Не «при параді»

08.05.2014
Не «при параді»

Радянський пам’ятник Батьківщині-матері в Києві. Чи вдасться Україні уникнути трагедій на 9 травня? (УНІАН.)

Цього року 9 травня ризикує отримати ще один привід називатися святом «зі сльозами на очах». Секретар Ради національної безпеки і оборони Андрій Парубій заявив, що російські диверсанти 8-9 травня планують провокації у Донецьку, Луганську, Запоріжжі, Харкові, Херсоні, Миколаєві, Одесі та Києві. У зв’язку з цим місцеві влади відміняють велелюдні заходи, які можуть перетворитися на арени масових заворушень.

У Харкові параду не буде. Там планували демонстрацію військової техніки і літаків. Утiм інформація про можливі сепаратистські акції змусила відмовитися від застосування будь-якої техніки, в тому числі повітряної. Натомість у небо там випустять білого голуба миру, зробленого з 600 повітряних кульок.

Запоріжжя також відміняє помпезні урочистості. Складна суспільно-політична ситуація змусила міського голову Олександра Сіна та міську раду ветеранів відмовитися від проведення святкової ходи проспектом Леніна, мітингу на площі Леніна і святкового концерту.

У Дніпропетровську чекають на серйозні провокації. Під виглядом «Правого сектору» «невідомі» буцімто планують напад на ветеранів під час параду. Щоб убезпечити місто і область від подібних «неприємностей», під час святкувань Дня Перемоги на чергування там вийдуть близько 3000 міліціонерів. За даними Управління громадської безпеки ГУМВС, на території 15 населених пунктів області відбудеться 67 масових заходів, у яких планують узяти участь більше 80 тисяч осiб. Підвищена готовність міліціонерів спостерігатиметься і в Західній Україні. У Львові силовики забезпечуватимуть контроль за в’їздами та виїздами з міста та області, а також патрулюватимуть у місцях можливого скупчення людей. У місті Лева пам’ять загиблих під час Другої світової війни вшановуватимуть 8 травня. 9-го від масових заходів утримаються.

У Києві готуються до провокацій і навіть терактів. Головного військового параду країни тут не буде. Для покладання квітів до меморіалу в парку Слави перекриють рух кількох центральних вулиць. Охороняти порядок у столиці міліції допомагатимуть загони самооборони.  

На Волині, Чернігівщині, Хмельниччині на «гарячі події» не чекають. Сумну дату там відзначать традиційною панахидою. Містами пройдуть мітинги-реквієми, покладання квітів до могил «Невідомого солдата» та святкові концерти. Дещо незвично святкуватиме Луцьк. Там відбудеться обласний турнір iз шахів, присвячений 69-й річниці Перемоги. У Ковелі з нагоди 9 травня пройде ІХ міжнародний легкоатлетичний пробіг. Найбільш масштабно святкуватимуть у Дніпропетровську, Кривому Розі, Нікополі та Дніпродзержинську.

Луганськ задля безпеки відсторонить від святкування дітей. Удень там пройде святковий мітинг, а вечірні концерти і феєрверки відмінено. У Донецьку на дев’яте заплановано урочисте покладання квітів до пам’ятників героям Великої Вітчизняної війни, потому на меморіальному комплексі «Твоїм визволителям, Донбас» відбудеться мітинг. Увечері — салют. Щоб уникнути провокацій, міський голова Олександр Лук’янченко попросив представників «Донецької народної республіки» не проводити в цей день жодних політичних акцій. «Я сподіваюся, що всі знайдуть у собі сили для того, щоб не оскверняти пам’ять полеглих у Великій Вітчизняній війні. І не будуть політизувати це свято», — зазначив міський голова. А от Слов’янськ «гулятиме». Сепаратисти планують влаштувати парад військової техніки. Про це заявив «народний мер» Слов’янська В’ячеслав Пономарьов.

У СБУ Донбас 9 травня вважають найбільш критичним регiоном. «Найбільшим магнітом для провокацій, диверсійних актів, можливої терористичної загрози, застосування зброї та вибухів, безумовно, залишається Донецька область», — заявив голова СБУ Володимир Наливайченко.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>