Ці небезпечні 50 відсотків...

08.05.2014

Досі всі говорили про війну та введення надзвичайного (військового) стану як про чинник, що теоретично може зашкодити проведенню результативних президентських виборів. Між тим голова ЦВК Михайло Охендовський в інтерв’ю виданню «Лівий берег» вказав на ще одну причину, з якої вибори можуть бути визнані такими, що не відбулися. І причина ця дається взнаки під час проведення другого туру виборів.

Як відомо, у другий тур виходять двоє кандидатів в президенти, які набрали під час першого туру найбільшу кількість голосів. Але «якщо один iз них до 2 червня зніме свою кандидатуру, в бюлетень включається кандидат, що зайняв умовне третє місце. Якщо ж кандидат подасть заяву про зняття своєї кандидатури і його реєстрація буде скасована після 2 червня, повторне голосування буде проведено тільки щодо однієї кандидатури», — пояснив Охендовський.

Таким чином, може скластися ситуація, за якою в бюлетені під час повторного голосування виявиться всього лише одне прізвище. Його носій буде визнаний переможцем лише в тому разі, якщо він набере «більше 50% голосів від кількості виборців, які взяли участь у голосуванні. Інакше вибори будуть визнані такими, що не відбулися», — сказав очільник Центрвиборчкому. «Наскільки реальним є подібний ризик? Давайте будемо реагувати на виклики по мірі їх виникнення...», — резюмував він.

Отож мають рацію експерти, котрі вважають, що найбільш оптимальним сценарієм для України була б перемога кандидата вже у першому турі. Для цього претенденту на посаду глави держави треба набрати більше 50 відсотків голосів від числа виборців, котрі прийдуть на голосування. Час для нарощування рейтингу в них ще є.