Життя — найвища цінність

08.05.2014
Життя — найвища цінність

Футбол без глядачів. (УНІАН.)

Думається, мало хто заперечуватиме, що проводити спортивні заходи, особливо футбольні, де зазвичай збирається найчисленніша глядацька аудиторія, в умовах нестабільної соціально-політичної ситуації, небезпечно. Утім на початку кризи, коли гарячою точкою на карті України був лише Крим, вживати обмежувальних заходів на стадіонах керівництво держави не стало. Єдине, що тоді вважали за необхідне, — це двотижневе відтермінування старту другої частини чемпіонату та перенесення матчів кримських команд на континентальну частину України.

Водночас останні події в Одесі, коли в день проведення матчу ЧУ між «Чорноморцем» та «Металістом» загинули десятки людей (у результаті кривавого протистояння між проросійськими та проукраїнськими силами, на боці яких, за свідченнями деяких джерел, були футбольні ультрас), змусили представників правоохоронних структур кардинально змінити свою позицію. У повідомленні, розміщеному вчора на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ, йдеться про те, що на сьогодні в державі склалася несприятлива обстановка для проведення футбольних матчів, яскравими ілюстраціями чого стали резонансні події, котрі супроводжували футбольні матчі 27 квітня в Харкові та 2 травня в Одесі.

У зв’язку з цим МВС звернулося до Федерації футболу України, Прем’єр-ліги та Професіональної футбольної ліги із клопотанням щодо проведення решти футбольних матчів сезону 2013-2014 років у робочий час, в будні дні та без присутності глядачів. Крім того, із міркувань безпеки МВС пропонує перенести до інших регіонів матчі, проведення яких було заплановане на території Донецької, Луганської, Одеської та Харківської областей.

«Міністерство внутрішніх справ із розумінням ставиться до прагнення футбольної спільноти зберегти в цілісності національну першість. Водночас звертаємося до організаторів футбольних матчів та футбольних уболівальників з проханням поставитися із розумінням до цих вимушених заходів, адже життя та здоров’я людини є найвищою цінністю Української держави», — підсумовують правоохоронці.

Цікаво, що відповідна вимога силовиків до футбольної громади з’явилася після того, як на адресу «Зорі», а також Федерації футболу України та прем’єр-ліги надійшов лист з УВС міста Луганська про те, що міліція міста й області не зможе забезпечити порядок і охорону уболівальників під час гри місцевої команди та «Шахтаря», запланованого на 11 травня 2014 року.

Відтак уже зараз луганчани активно шукають запасний аеродром. Не виключено, що матч «Зорі» та «гірників», в якому, до слова, підопічні Мірчи Луческу можуть оформити п’яте поспіль чемпіонство, пройде в Києві.

Хай там як, а вчора ввечері в Україні пройшли півфінальні матчі Кубка («Славутич» — «Шахтар», «Динамо» — «Чорноморець»), на яких, як зазначили в дирекції прем’єр-ліги, не планувалося закриття арен для вболівальників.

До зустрічі «Шахтаря» в Черкасах готувалися з підвищеною відповідальністю, оскільки для команди, яка представляє другу лігу, участь у півфіналі КУ — подія космічного масштабу, на якій, без сумніву, очікувався аншлаг.

«Футбол поза політикою. Він завжди об’єднує людей із різними світоглядами. — напередодні визначної для черкаського футболу події почесний президент «Славутича» Ігор Дорошенко звернувся до місцевих любителів футболу. — Цьому унікальному виду спорту є місце навіть і на війні. Історія знає багато фактів, коли військові дії переривалися для проведення футбольного матчу між протидіючими сторонами. Ми плекаємо надію, що 7 травня нас чекає атмосфера великого футбольного свята».