Ключ до змін

08.05.2014
Ключ до змін

Юлія Тимошенко під час виступу на з’їзді сільських, селищних і міських голів та депутатів місцевих рад.

Самодостатнє місцеве самоврядування — запорука стабільності та спокою в Україні, вважає лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко. 5 травня за її ініціативи відбувся з’їзд місцевих депутатів, голів міських та селищних рад. Делегати з’їзду — а це 6 тисяч людей — розробили механізм децентралізації влади та план збереження територіальної цілісності України.

На думку екс-Прем’єра, Україна опинилася на краю економічної та політичної прірви саме через те, що влада фактично була сконцентрована в руках однієї людини. «Всі попередні президенти, заради зміцнення своєї влади, робили ставку на безправність, безпорадність та повну фінансову залежність від центральної влади. А люди, які відчувають себе економічно та соціально знекровленими, стають «базою» для руху сепаратизму», — відзначає вона.

Для Тимошенко децентралізація — це не специфічний термін та не передвиборче гасло. Ще у 2009 році під її керівництвом були підготовлені закони, які мали б надати більше прав місцевій владі. «Але, на жаль, через суперечки, які були всередині помаранчевої команди, ці документи не набули чинності. Хоча правильні проекти були розроблені якраз при уряді Тимошенко», — нагадує політолог Олексiй Гарань.

Із того часу минуло вже п’ять років. Більше тягнути з децентралізацією не можна, додає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. «Країна в небезпеці. Зараз потрібно експериментувати, імпровізувати, шукати такі форми децентралізації влади, щоб не втратити контроль над країною. Потрібно перезавантажувати місцеве самоврядування, надати місцевій владі реальні повноваження, інакше вона піде за ілюзією таких повноважень, як це було з Кримом», — попереджає експерт.

І в першу чергу потрібно сконцентруватися на фінансовій незалежності регіонів. «Якщо бюджет місцевих громад не буде наповнений, то ніякого реального самоврядування не буде», — підкреслює Олексiй Гарань.

Експерти озвучували пропозиції залишати на місцях 50% зборів за оренду землі, за використання ресурсів, копалень. Юлія Тимошенко вважає, що ці податки повинні залишатися в регіонах у повному обсязі.

«Ідея, яка мусить стати основою фінансової самостійності та соціально-економічного розвитку регіонів, має бути такою: ресурси, земля і все, що пов’язано з ресурсами громади, мусить залишатися в її розпорядженні. Особливо це стосується землі. Усі податки, які збираються на місцях, по максимуму мусять залишатися у громади», — наголосила кандидат у президенти.

А до центрального бюджету, на її думку, мають надходити «лише обмежені кошти, які підуть на фінансування дуже чітких функцій державного рівня». Йдеться про центральну владу, частково міліцію, суди, виконання державних програм.

Звичайно, змінити систему, яка утворювалася 23 роки, в один дотик не вийде. Тому як перехідний етап екс-Прем’єр пропонує створити дотаційний фонд, який допомагатиме громадам, «поки вони не стануть на фінансові ноги». «Дотації — це тимчасова річ, яка покриває недолугість організації місцевого самоврядування і управління державою», — пояснила Тимошенко.

Цікавою політологи вважають й ідею лідера «Батьківщини» створити муніципальну міліцію. «Враховуючи останні трагічні події та той факт, що правоохоронні органи не завжди можуть забезпечити громадський порядок та захистити власних громадян, назріла необхідність створення муніципальної міліції чи поліції — як визначить законодавець, — зазначила вона. — Це дуже ключовий момент реформування силових органів в Україні».

Крім того, Тимошенко виступає за передачу значної частини виконавчих функцій виконавчим комітетам місцевих рад, за посилення статусу регіональних мов. «Необхідно позбутися практики, коли вся система управління була сконцентрована, монополізована в руках центральної влади», — говорить вона.

Але посилення місцевого самоврядування має відбуватися в рамках єдиної країни. «Якщо ми говоримо про сильне місцеве самоврядування, про сильні територіальні громади, про можливості вести свою фінансову політику, про можливість реалізувати економічний потенціал своєї території», — заявляє вона.

При цьому підкреслює, що федералізація — це шлях у нікуди. І єдиний спосіб зберегти керованість країною — це зробити все, аби Україна залишилася унітарною державою.