де другою у секторі для стрибків потрійним стала донеччанка Ольга Саладуха. Її результат — 14,32 м, тоді як переможниця — Катрін Ібарген із Колумбії стрибнула на 11 см далі.

Водночас український стрибун у висоту Андрій Проценко в Досі, взявши 2,27 м, став п’ятим. Наші майстрині бігу на 400 м з бар’єрами — Ганна Титимець та Ганна Рижикова (Ярощук) — показали, відповідно, шостий та сьомий час.