Хай буде цирк, світло і кохання

08.05.2014
Хай буде цирк, світло і кохання

Представницю України Марію Яремчук зустріли в Копенгагені гучними оплесками. Не останню роль у цьому відіграла надмірна увага Європи до нашої країни.

Під час першого півфіналу «Євробачення-2014» без політики не обійшлося. Хоча й організатори розважального телешоу вкотре підкреслювали, що ця подія аполітична, проте публіка, яка зібралася у залі B&W, думала інакше. Їх не зачепили за живе артисти, які будь-яким способом хотіли сподобатися Європі. Поза увагою залишилися естонка, яка під час співу примудрялася виконувати неймовірні акробатичні трюки, албанка, яка виступала в образі феї на п’єдесталі, жінка-воїн у сукні-обладунках із Молдови, яка рвала на собі накладне волосся, та португальці, які влаштували запальні бразильські танці з грою на величезних барабанах і карнавалом на моніторах.

Вміння не почути «Фу»

Фанів «Євробачення» цікавила політика, а точніше, чи пройдуть у фінал 17-річні сестри-близнючки з Росії Анастасія та Марія Толмачови з піснею Shine Філіпа Кіркорова. У дівчат був чи не найскладніший технічно номер у цьому році. На початку номера волосся близнючок сплетене в одну косу, яка потім розривається. Потім сестри катаються на гойдалках. Номер закінчується лазерним шоу, а на гойдалках з’являється сонце.

Під час онлайн-трансляцій на російських порталах Толмачовим давали один шанс із десяти, щоб пройти у фінал. Ні в кого з росіян не було ілюзій щодо того, як у цілому Європа налаштована по відношенню до їхньої країни. Всі без винятку любителі Путіна були переконані, що на Толмачових чекає суворе випробування. Але й мали надію, що наймолодших учасниць телешоу не залишать поза бортом. Адже якщо близнючки не потраплять у фінал, це означатиме втрату велетенської телеаудиторії.

Коли трійка ведучих оголошували 10 фіналістів, яких вибрали з 16 виконавців, глядачі зустрічали гучними оплесками та скандуванням назв країн: Чорногорія, Угорщина, Вірменія, Азербайджан, Сан-Марино, Україна, Швеція, Нідерланди, Ісландія… доки не дійшла черга до Росії. Почувши, що наступним фіналістом конкурсу стає Росія, глядачі у залі, яких було понад 11 тисяч, зашуміли, засвистіли і закричали «Фу». При тому представники Росії вдали, що нічого не чули, і на прес-конференції відразу після закінчення першого півфіналу дівчата мило усміхалися на камери і розказували, що задоволені виступом і результатом.

Що ж до головної суперниці Росії — українки Марії Яремчук — у Копенгагені її зустріли як найжаданішу гостю. І якою б банальною не була її англомовна пісенька про солодке кохання Tick-Tock, виступ Марії на тлі гігантського годинника з танцюристом всередині, що бігав як білка в колесі, сприймався на ура. Українських виконавців на «Євробаченні» не раз звинувачували у прихованих антиросійських закликах. Згадаймо хоча б Вєрку Сердючку з її Dancing Lasha Tumbai, в тексті якої почулося «Раша гудбай». Так само у пісні Яремчук примудрилися побачити політичний підтекст. Британський учений Пол Джордан, палкий прихильник «Євробачення», зауважив, що «пісня від України майже іронічно називається «Тік-Ток». Враховуючи, що зараз відбувається в Україні, це як цокання годинникової бомби».

Може, для Європи тендітно-вродлива Марія Яремчук здалася великою патріоткою, якій болить доля України, та на Батьківщині до співачки ставляться критично. Українці пам’ятають, як вона назвала знайомство з Ахметовим подарунком долі і підтримала політику Азарова. У свою чергу співачка Анастасія Приходько, яка раніше представляла на конкурсі Росію, у «Фейсбуці» назвала Марію Яремчук зрадницею. «Сьогодні Україна може отримати дуже високий бал і посісти хороше місце, але дуже шкода, що це отримає людина, яка свого часу підтримала Азарова і зрадила народ України! Це я про М. Яремчук! — заявила Приходько і додала: — Це несправедливо, що вона триматиме прапор України! Нехай у Донецьк їде на референдум співати! Я знаю, що від неї нічого не залежить, просто зараз усі дуже люблять нашу країну!». Пісню Марії розкритикували і музичні продюсери. Юрій Фальоса взагалі заявив, що Tick-Tock настільки нецікава, слабка і не запам’ятовується, що співачка за інших умов навряд чи ввійшла б у десятку.

І все-таки вони співають

До циркових трюків, акробатів, фігуристки і 3D екранів вдалися майже всі фіналісти першого півфіналу. Навіть вірменин Aram МP3 і шведка Санна Нільсен, єдині, які зробили ставки на вокал, під час виступів використовували монітори зi сніжною бурею і промені білого світла з ліхтариками мобільних телефонів глядачів у залі.

На те й «Євробачення» проводиться у форматі телешоу, щоб була вражаюча картинка, а голос — уже як Бог дасть. Тому звинувачувати артистів у надмірній театральності прирівнюється до простого нерозуміння суті конкурсу. Тож найяскравішими стали виступи ісландського гурту Pollapnоnk (перекладається як «Хлопчаки, які грають панк») і дуету з Нідерландів The Common Linnets. Перші розвеселили костюмами майже всіх кольорів веселки. Чоловіки перетворили сцену на гру кольору, світла, кубиків і ромбів. Кажуть, що у панк-гурту на підспівці був депутат ісландського парламенту. Кантрі-співаки Ільзе ДеЛанжа та Уйєлон вирішили об’єднатися для конкурсу в чорно-білий дует. І не прогадали. Їхня пісня індивідуальним стилем припала багатьом до вподоби. Та найбільше «Євробаченню» у цьому році радіє представниця Сан-Марино Валентина Монетта. Вона вже втретє бере участь у конкурсі. В 2011 і 2012 роках співачка обмежилася півфіналом. Тепер доля їй усміхнулася.

Побачимо, чи вдасться Валентині з Сан-Марино велетенською мушлею вразити Європу у фіналі 10 травня. Адже на неї чекають гідні суперники, бодай такі як 25-річний гламурний бородатий трансвестит у розкішному облягаючому платті Кончіта Вюрст.

НА ЗАМІТКУ

Переможця визначатимуть професійне журі та СМС-голосування телеглядачів. До складу журі від України увійшли: Олександр Злотник (голова журі) — композитор, народний артист України; Олена Яловик — співачка; Костянтин Мішуков — музичний продюсер; Катерина Комар — співачка, композитор, продюсер; Алла Попова — співачка, народна артистка України. Одне повідомлення телеглядачам коштуватиме 3,90 грн. Голосувати за свою країну заборонено.